Norsk idrettstopp: - Den største feilen vi gjør i Norge er at vi bare ser ting fra vårt ståsted

Kjetil Siem mener den omstridte FIFA-presidenten Sepp Blatter blir misforstått i Norge.

Kjetil Siem (til høyre) tar en "handshake for peace" med Sepp Blatter under et NFF-besøk hos FIFA-presidenten i 2012. I midten Jan Åge Fjørtoft.

Fredag kan omstridte Sepp Blatter bli gjenvalgt til sin femte periode som president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

79-åringen er favoritt til å vinne kampen mot Jordans prins Ali bin Al-Hussain, til tross for at mange mener han må ta ansvar for organisasjonens særs dårlige omdømme og de mange skandalene som har fulgt FIFA i hans regjeringstid.

— Så lenge han er leder vil FIFA mangle troverdighet og imaget vil bli ødelagt, enten han liker det eller ikke. FIFA vil mangle autoritet og fotballen vil lide, sier Michel Platini, president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Les også

Sepp Blatter kalles diktator og frelser. Ingen motstandere klarer å felle fotballens mektigste.

Siem jobbet tett på FIFA

I europeiske medier er det stort sett et svært negativt fokus på dagens FIFA-regime. Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem vil ikke være med på et ensidig, negativt fokus.

— Jeg ser antagelig litt forskjellig på Blatter enn veldig mange andre, fordi jeg var tett på FIFA i fire år i forbindelse med VM i Sør-Afrika. Jeg så hvor mye bra de gjorde for landet og for fotballen i Afrika. Jeg opplevde stoltheten de ga folket, sier Siem, som ledet den profesjonelle ligaen i landet og jobbet tett med lederne for verdensmesterskapet i 2010. Han mener mye av det kritiske som blir skrevet om FIFA er riktig, men også at mye av det er urettferdig.

— FIFA bærer et enormt ansvar på grunn av posisjon og gjennomslagskraft, og FIFA trenger absolutt en reformprosess og en revitalisering, men få ser at dette allerede er begynt og godt i gang.

Mener Blatter må ta ansvar

I mandagens Aftenposten gikk UEFA-styremedlem, Karen Espelund ut og ga en rekke grunner til at hun mener Blatters dager som FIFA-sjef bør være talte.

- Han er en av de beste taktikerne jeg noen gang har møtt, sier Karen Espelund om Sepp Blatter. Fredag velges han trolig nok en gang som FIFA-president.

— Det må en ny ledelse til på toppen av FIFA. Og så er det veldig mange grunnleggende, organisatoriske ting som må spavendes. Verdisett, holdninger og måten organisasjonen styres må endres, sa hun.Hun mener FIFA har et langt stykke å gå før prosessene er som de bør være i en demokratisk organisasjon.

Også Siem mener Blatter må ta sin del av ansvaret for alt det negative rundt FIFA.

— I den store FIFA-familien er det mange rykter, påstander og avsløringer om korrupsjon helt opp på visepresidentnivå. Det sverter veldig totalen og må slås hardere ned på, men man kan ikke skylde bare på én mann. Men Blatter er øverste leder, og må selvsagt ta sin del av ansvaret.

Mener Blatter har gjort mye bra

Siem mener Blatter har vært en samlende leder for internasjonal fotball, og at til tross for at det er i europeiske forbund han er mest upopulær, har gitt mye makt til europeisk fotball.

— Noe ikke så mange tenker over her hjemme, er at han av gang etter gang klarer å samle hele fotballverden, samtidig som UEFA beholder sin unike posisjon. Europa har for eksempel fått beholde 13 plasser i VM og 33 prosent av styreplassene i FIFA. Jeg er mer opptatt av enn at det for enhver pris må byttes ut på toppen.

Siem mener også at FIFA-presidenten har klart å bevare sporten mot skommersiell påvirkning på en bedre måte enn andre idretter.

— Blatter har også klart å beskytte og utvikle sporten på en unik måte sammenlignet med mange andre idretter, hvor de kommersielle kreftene har kommet mye mer inn på spillflatene. I fotball er det ingen logo på gresset eller midtsirkelen. Det er ingen vanningspauser, reklamepauser, reklamer på stolper og mål, osv. Samtidig er fotballen verdens sterkeste kommersielle produkt, blant annet gjennom medieavtalene. Det vært gjort veldig mye bra som er lett å glemme.

Mener europeerne har kjørt sololøp

Siem mener det har vært en tendens blant europeiske fotballedere til å isolere seg fra resten av fotballverden, og at holdningene er blitt oppfattet som imperialistiske.

Denne holdningen liker han ikke, og mener det i stedet er viktig å stå sammen og påvirke gjennom demokratiske prosesser.

— Den største feilen vi gjør i Norge er at vi bare ser ting fra vårt ståsted, sier Siem.

— I Norge er vi veldig smale i møtet med en sånn organisasjon, det samme som vi er med IOC (Den internasjonale olympiske komité). Alt kan ikke endre seg over en dag. Du må inn i organisasjonene, endre der, påvirke og være aktiv.

- Hva gjør Norges Fotballforbund?

— Vi prøver å bli aktører i prosessene, komme oss inn i utvalg og komiteer. Bli en aktiv aktør. Yngve Hallén (fotballpresident) er for eksempel i FIFAs etiske komité, og har vært med på å vurdere prosessen rundt VM-tildelingen til Qatar. Norge scorer veldig bra på gjennomsiktighet og styringskultur. Vi må inn og påvirke med bruk av vår modell, sier Siem.

Han mener man i Norge er veldig flinke til "å stå på utsiden og rope ulv".

— Så er det over 200 nasjoner der inne som kanskje ikke automatisk hører på oss. Ikke er vi verdens største fotballnasjon heller.

Hvem får Norges stemme?

Det er fotballpresident Yngve Hallén som er Norges representant under FIFA-kongressen. Siem henviser til presidenten for å uttale seg om hvilken kandidat Norge støtter.

Hallén besvarte ikke Aftenpostens henvendelser mandag, men har tidligere uttalt at Norge ikke kommer til å stemme på Blatter, slik de gjorde under forrige presidentvalg.

Det var da imidlertid ikke klart hvor mange motkandidater Blatter kom til å få.