Boasson Hagen til topps i Frankrike

Edvald Boasson Hagen vinner igjen sykkelritt! Han overrumplet alle på den siste etappen av Critérium du Dauphiné.

Nå er han tilbake på topp! Edvald Boasson Hagen var ikke til å slå i dagens siste etappe av Criterium du Dauphiné i Frankrike.
  • Espen Hansen

— Deilig i vinne igjen. Nå fikk jeg en bekreftelse på at skaden ikke lenger sitter i , sa den råsterke Team Sky-rytteren til aftenposten.no ikke lenge etter at han hadde vært på podiet i Sallanches.

For Edvald Boasson Hagen har tiden helt siden Milano-San Remo i slutten av mars vært en prøvelse. En vond akilles satte stopp for all trening i lang tid, og en stund var det spørsmål om han i det hele tatt ville rekke Tour de France.

Det er det nå ingen tvil om. På slutten av dagens siste etappe av Critérium du Dauphiné var han i en gruppe ryttere som kom fra hovedfeltet, men var i ferd med å bli hentet inn igjen da nordmannen stakk på et soloraid med syv kilometer igjen. Med mektige tråkk bare suste han fra konkurrentene og kunne nærmest defilere over mål med armene over hodet.

Før han dro til Critérium du Dauphiné sa Boasson Hagen til Aftenposten at han ikke kjørte etter resultater, ville bare teste formen. Men først kjørte han en super tempoetappe der han ble nummer tre, før han i dag slo til med nok en seier.

Dette var årets femte seier. Sist han vant var på den syvende etappen av Tirreno-Adriatico tirsdag 16. mars.

— Formen er ikke helt på topp, men den er absolutt på vei, var konklusjonen til nordmannen etter oppvisningen på de siste kilometerne i dag.

Tidlig brudd

Det gikk et brudd tidlig på etappen, og Edvald Boasson Hagen kjørte seg opp til bruddet sammen med Dario Cataldo (Quick Step) og Remi Pauriol (Cofidis). Da var de 13 i teten, men ledelsen var bare på et drøyt halvminutt. De 13 ble etterhvert 17 med kjente ryttere som David Millar og Inaki Isasi i gruppen.

Med snaut fire mil igjen av etappen startet nordmannen å teste konkurrentene. Han må ha følt seg kjempesterk siden han forsøkte å kvitte seg med de andre i regnet. Etterhvert ble tetgruppen mindre og mindre. Med to mil igjen var de bare fem foran med halvannet minutts ledelse.

Men hovedfeltet kjørte hardt for å ta inn utbryterne. Ledelsen var nede i ca. et halvt minutt da Boasson Hagen bestemte seg for å tråkke til. Ingen var i stand til å følge ham oppover en tøff stigning.

Det var vått og vanskelige forhold i en utforkjøring inn mot mål, men den teknisk gode 23-åringen fra Rudsbygd hadde ingen problemer. Arkaitz Duran Aroca (Footon Servetto) tok annenplassen 27 sekunder bak Boasson Hagen foran russiske Egor Silin (Katusja).

— Jeg ga ikke full gass i utforkjøringen, men syklet så fort jeg mente det var forsvarlig. Følte jeg hadde full kontroll, påpekte han.

Plagene over

Ifølge Skys sportsdirektør Sean Yates har Boasson Hagen vist nok under rittet til at man kan konkludere at problemene med akillessenen er over.

– Edvald er på vei tilbake. Han har ikke kjent noe til skaden. Han hadde en bra tempoetappe og har vært komfortabel i fjellene. Han er helt klart i rute til Tour de France, sa Yates til det franske nyhetsbyrået AFP før dagens etappe.

Sloveneren Janez Brajkovic fra Team RadioShack vant rittet sammenlagt foran Alberto Contador og Tejay Van Garderen.

Lørdag syklet rytterne opp til Alpe d'Huez, en klassisk Tour de France-stigning.

— Det var selvsagt hardt. Men jeg tok det med ro. Det er slik jeg komer til å sykle lignende etapper under Tour de France også, fortalte dagens vinner som skrøt av lagets innsats.

— Planen var at jeg skulle gjøre alt for å vinne i dag. Laget gjorde alt de kunne for å hjelpe meg. De jobbet hardt for å kjøre inn et tidlig brudd, så jeg er glad jeg også kunne levere, sa han til lagets hjemmeside .