Sport

Noriaki Kasai (44): - Jeg ignorerer alderen og drømmer om OL-gull

Noriaki Kasai er skihopperen som har bestemt seg for at alder ikke spiller noen rolle.

Verdens eldste skihopper på det øverste nivået. Noriaki Kasai blir visst ikke gammel. Foto: Mette Bugge

 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  journalist

Japaneren og resten av verdenseliten avsluttet sesongen i Planica denne helgen. Hans 28. i verdenscupen. Kasai kom på tredjeplass i søndagens avbrutte renn, 20,4 poeng bak vinner Stefan Kraft.

Nå ser verdens eldste skihopper på dette nivået frem til en ny sesong, spekket med høydepunkter: Hoppuka, OL i Pyeongchang, VM i skiflyvning og Raw Air i Norge.

– Jeg ignorer alderen og drømmer om OL-gull. Jeg har oppnådd mye, men ikke det, og en slik medalje har jeg veldig lyst på, sier veteranen.

Han er ikke urealistisk. I siste OL ble det sølv i storbakken og bronse i lagkampen.

Da han var i Norge nylig, ble hoppstjernen i fyr og flamme etter at han satt personlig rekord i med 241, 5 meter i Vikersund. Da kom han på pallen for første gang denne sesongen, med 2. plass.

Særegen Noriaki Kasai, som også hoppet den gangen eliten hadde samlede ben. Han byttet stil i 1992. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hva holder ham oppe?

Men hvordan er det mulig å prestere på dette nivået i konkurranse med tenåringer og skihoppere i 20-årene?

NRKs ekspertkommentator Johan Remen Evensen, som har fulgt rennene i Slovenia denne helgen, sier det slik:

– Han hopper på en måte som ikke gjør ham så avhengig av fysikken. Han er flink til å beholde hastigheten ut fra hoppet, og flink til å ligge perfekt i luften. Han makter å få til en automatisert bevegelse som sitter.

– Samtidig må han være god på omstilling, fordi han har vært gjennom noen forandringer i årenes løp, som hopper i fire tiår?

– Ja, han behersker endring, sier Evensen om skihopperen som én måned før OL i Albertville i 1992, måtte omstille seg fra samlede ben til v-stil.

Remen Evensen er likevel mest imponert over viljen hans til å være motivert.

– Jeg vet ikke hvordan han klarer det, men som skihopper i Japan er han ansatt i en bedrift. Når karrièren er over, begynner han der. Trolig venter en kjip jobb.

Japanerne har for øvrig base i Garmisch-Partenkirchen på vinteren, så Kasai snakket tysk. I engelsk er han også blitt mye bedre enn han var for få år siden.

Alle vil ha en bit av Noriaki Kasai, som er «helt konge» overalt hvor han deltar. Foto: Mette Bugge

Les også

Johansson var lei seg og ville legge opp. Ett år senere satte han ny verdensrekord.

Passer godt på kroppen sin

Anders Jacobsen, som ga seg som 30-åring etter sesongen som ga VM-gull i lag i Falun, har konkurrert mot japaneren i mange år. Han lurer også på hvordan Kasai makter å holde motivasjonen og humøret oppe.

– Han går på igjen og igjen, men jeg er spent på hvor lenge han orker nå når han har giftet seg og blitt småbarnsfar. De fleste som var i midten av 40-årene hadde kuttet ut.

Jacobsen mener at Kasai kan holde på lenge, hvis han vil.

– Han er en finslepen tekniker, som passer godt på kroppen sin. Jeg tror han driver med yoga utenom vanlig trening. Han sier selv at så lenge han ikke hopper altfor mye, så holder kroppen. Det eneste han irriterer seg på, er at han ikke kan spise så mye mat som før. Forbrenningen er dårligere.

Mye å trakte etter fremover

Japans store hoppstjerne knapt vente med å komme i gang med forberedelsene til OL i Pyeongchang i februar 2018.

– Selv om jeg er gammel, har jeg på ingen måte kommet dit jeg vil. Jeg er fortsatt veldig motivert.

Han er blitt mye bedre i engelsk enn det han var bare for få år siden. Så har han da også reist verden rundt siden verdenscupdebuten i 1989.

Han er et unikum, mener alle som har sett ham i aksjon. Derfor var det helt riktig at han fikk Holmenkollmedaljen forrige sesongen. Den går til den beste av de beste.

Gult er yndlingsfargen

Kasai har mange sider, og han er svært populær både hjemme og ute. I Norge viste han sine egenskaper som showmann i Vikersund etter rekordhoppet.

Les også

Kasai (43) ble far: – Fikk tårer i øynene da jeg hørte datteren min gråte

Det gode humøret kjennetegner Noriaki Kasai. Derfor er han så populær uansett hvor han kommer. Foto: Matthias Schrader / TT / NTB scanpix

I sin gule dress, gult er yndlingsfargen, strålte han, holdt hendene opp, viste v-tegn og var i hundre. På pressekonferansen etterpå, der han satt så godt innendørs i en sofa, kom det frem at han trigges av å tenke på OL.

– Det er så mye spennende som skal skje neste sesong. OL er én ting, men så er det også VM i skiflyvning. Jeg elsker skiflyvning, legger han til.

Skal han aldri slutte?

Kasai utsetter gjerne aldringsprosessen ved å delta i det unge skimiljøet, der han også hopper sammen med tenåringer. Han har sagt flere ganger at han vil hoppe til han er 50 år, og dersom Sapporo tildeles OL i 2026, skal han avslutte karrièren som 54-åring.

– Mange lurer på hvordan jeg orker dette, men det er spesielt gøy å holde på med idretten som jeg behersker så godt. Jeg trener hver dag, men vet også at jeg ikke har klippekort til det japanske landslaget. Så jeg kan på ingen måte slappe av, sier han.

Les mer om

 1. Hopp
 2. Gull
 3. Anders Jacobsen

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Nekter å bli omtalt som legende: – Jeg er ikke død!

 2. SPORT
  Publisert:

  Tatt ut til OL som 45-åring: Nå kan den japanske legenden bli historisk

 3. SPORT
  Publisert:

  Sjekk Hroar Stjernens elleville gullfeiring: - Dette er bare helt utrolig!

 4. SPORT
  Publisert:

  «Mesternes Mester»-vinneren: – Jeg har følt at folk tenker: «Dere spiser ikke og bare hopper»

 5. SPORT
  Publisert:

  Forfang inspireres av japansk stjerneskudd: Tror det er mulig å vinne glasskula

 6. SPORT
  Publisert:

  Japan har fått verdenseneren i hopp. Med hjelp av en nordmann