Sport

Froome ble pepet ut av publikum. Ekspert kaller dopingsaken en skandale.

Ekspert mener at frikjennelsen av Froome er merkelig. Nå blir han forfulgt av buing gjennom Tour de France.

Chris Froomes første møte det franske publikum etter frikjennelsen for bruk av astmamedisin var ikke bare hjertelig.
 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist

FONTENAY-LE-COMTE: Kristoff var nær seier (4 .-plass), men det kom til å handle mye om Chris Froome nok en gang.

I den dirrende heten holdt 33-åringen på med det han alltid gjør etter en etappe i Tour de France: I skyggen av den monumentale Sky-bussen i målområdet satt han på sykkelrullen og tråkket rittslagget ut av muskulaturen.

 • Kristoff etter Tour de France-åpningen: – Vi andre var statister

På alle kanter svermet det med folk. Et utall av journalister rapporterende til alle formater, noen fans, én hadde tatt med seg Froome-biografien for signering (han fikk signatur) og i tillegg alle de som mer eller mindre formålsløst tusler rundt i håp om å se en sykkelstjerne. Alle fulgte hver eneste bevegelse som den firedobbelte vinneren gjorde i busskyggen.

Det er alltid litt oppstuss rundt en rytter av Chris Froomes kaliber. Mannen har tross alt vunnet Tour de France fire ganger og er favoritt til å vinne også i år.

Les også

Ti skandaler som rystet Tour de France - og den største av dem alle

Dopingskygger

Men oppkjøringen til Tour de France har ikke vært noen fest. Dopingsaken som ble åponet rundt bruk av astmamedisin har skyggelagt tilværelsen. Det var bare en frikjennelse av UCI og WADA like før Tour-start som gjorde at han i det hele tatt fikk lov til å være med i årets utgave av Touren.

Helt på jordet. Chris Froome og Jasper De Buyst på vei opp på veien igjen etter å ha veltet.

Det er alltid litt oppstuss rundt en rytter av Chris Froomes kaliber. Mannen har tross alt vunnet Tour de France fire ganger og er favoritt til å vinne også i år.

Dopingskygger

Men oppkjøringen til Tour de France har ikke vært noen fest. Dopingsaken som ble åponet rundt bruk av astmamedisin har skyggelagt tilværelsen. Det var bare en frikjennelse av UCI og WADA like før Tour-start som gjorde at han i det hele tatt fikk lov til å være med i årets utgave av Touren.

Men selv om han er aldri så mye frikjent, så er det franske sykkelpublikum skeptiske. De buet mot 33-åringen under lagpresentasjonen torsdag. De buet på Froome under den første etappen søndag.

Inne i denne bussen gjemte Chris Froome en lite pratevillig Chris Froome seg etter første etappe av Tour de France.

Og som ikke det var nok så fikk kritiske franskmenn grunn til å skadefryde seg da Froome veltet fire kilometer fra mål. Han tapte 51 sekunder til hovedfeltet på det fallet og har dermed fått en noe tyngre vei til sin femte TdF-seier.

Ingen god dag for Chris Froome med andre ord.

Derfor var det en fåmælt brite som forsvant inn i bussen til Team Sky. En journalist prøvde desperat å få i gang en samtale og spurte hvordan Froome hadde det.

– I’m fine thank you, fikk han og resten av verdens sykkelpresse til svar før han hoppet inn bak gardinen og inn i den luftavkjølte bussen.

– Det er spesielt

Det var alt vi fikk se til Chris Froome før han reiste videre til neste etappe. Dermed blir det neppe noe popularitetshopp blant franske sykkelentusiaster.

Og skal vi tro en av Norges fremste eksperter på behandling av dopingsaker, juristen Robin Mackenzie-Robinson, er det ikke helt ubegrunnet skepsis blant sykkelfans.

Han er overrasket over at det ble en total frikjennelse av Froome av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

– Jeg tror de fleste var relativt sikre på at Froome kom til å bli idømt en sanksjon. Dette spesielt med tanke på at salbutamolverdiene i hans dopingprøve var såpass høyt over lovlig grenseverdi, sier Mackenzie Robinson til Aftenposten.

Det var for høye verdier av virkestoffet salbutamol i astmamedisinen, som førte til at det ble åpnet dopingsak mot Froome. Det er samme stoff som Martin Johnsrud Sundby ble dømt for å ha feilbrukt. Sakene er ikke helt like, men har flere likhetstrekk.

Robin Mackenzie-Robinson.

Skandale

Johnsrud Sundby ble dømt, Froome altså frikjent.

– Saken slik den står i dag er en skandale på flere plan. For det første skulle saken etter gjeldende regelverk ikke vært offentliggjort. Mens Sundby kunne holde det gående uforstyrret i nesten ett og et halvt år uten at noen andre enn han selv og hans nærmeste krets visste om dopingsaken, har Froome måtte tåle et vanvittig medietrykk etter at saken hans ble lekket. Dette har åpenbart vært en stor belastning for ham og vært meget uheldig for sykkelsportens renommé på et generelt plan. For det andre må den begrunnede avgjørelsen i Froome-saken offentliggjøres. Vi står egentlig igjen med flere spørsmål enn svar. For hvordan kan Froome «slippe unna» mens andre utøvere som har hatt lavere salbutamolverdier enn Froome bli dømt?

Aftenposten har forsøkt å få en kommentar fra Martin Johnsrud Sundby til tilfellet Froome, men han ønsker ikke å gjøre det nå.

Ingen krise

Nå var det ikke alle i Sky-teamet som var like lite snakkesalig som lagets kaptein. Geraint Thomas som er Froomes viktigste partner på laget synes ikke buingen var noe å snakke om.

Thomas var heller ikke så bekymret ettersom to andre sammenlagtfavoritter Richie Porte og Nairo Quintana også havnet et stykke bak.

– Det er ikke verdens ende det som skjedde i dag, mente Thomas.

Peter Sagan gir en klapp på skulderen til etappevinner Fernando Gaviria. Alexander Kristoff må innse at det ikke var nok krefter igjen. Det ble en 5. plass i åpningen av rittet.

Selvtillit til Kristoff

Alexander Kristoff var nordmannen som i utgangspunktet skulle ha best mulighet til å hevde seg på den flate etappen langs kysten sør for Bretagne. Og spurteren fra Rogaland var på plass da det skulle avgjøres. Men det ble til slutt colombianeren Fernando Gaviria som vant foran Peter Sagan.

– Jeg var stokk stiv og hadde ikke mer å gi, sa Kristoff etterpå.

Til tross for at seieren glapp, var det et resultat som ga selvtillit å tro på at formen er god nok til etappeseier senere.

– Jeg slo mange sterke ryttere i dag. Jeg gjorde det bedre enn forventet. Dette kan gjøre at jeg lettere kan få en plass i spurten. Spurting er ferskvare, jeg har måttet kjempe mer for plasseringen nå enn for noen år siden, så nå slipper jeg kanskje lettere til når jeg er der oppe og kjemper.

Edvald Boasson Hagen skulle sørge for at Mark Cavendish kom i posisjon til spurt. Det klarte han ikke og Hagen var for langt unna da det hele skulle avgjøres. Han havnet til slutt på en 20.-plass.

Amund Grøndahl Jansen skulle kjørt opptrekk for Dylan Groenewegen på sitt lag LottoNL Jumbo. Groenewegen kom på 7.-plass. Jansen var ikke med i finalen og kom selv på 119.-plass.

Les mer om

 1. Chris Froome
 2. Tour de France
 3. Edvald Boasson-Hagen
 4. Alexander Kristoff
 5. Martin Johnsrud Sundby