Sport

En EM-medalje vil overgå alt spillerne har vunnet tidligere i karrieren

Klokken 15 i dag spiller Norge tidenes viktigste herrelandskamp i håndball.

SATSER PÅ BRONSEMEDALJE: Kristian Bjørnsen jubler etter scoring mot Frankrike.
  • Kurt Arne Nilssen

KRAKOW: Klokken 15.00 er det kampstart og drøyt halvannen time senere vet vi om Norge har sikret seg tidene første mesterskapsmedalje i herrehåndball.

Selv om semifinaletapet mot Tyskland opplevdes som ekstremt bittert, har de norske spillerne ingen problemer med å motivere seg foran møtet mot Kroatia. De aller fleste har både seriegull, cupgull og europacupseirer på merittlisten, men en medalje i EM vil innta førsteplass på samtlige merittlister.

  • Følg bronsefinalen direkte: Norge-Kroatia

— Å vinne SM-gull i Sverige var stort og i tillegg har jeg to cupgull med Fyllingen. Bare det å spille semifinale i EM og slå Polen foran en fullsatt arena kommer høyt på listen. I hele mesterskapet har vi vært på en stor bølge, sier Kristian Bjørnsen til Aftenbladet.

Den tidligere Stavanger håndball- og Fyllingen-spilleren innehar også tredjeplassen på toppscorerlisten i EM. Akkurat det bryr han seg lite om.

— Det er alltid kjekt å gjøre det bra, men jeg kan bytte bort mange av mine mål med medalje, sier Bjørnsen.

Norge imponerte stort da de tidligere i turneringen vant 34-31 mot Kroatia. Bjørnsen tror bronsefinalen blir en helt annen kamp. Vinner av kampen sikrer seg ikke bare en EM-medalje, vinneren er også direkte kvalifisert til VM. Taperen må ut i kvalifisering. Hvem taperen møter i en kvalifiseringskamp blir klart søndag ettermiddag.

— Denne kampen handler om både bronse og direkteplass til VM. Derfor blir den enda viktigere. En direkteplass vil gi oss ro og litt bedre tid til å jobbe med forskjellige ting. Det hadde vært ekstremt bra om vi kunne fått på plass den tingen også, sier Bjørnsen.

Les også

  1. Sagosen: - Målet er å bli verdens beste. Det er derfor jeg gidder å trene så mye hver dag

  2. Kjelling fryktet å bli invalid etter skrekkskaden i fjor

Vanskelig å sammenligne

En annen som har en velfylt merittliste er Ole Erevik. Stavanger-mannen har vunnet cupvinnercupen med Ademar León og har dansk seriegull med både Kolding og Aalborg. I tillegg har han et danske cupgull.

VETERAN: Norges keeper Ole Erevik.

— Ja, en EM-medalje vil være størst, men samtidig er det vanskelig å sammenligne landslagshåndball og klubbhåndball. Det er to forskjellige ting. Man kan aldri vinne EM med et klubblag, men en EM-medalje henger høyt, sier Pays d’Aix-spilleren. Målvaktkollega Espen Christensen har vunnet serien i Sverige og tapt en sluttspillfinale i samme land.

— De prestasjonene vil ikke være i nærheten av en EM-bronse. Bak seriegullet og den tapte SM-finalen er det vel tap i en junior NM-finale med Stavanger Håndball som er neste på listen, sier Christensen.

Les også

Norges EM-suksess fører til endringer i OL-kvaliken

Håper på spilletid

Mot Kroatia hadde Erevik en dårlig dag på jobb. Christensen fikk muligheten og storspilte mellom stengene. 30-åringen hadde en redningsprosent på 38 i seieren over dagens bronsefinalemotstander. Siden den gang har Erevik vartet opp med storspill mot både Frankrike og Tyskland.

— Ole har vært god mot Frankrike og Tyskland og jeg vet ingenting om jeg får spilletid. Det er enkelte lag man har en god følelse mot og Kroatia er at av lagene. Om det er fra start, minutt 31 eller 51, så vil jeg gjerne være med å bidra, sier Christensen.

Han er veldig klar på at Norge på ingen måter kan regnes som favoritter mot Kroatia, selv om de altså slo dem i den innledende runden.

— Det blir utrolig tøft. De er et topp-fem-lag i verden som vi slo tidligere i turneringen. Uansett hvordan en vender på det så blir vi aldri favoritter mot Kroatia. Sjansen er gode for at vi kan slå dem, men de er favoritter, slår Sola-gutten fast.

Les mer om

  1. Håndball
  2. Herrelandslaget håndball