Sport

Slik er VM-håpenes beintøffe oppladning: – Det er helt absurd

Tidlig opp, nesten ikke mat, kokvarm dusj og svetting under dynen med klær på. Slik er Kristoffer Bruns og Are Strandlis tøffe vei mot VM-gull.

UBEHAGELIG: For å komme seg under vektgrensen må Kristoffer Brun og Are Strandli legge seg under dynen med masse tykke klær på. – Det er helt j ..., sier Brun. Privat

 • Roar Lyngøy

PLOVDIV, BULGARIA: Klokken 06.20 ringte alarmen for Brun og makker Strandli i Plovdiv torsdag morgen. Noen timer senere skulle de ro VM-semifinale på det kunstige roanlegget i den bulgarske byen.

– Det sprudlet ikke veldig da vi våknet. Det var et tøft heat også i går, sier Brun og tenker på kvartfinalen dagen i forveien.

 • LEST DENNE? Kristoffer Brun (30) fra Bergen er gullfavoritt i ro-VM. Nå skal et nytt grep sikre norsk suksess.

Mens andre koser seg med en solid frokost med egg og bacon og andre godsaker, må roerne spise minst mulig. De må nemlig under vektgrensen som i lettvekt dobbeltsculler er 70 kilo i snitt på de to.

SPARSOMMELIG: Frokosten er rimelig enkel for roerne på konkurransedag. Privat

– Til frokost ble det et halvt/kvart rundstykke med honning. Pluss litt kaffe og en «klunk» med appelsinjuice. Vi roere er også veldig glade i Bixit-kjeks – de veier lite og har mye energi, forteller Brun.

Svettet bort 2,4 kilo

Klokken 07.30 startet prosessen med dehydrering. Da dusjer man i veldig varmt vann, før man legger seg under dynen med tykke klær på for å komme seg ned i vekt. Før denne prosessen viste vekten på Kristoffer 72,9 kilo, som var altfor mye.

– Det er helt forferdelig. Faktisk helt j ..., sier Brun og tenker på svettingen.

DÅRLIG NYTT: En vekt på 72,9 kilo var dårlig nytt for Kristoffer Brun, som måtte svette bort godt over to kilo på kort tid. Privat

Klokken 09.54, nøyaktig to timer før semifinalen, stilte Brun og Strandli på innveiing. Strandli veide inn på 69,5 kilo, Kristoffer på 70,5. I snitt 70 kilo. Dette har de gjort før.

– Det er en skikkelig jobb som må gjøres. Det er bare noe man må gjennomføre og prøve å tenke minst mulig på. Vi vet av erfaring at man kan prestere selv etter noe sånt, sier Brun.

– Men kroppen har det ikke godt. Man har høy puls, hjertet banker, og man har lav energi. I tillegg var vi jo slitne etter gårsdagens løp, sier Brun.

Makker Strandli fra Stavanger synes det er like ille.

– Først skal man pines på denne måten, så skal man ut og prestere på toppnivå. Men dette er rutine for oss. Det er helt absurd, men samtidig er det utrolig å se hva kroppen og hodet klarer å prestere i en slik situasjon.

Trenger en hviledag

BELØNNINGEN: Når vektkontrollen er passert kan Brun og Strandli kose seg med loff, Nugatti og sportsdrikk. Privat

Etter helvetestimene skriker kroppen etter mat.

– Da blir det loff med Nugatti, samt sportsdrikk, forteller Brun.

Klokken 11.54 gikk startskuddet for semifinalen. Nordmennene ledet fra start til mål og er klar for lørdagens VM-finale, der de regjerende europamesterne er favoritter sammen med Italia og Irland.

SMILET PÅ: Kristoffer Brun (til venstre) og Are Strandli var dyktig slitne etter semifinalen, men humøret var godt da de syklet ned etterpå. Mette Bugge

Men at semifinalen kostet krefter var lett å se da de stavret seg på land. Etter noen rolige minutter satte de seg på ergometersyklene ved det norske teamteltet, hvor de lot seg intervjue av Bergens Tidende og Aftenposten mens de syklet ned.

– Nå er det heldigvis hviledag for oss fredag, og det skal bli godt. Formen har kommet seg veldig, sier Brun som slet med forkjølelse før VM.

– Jeg merker at vi er litt mer i «sync» nå, og det lover bra før finalen, sier makker Strandli.

Les også

Bergenseren synes det er befriende bare å ha gull som mål

Skeier ikke ut

Ikke tro at roerne skeier ut med en god biff på fridagen.

– Når det er hviledag spiser man litt ekstra og får i seg litt mer salt. Men det blir ikke biff, nei. Heller litt mer ris og kjeks, sier Brun og smiler.

Tidlig lørdag morgen, mens de fleste av oss andre fortsatt snorker godt, er det på ’an igjen for den norske dobbeltsculleren i Plovdiv. Brun og Strandli vant sist VM-gull i 2013, så det begynner å bli noen år siden.

Denne sesongen kan bli fenomenal med både EM- og VM-gull. Det er bare en drøy måned siden EM-gullet i Glasgow.

Les også

«Fattigdom står i veien for toppidrettsutøveres utvikling»

KAN VINNE ALT: Are Strandli (til venstre) og Kristoffer Brun kan vinne EM og VM i samme sesong. Privat

– Semifinalen var viktig for selvtilliten, og ut fra forberedelsene med Kristoffers forkjølelse var det en opptur. Nå får de starte i midten av feltet lørdag, og det styrker sjansene. Derfor var plasseringen i dag viktig. Det vil nok stå mellom Norge, Italia og Irland, med Belgia som en «dark horse», sier landslagstrener Johan Flodin.

Etter lørdagens finale kan endelig Brun og Strandli ta seg en god middag med noe godt å drikke til. Forhåpentlig kan de da feire enda en gullmedalje.

Les mer om

 1. Roing
 2. Kristoffer Brun
 3. Are Strandli

Relevante artikler

 1. SPORT

  Frykter magetrøbbel og sommerhete i Bulgaria – har med ernæringsekspert til VM

 2. SPORT

  Magesjau knuste gulldrømmen: – Hvis det var OL-finale, ville jeg ha rodd

 3. SPORT

  De neste to årene skal OL-håpene gjennom 14 måneder med kaloriunderskudd, 2000 timer trening og 12.000 km roing

 4. SPORT

  Ble kastet inn i VM-finalen da Brun ble syk: – Dette var gøy, men det holdt dessverre ikke

 5. SPORT

  Et VM-gull er null verdt i kroner. Kristoffer Brun drives av helt andre ting.

 6. SPORT

  Regjerende europamester om den tøffe sesongoppkjøringen: – Det har ikke akkurat gått på skinner