Sport

Hedda er snødronningen

WHISTLER (Ap.no): OL-sølvvinneren Hedda Berntsen (33) har gitt ordet allsidighet en helt ny betydning.

Hedda Berntsen kan det meste på ski. Dagens sølvmedalje i skicross er bare én av mange bragder.

 • Robert Veiåker Johansen

Se bare på denne listen:

I 1997 tok hun VM-gull i telemarkkjøring.

Fire år senere vant hun VM-bronse i alpint (slalåm).

I natt fullførte Hedda Berntsen hat tricket med sølv i den ferske OL-grenen skicross, en gren hun tok sølv i under X-Games 2008. — Dette er min største dag som skikjører, og det er stort å vinne medalje i den tredje grenen, sa Berntsen til NTB.

- Jeg ble kontrollert

Berntsen har lagt stor vekt på leken i idretten. Hun har stort sett bestandig vært seriøs, men har aldri likt for mye alvor.

I 2007 sluttet hun med alpint. Motivasjonen var borte.

— Selv om jeg ga alt, følte jeg at jeg ble dårligere. Jeg følte også at jeg ble kontrollert og mistet friheten min. Lekdimensjonen forsvant, og da syntes jeg at det var kjipere å kjøre. Jeg fikk mindre motivasjon. Jeg begynte med skicross fordi det var mer lekbetont, fortalte hun NTB tidligere i Vancouver-OL.

For to år siden ga hun ut boken «I hundre med Hedda Berntsen», hvor hun kom med tips om hvordan unge utøvere kan trene mest mulig allsidig.

Hun er blitt trent av en som kan mye om dét – Olympiatoppens Finn Aamodt. Skiforbundets og Olympiatoppens harde satsing på den nye OL-grenen har gitt resultater. Først tok Audun Grønvold, også han eksalpinist, bronse, og i går vant Hedda Berntsen sølv.

Frekk i svingene

Hun kjørte en suveren semifinale i snøværet i Cypress Mountain, og vant heatet sitt. Dermed skaffet hun seg selvtillit og et godt finaleutgangspunkt.

33-åringen kjørte med grønn vest i finalen, og medaljesjansen økte voldsomt da østerrikske Karin Huttary fikk store problemer allerede ut fra start.

Norges håp var tøff mot seg selv, tok sjanser, og midtveis i den krevende løypen kjempet hun seg forbi franske Marion Josserand.

Hjemmeheltinnen Ashleigh McIvor var i en klasse for seg selv, og skapte hysteriske tilstander da hun kom først over målstreken.

Hedda Berntsen så ikke så aller verst glad ut, hun heller, der hun jublende slengte slengkyss til TV-seerne og vinket til publikum som hadde trosset det sure været.

- Gøy hele dagen

— Det meste stemte i dag. Teknikken satt, og jeg fikk det til på hoppene. Jeg hadde det gøy hele dagen, og det må man for å få det til å klaffe. Så var det god stemning, og jeg hadde masse venner og familie på tribunen, sa Berntsen.

Egebergs Ærespris neste, kanskje?

Les mer om

 1. OL

Relevante artikler

 1. SPORT

  Hedda Berntsen tok OL-sølv

 2. SPORT

  Tok bronse i lagkonkurransen: Norge satte olympisk medaljerekord i natt

 3. SPORT

  Tidenes beste norske OL-dag: – Det er fantastisk og enestående!

 4. SPORT

  Alpinjentene må leve med 16 års medaljemas

 5. SPORT

  Dette skjer i OL i dag

 6. SPORT

  Skarstein tok VM-gull: – Hun når frem til alles hjerter