Dopingklausul vanskeliggjorde forhandlinger mellom skiforbundet og Coop

Coops krav om å kunne avbryte sponsorkontrakten dersom en norsk utøver ble dopingtatt vanskeliggjorde forhandlingene med Norges Skiforbund, skriver VG.

Administrasjons- og markedssjef Espen Bjervig i Norges Skiforbund. Forbundet forhandlet med Coop om sponsoravtale, men valgte å fortsette samarbeidet med Norgesgruppen. En dopingklausul skapte ifølge VG vanskeligheter i Coop-forhandlingene.
  • NTB

Avisen har fått tilgang til flere avtaleutkast sendt mellom Coop og skiforbundet, og av disse skal det framgå at forbundet motsatte seg at Coop skulle kunne si opp sponsoravtalen umiddelbart ved en positiv norsk dopingprøve.

Forbundet ville ikke åpne for oppsigelse dersom dommen ikke var rettskraftig, eller dersom det ble konkludert med at utøveren hadde utvist «ingen eller ubetydelig» skyld.

Sist fredag ble det kjent at skiforbundet vraket en ferdigforhandlet sponsoravtale med Coop og i stedet fortsetter samarbeidet med rivalen Norgesgruppen. Det har ført til sterke reaksjoner fra Coop-hold. Det har også gjort Petter Northugs mulige landslagsframtid høyst usikker, ettersom han i mange år har samarbeidet med Coop.

– Det var tøffe forhandlinger, men vi var tydelige på at punktet var ufravikelig fra vår side, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop til VG.

I det siste avtaleutkastet, som var klart for signering da skiforbundet trakk seg, var ordlyden i samsvar med Coops ønsker.

Les også

Hevder Northug sier ja til landslaget

Hadde skiforbundet vunnet fram med sin formulering, ville ikke dopingsakene til Martin Johnsrud Sundby eller Therese Johaug vært grunn god nok til oppsigelse av avtalen. Begge utviste ifølge dommen «ubetydelig skyld».

– For Coop er det aldri aktuelt å akseptere tøying av grensene vedrørende doping, og på den måten kunne bidra til å flytte kultur og holdninger i en retning som verken er sunne eller bærekraftige for idretten, sier Friis til VG.

Administrasjons- og markedssjef Espen Bjervig i Norges Skiforbund sier i en kommentar til VG at forbundet er helt på linje med Friis i dette, at man ikke vil tøye grenser i dopingspørsmål.

– Utover dette ønsker vi ikke å uttale oss nærmere om interne saksdokumenter i en avsluttet forhandlingsprosess, legger han til.

Coop fikk sin dopingklausul med i en nylig inngått sponsoravtale med Norges Friidrettsforbund.

(©NTB)