Kwiatkowski verdensmester

Alexander Kristoff beste nordmann på 8.-plass.

VAR MED: Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen (foran) var begge med i finalen i fellesstarten i VM.

Michał Kwiatkowski fra Polen ble søndag verdensmester på landevei for profesjonelle.

– Jeg hadde sterke bein og følte meg helt fantastisk på den siste runden. Jeg prøvde å beregne så godt jeg kunne, og det klaffet maks. Det er den beste følelsen i verden, sier han i seiersintervjuet.

Han studerte norske Sven Erik Bystrøms seier i U23-rittet fredag.

– De viste at det er mulig å komme av gårde i en liten gruppe og holde til mål i denne løypen, sier Kwiatkowski.

Syklet for Kristoff

De tre nordmennene Lars Petter Nordhaug, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff var med i feltet som nær tok igjen en liten gruppe utbrytere. Men bruddet gikk inn, og Kwiatkowski, som hadde stukket fra alene i front, kunne heve armene som Polens første fellesstartverdensmester på landeveien.

Kristoff vant spurten i hovedfeltet.

– Plasseringen er bra, men jeg trodde kanskje jeg skulle vinne der på slutten. Hadde de stoppet litt mer opp på slutten, kunne det ha gått. Jeg var nok sterkest av spurterne som var med, sier Kristoff til Viasat.

KJØRTE HARDT: Lars Petter Nordhaug (til v.) og Edvald Boasson Hagen (blå hjelm) kjørte for Alexander Kristoff på slutten.

Kristoff var rasende og slo i styret da han krysset målstreken. – Der og da visste jeg ikke at Kwiatkowski var først. Jeg trodde den gruppen som var bare noen meter foran oss gjorde opp om seieren. Når jeg vet om at Kwiatkowski var foran dem igjen, er det lettere å svelge, sier Kristoff til Aftenposten.

Norges gullhåp var overrasket over at han klarte å henge med så lenge.

– Jeg følte meg ikke super i morges, sier han

Simon Gerrans og Alejandro Valverde stakk av med de to andre medaljene.

Passerte trenerbilen hver runde

Den norske laglederbilen, som krasjet tidligere i løpet, ble passert hver eneste runde, så de norske syklistene fikk ikke sjansen til å glemme det som hadde skjedd med treneren.

– Vi fikk ganske tidlig beskjed om at det gikk noen lunde bra, så det tok ikke så mye fokus fra løpet, sier Kristoff.

– Det tok litt av moralen, men de siste rundene klarte jeg å mobilisere og fokusere, sier Nordhaug.

Les også

Landslagssjefen fikk hoften ut av ledd da servicebil krasjet

– Jeg slapp meg ned i feltet og snakket med lagledelsen til Storbritannia. Det var de som fortalte at det var skade, men ikke alvorlig, sier Edvald Boasson Hagen.

– Nære på

– Det var en tøff dag, med krevende forhold og det ble kjørt hardt hele veien. På slutten skjønte vi at Alex hadde sjansen til å vinne. Da kjørte vi det vi kunne for å ta igjen teten. Jeg kjørte det jeg kunne ned bakkene og Edvald (Boasson Hagen) tok gode føringer. Vi kunne ikke ha gjort mer. Det var nære på, sier Lars Petter Nordhaug til Viasat.

Kwiatkowski sykler til daglig for Omega Pharma-Quick Step. I fjor ble han verdensmester i lagtempo.