I natt følger «det største talentet på 30 år» i Gretzkys fotspor

Tidenes beste hockeyspiller hyller Connor McDavid (18).

OVERLEGEN: Connor McDavid har dominert på aldersbestemt nivå. i natt blir spilleren som kalles en av tidenes største talenter klar for NHL-klubben Edmonton Oilers. Her jubler McDavid etter å ha vunnet junior-VM med Canada i januar i år. McDavid hadde 11 poeng på åtte kamper i mesterskapet.

I natt starter den årlige NHL-draften hvor lagene i verdens beste liga velger rettighetene til de beste unge spillerne i verden. Mange år er det ofte en diskusjon blant ekspertene om hvem som vil bli valgt først, men i år er det ingen tvil. Edmonton Oilers, som velger først i årets draft, har et enkelt valg når de inntar podiet i Sunrise, Florida litt over klokken 01.00 natt til lørdag. For i år er det største talentet siden Sidney Crosby, verdens beste hockeyspiller, tilgjengelig; Connor McDavid.

Les også

San Jose Sharks snuser på Balcers

Lovprises av Gretzky

18-åringen fra Richmond Hill, Ontario i Canada har vært stemplet som «det neste store talentet» i flere år. Som 15-åring fikk han dispensasjon til å kunne gå til Ontario Hockey Leage i den canadiske juniorserien ett år før tiden på grunn av sitt imponerende spill. Han ble valgt først i OHL-draften av bunnlaget Erie Otters og på tre år tok han de fra bunnlag til finalen i sluttspillet i OHL. Han mistet deler av sin siste sesong i OHL grunnet skade, men fikk utrolige 44 mål og 120 poeng på 47 kamper i grunnserien. Og i sluttspillet var han enda bedre. På 20 kamper scoret han 21 mål og fikk totalt 49 poeng!

- HÅPER HAN SLÅR REKORDENE MINE: Wayne Gretzky mener Connor McDavid er god nok til å vinne en Stanley Cup med Edmonton Oilers og at han har talentet til å slå noen av nummer 99s rekorder i NHL. - Men jeg håper han lar meg beholde noen. Jeg trener det, sier Gretzky.

Hans spill i juniorligaen i Canada og for aldersbestemte landslag har vært så imponerende at han har fått navnet "den syvende sønn" av canadiske medier. Årsaken er at han er den syvende i rekken av unike canadiske talenter oppgjennom årene. De han tar opp arven etter er Bobby Orr, Guy Lafleur, Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Eric Lindros og Sidney Crosby. Alle, med unntak av Lindros, som fikk karrieren ødelagt grunnet hjernerystelser, omtales som noen av NHLs beste spillere gjennom tidene.Og den største av dem, Wayne «The Great One» Gretzky, kaller McDavid det største talentet han har sett på 30 år.

— Han står ikke tilbake for noen som har spilt i NHL de siste 30 årene, er det beste talentet sammen med Mario Lemiux og Sidney Crosby. Han kan forandre framtiden til et lag, sier Gretzky. Og nummer 99 håper nok han får rett. For McDavid vil bli valgt av klubben han slo igjennom med og vant fire Stanley Cups forpå 80-tallet.

Tapte for å «vinne» McDavid

McDavids potensiale er så stort at flere lag faktisk gjorde seg dårligere for å ha sjansen til å kunne velge han i årets NHL-draft, såkalt «tanking». I NHL snur man tabellen opp-ned og lar laget som endte sist i den foregående sesongen, får den beste sjansen til å velge først for at de skal få mulighet til å bli bedre. Dermed får man en slags belønning for å være dårlig. Spesielt når gevinsten er det største talentet på 10 år.

To lag ledet an i kampen om å ende sist i NHL. Buffalo Sabres og Arizona Coyotes lå lenge på de nederste plassene, og på «Deadline Day» i mars, den siste dagen NHL-lag får gjennomføre bytter av spillere, byttet de bort flere av sine beste spillere på utgående kontrakt. Delvis for å få draft valg og unge talenter tilbake, men også for å bli så dårlige som mulig.

Og taktikken ble støttet fullt ut av fansen. Spesielt i Buffalo hvor fansen faktisk jublet når motstanderen scoret mot slutten av sesongen. Og taktikken lyktes. Buffalo endte sist i NHL, men var ikke garantert førstevalget i draften av den grunn. For å unngå at lag gjorde seg dårlig med vilje, innførte NHL et lotteri for førstevalget i 1995. Og i dagens versjon, har alle lag som ikke kommer til sluttspillet (14 lag, jour.anm.) en sjanse. Buffalo hadde en 20 prosents sjanse til å få det første valget, men det var Edmonton, som endte på tredje sisteplass, som vant lotteriet og får velge McDavid i natt.

Til Gretzkys gamle klubb

Dermed går 18-åringen til klubben som hadde sin storhetstid med Wayne Gretzky og Mark Messier på 80-tallet. Siden de vant sin femte og siste cup i 1990, har laget slitt med å følge opp gullæraen. De siste årene har de vært et av NHLs dårligste lag. I natt velger de første for fjerde gang på seks år.

Men med McDavid kan mye snu. Laget har mange store talenter offensivt, men i McDavid får de noe helst spesielt.

— Jeg har aldri sett en spiller med en spiller med hans fart på skøytene kombinert med evnen til å tenke raskt - å se hva som skjer rundt han, hvor mulighetene er og hvor farene er - og ferdighetene hans, sier Craig Button, tidligere General Manager i NHL og nåværende sjef for speiding for TSN, Canadas størte sportskanal.

Og Gretzky håper de kombinasjonene av ferdigheter bidrar til at Edmonton igjen kan kalle seg Stanley Cup-mestere.

— Edmonton er en perfekt match for han, og jeg håper han vinner en Stanley Cup med Oilers og han han slår mine rekorder. Han har talentet til å klare det. Men jeg håper han lar meg få beholde noen. Jeg trenger det, sier tidenes beste hockeyspiller.