Sport

Sjöberg svarer på trusselen om søksmål: - Typisk smålige menn som har fått litt makt

Konflikten mellom Patrik Sjöberg og Svein Arne Hansen fortsetter, men svensken går tilbake på uttalelsene om at pengene ble utbetalt av nordmannen.

Patrik Sjöberg mister europarekorden om regelen blir vedtatt.
  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Debatten har rast etter at det europeiske friidrettsforbundet med president Svein Arne Hansen i spissen har foreslått å slette de europeiske friidrettsrekordene.

Den tidligere svenske høydehopperen Patrik Sjöberg hevder at han fikk mellom 500 og 1000 dollar for å avgi dopingprøver på 80-tallet. Torsdag hevdet han at president i det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen betalte for at utøvere han ikke visste var dopet skulle ta dopingprøver, og Hansen reagerte med å vurdere søksmål mot Sjöberg.

Fredag modererer Sjöberg seg noe.

– Det er typisk smålige menn som har fått litt makt. Svein Arne Hansen hadde en stor rolle innen friidretten som arrangør, og han må forstå at det faktumet at han nå sitter som president i det europeiske friidrettsforbunde ikke endrer det han drev med på 70-, 80-, og 90-tallet. Hva skal han saksøke meg for, spør Sjöberg i Aftonbladet.

Les også

Norsk friidrettstopp vurderer søksmål etter sterke beskyldninger fra svensk idrettslegende

Mener Hansen burde visst

Han mener at han ikke har sagt at han har fått betalt av Hansen for å gjennomføre dopingprøver, men at det skjedde på ulike stevner i Europa.

– Hansen var en av de store arrangørene på den tiden, så det kan ikke komme som en overraskelse på ham. At han angriper meg og sier at han personlig ikke har gitt meg penger for det, nei, det fantes andre folk som drev med slik. Men som arrangør kan han ikke komme og si at det er overraskende og det verste han har hørt på sine 50 år i friidretten. Han har hørt f ... så mye mer enn det jeg sier, sier Sjöberg.

Les også

Hyller forslaget om å stryke rekorder i friidrett: – Gir en sjanse til å vinne tilbake tilliten

Han mener at Hansen burde ha visst om praksisen, og at han derfor hadde ansvaret for å gjøre noe med den. Sjöberg hevder at han fikk betalt mellom 500 og 1000 dollar for dopingprøvene.

– Iblant var det verdt det, men noen ganger takket jeg nei om konkurransen gikk veldig sent på kvelden ettersom kontrollene tok mye tid. Jeg vet også at folk som byttet prøver med hverandre. Det var ikke slik at man hadde vakter da, sier Sjöberg.

Truet med søksmål

Hansen er kjent med de nye uttalelsene. Overfor VG sier han at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

– Saken er overlatt til min og Det europeiske friidrettsforbundets advokat, sier Hansen.

Hansen synes at beskyldningene som kom fra Sjöberg er fryktelige, og benekter at han noen gang har bedt han om å stille opp på en dopingprøve. Han truet torsdag med å saksøke den tidligere svenske friidrettsstjernen etter uttalelsen.

– Klart jeg vil vurdere søksmål. Dette er jo bare tull! Jeg har jo aldri betalt noen for noen dopingtest. Vi har aldri forsøkt å skjule det. Hvor han har dette fra vil jeg gjerne vite. Kom med bevisene, sier Svein Arne Hansen til Bergens Tidende.

Les også

Oslo og Bergen kan bli fratatt friidrettsrekorder

Det endelige forslaget fra EAA skal presenteres for IAAF i august. Dersom IAAF vedtar forslaget kan det bli satt i verk i løpet av 12 måneder. Da henger i så fall flere verdensrekorder i en tynn tråd, deriblant 100- og 200-meterrekordene til amerikanske Florence Griffith-Joyner fra 1988.

Patrik Sjöberg vil miste sin europeiske rekord i høyde.

Les mer om

  1. Friidrett