Sport

Rognlien: – Å være toppidrettssjef er en utsatt jobb

Jakten på den permanente toppidrettssjefen drar seg til etter Paralympics.

Idrettspresident Børre Rognlien ser etter en ny toppidrettssjef.

– Det er en attraktiv, men svært utsatt jobb, mener idrettspresident Børre Rognlien.

Tore Øvrebø har fungert som konstituert leder for Olympiatoppen siden midten av september i fjor. Utover våren vil det bli klart hvem som får jobben permanent.

Å være toppidrettssjef kan være tøft. Det fikk spesielt Jarle Aambø merke etter sommer-OL i London i 2012, da den norske medaljefangsten ikke innfridde målsettingen. Heller ikke Øvrebø har gått helt fri for kritikk, selv om «kravet» på 26 medaljer i Sotsji ble overholdt.

– Det er en veldig utsatt og krevende jobb. Jeg regner med at hver enkelt som søker, vil tenke seg nøye om og drøfte det med familien. Slike stillinger er ofte så krevende at man må tenke gjennom hvordan det påvirker omgivelsene dine, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

– Men det er helt klart en attraktiv stilling. Det er mange her i landet som ønsker å realisere seg selv og som elsker idrett. Som toppidrettssjef kan man kombinere begge deler.

– Unik jobb

Prosessen rundt toppsjefjobben blir intensivert etter Paralympics i Sotsji. Ifølge Rognlien vil søknadsfristen bli rundt 1. mai.

Siden 1991 har Bjørge Stensbøl, Jarle Aambø og Tore Øvrebø sittet i sjefsstolen på Olympiatoppen.

– Det er en unik jobb. Vi har kun hatt tre personer i jobben til nå, så det er klart at toppidrettssjefer vokser ikke på trær, sier generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund til NTB.

Ble satt på prøve

Andersen er fornøyd med det Øvrebø har gjort som midlertidig toppidrettssjef.

– Han kom inn i en krevende periode, kun et halvt år før OL i Sotsji. Han har vært i systemet i mange år og har vært toppidrettsutøver selv, og han har løst jobben på en klok måte. Under hans ledelse var Olympiatoppen trygg på forberedelsene og gjennomføringen av OL.

– Samtidig vil jeg si at han og ledelsen ble satt på en alvorlig prøve da det oppsto en ekstrem sorgfase i deler av langrennstroppen på åpningsdagen. Han er i alle fall blitt satt på noen ordentlige prøver. Det som er blitt gjort til nå, er i alle fall godt bestått.

Generalsekretæren anbefaler Øvrebø å søke stillingen om å bli fast toppidrettssjef.

– Jeg har en god dialog med Tore, og vi kommer helt sikkert til å ha samtaler under Paralympics. Jeg vil tro at Tore har ambisjoner om å bli toppidrettssjef, men dette er en vurdering han og hans familie må ta sammen, sier Andersen.

(©NTB)

Les også