Sport

Tour de France-løypa passer nordmannen utmerket. Likevel er han usikker på om han vil delta.

Atle Kvålsvoll er ikke i tvil om at neste års Tour de France-løype står godt til Carl Fredrik Hagen. Men OL-rittet seks dager etterpå kan sette en stopper for Tour-deltagelsen.

USIKKER: Tour de France-løypa 2020 ser ut til å passe godt for Norges beste klatrer, Carl Fredrik Hagen, men 27-åringen vet ikke om det er lurt å sykle. Foto: Dan P. Neegaard

 • Sebastian Backe Eriksen

Tirsdag ble alle de 21 etappene til Tour de France 2020 offentliggjort. Neste års treukersritt i Frankrike blir minst like tøff som årets, med mye fjell og lite flate etapper.

Allerede den første uken skal rytterne innom Alpene to ganger, mens to tøffe etapper i Pyreneene skal forseres før den første hviledagen.

 • BAKGRUNN: Knalltøff åpning venter rytterne i neste års Tour de France

Den andre uken står blant annet en toppavslutning på beryktede Grand Colombier på menyen, før rittet skal avgjøres med flere tøffe Alpe-etapper.

– En veldig spennende løypeprofil. Arrangøren har vært flinke til å fornye seg de siste årene, og gjør det igjen. De har lagt omtrent hele rittet til Sør-Frankrike, noe som hvert fall ikke jeg kan huske at de har gjort tidligere, sier sykkelekspert, Atle Kvålsvoll.

SPENNENDE: Atle Kvålsvoll er begeistret over at Tour de France-arrangørene nok en gang klarer å fornye seg. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Skreddersydd for klatrerne

Som mange andre, biter også den tidligere sykkelproffen og nåværende treneren seg merke i den 20. etappen. En 36 kilometer lang tempo, som avsluttes med en åtte kilometer lang stigning opp til La Planche des Belles Filles.

– De ønsker tydeligvis å holde på spenningen så lenge som mulig. Å legge en knallhard bakketempo til nest siste etappe er spesielt, og den kommer til å gi store utslag, spår Kvålsvoll.

Løypa er altså skreddersydd for klatrere som Egan Bernal, Tibot Pinot og Chris Froome. Men Kvålsvoll tror også at Norges beste klatrer for øyeblikket, Carl Fredrik Hagen, kan gjøre det bra – hvis han skal sykle.

– Han viste i Vuelta a España (åttendeplass sammenlagt, journ.anm.) at han tåler tre uker med mye fjell. Så det er uten tvil en løype som står godt til ham, mener Kvålsvoll.

Les også

Han skriver norsk sykkelhistorie: – En milepæl som blir brutt

LØYPA: Her er løypekartet for den 107. utgaven av Tour de France. Foto: ASO

– Ikke den beste oppladningen

Carl Fredrik Hagen er i Kina, der han skal avslutte en forrykende sesong for hans egen del. Han rakk uansett å få med seg løypepresentasjonen.

– Løypa ser utvilsomt spennende ut. Samtidig er det et OL-ritt seks dager etterpå som jeg har veldig lyst til å gjøre det bra i. Derfor er jeg usikker på om Tour de France er den beste oppladningen, sier Hagen.

Rytterne går i mål på Champs-Élysées 19. juli, mens OL-rittet i Tokyo, som er tilrettelagt for klatrerne, går av stabelen 25. juli.

Derfor tror Hagen at det blir en vanskelig øvelse å sykle tre uker i Frankrike, før han skal jakte på OL-medaljer i Japan.

– Det koster mye både fysisk og psykisk å sykle et treukersritt. Når det i tillegg er lang reisevei og flere timers tidsforskjell, kan det bli vanskelig å kombinere.

– Jeg stresser heller ikke med å få Tour de France-debuten min. Det er viktig at det passer med resten av sesongplanen min, og sånn sett vet jeg ikke om neste år er det beste tidspunktet å sykle Tour de France.

Den tankegangen støtter Kvålsvoll fullt ut.

– Hvis Carl Fredrik vil gjøre det bra i OL, så hadde jeg rådet ham til å ikke kjøre Tour de France først. Jeg kan ikke se for meg at det er mulig å kombinere, sier Kvålsvoll.

 1. Les også

  Hagen er klar til å sette nye rekorder: – Bare gi meg litt tid

Les mer om

 1. Carl Fredrik Hagen
 2. Atle Kvålsvoll
 3. Tour de France

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Nå markerer norske syklister seg på klatreetapper. Slik forklares forvandlingen.

 2. SPORT
  Publisert:

  Slik sykles neste års Tour de France: Dette blir den avgjørende etappen

 3. SPORT
  Publisert:

  Klatret i sammendraget etter knallsterk etappe: – Det er helt ellevilt

 4. SPORT
  Publisert:

  Nordmann hylles for prestasjonen i storritt. Nå spår ekspertene topplassering i Tour de France.

 5. SPORT
  Publisert:

  Norsk syklist med historisk bragd: TV-ekspert tror det kan være starten på noe stort.

 6. SPORT
  Publisert:

  Kristoff vant Tour de Frances dramatiske åpningsetappe