Sport

Sportsjuks-symbolet Rosie Ruiz er død

Amerikanske Rosie Ruiz, som sto bak et berømt forsøk på å jukse seg til seieren i Boston Marathon i 1980, er død, 66 år gammel.

Rosie Ruiz krysset målstreken først, men det antas at hun reiste noen av de 42 kilometerne med t-banen.
  • NTB-AP

Ruiz sjokkerte en hel verden da hun i 1980 krysset mållinjen på Boston Marathon til en tid på bare 2 timer, 31 minutter og 56 sekunder. Ikke bare var tiden den raskeste for en kvinne i Boston Marathon gjennom tidene, det var også den tredje raskeste maratonen gjennomført av en kvinne noensinne.

Les også

Juksemakernes skrekk

Kort tid etter målgang begynte imidlertid mistankene mot henne å komme. Det så ikke ut som om hun nettopp hadde løpt en maraton, og intervjuet etter målgang avslørte at hun ikke kunne noe om løping.

Det viste seg i tillegg at Ruiz ikke kunne identifiseres på de 10.000 bildene som ble tatt av løpet, og hun hadde ikke blitt registrert ved noen av registreringspostene.

– Vi visste at hun hadde hoppet inn i løpet. Vi, som visste hva maratonen var, vi skjønte det, sier Bill Rodgers, som vant herreklassen samme år. Han kaller jukseforsøket en fargerik del av maratonens historie.

Det er nå blitt kjent at Ruiz døde av kreft 8. juli. Nekrologen hennes nevnte ingenting om det berømte jukseforsøket.

Mer om hva som ble konklusjonen om Ruiz lenger nede i saken. For det er mange juksere i idretten. De fleste forbinder idrettsjuks med doping, men her er et lite utvalg over noen av de mer kuriøse måtene å jukse seg til suksess:

1: Vi begynner i 1904 og det tredje OL i moderne tid. St. Louis. Den amerikanske langdistanseløperen Frederick Lorz deltok i maraton. Han haiket med en lastebil frem til OL-stadion, hoppet av før arenaen og vant.

En halvtime senere kom andremann i mål, og da ble jukset avslørt. Det viste seg at Lorz hadde blitt sliten i varmen og haiket med en bil etter rundt 15 kilometer. Da bilen fikk motorstopp, måtte amerikaneren løpe resten av distansen. Men i motsetning til Ruiz, var Lorz en habil løper og vant Boston Marathon året etter - på ærlig vis.

PS: Som et apropos når det nærmer seg friidretts-VM: Verdens første verdensmester i friidrett var norsk. Grete Waitz vant maraton, uten å haike.

Boris Onisjenko.

2: En annen spesiell juksehistorie utspilte seg i 1976. OL-et der brødrene Alf og Frank Hansen briljerte og rodde inn gull for Norge, ble også sovjeteren Boris Onisjenko kjent. I fekting gjelder det å treffe motstanderens kropp for å registrere treff, og dette skjer via et automatisk poengsystem. Onisjenko var mer oppfinnsom enn treffsikker, og han hadde en trykknapp plassert på kårdens håndtak, og på den måten manipulerte han antall treff. Han ble avslørt, utestengt, bøtlagt og begynte å kjøre drosje hjemme i Kiev.

3: Svensken Håkan Dahlby, svenskenes store håp i skyteøvelsen dobbel-trap, var bekymret for sin italienske motstander. Ikke bare på grunn av italienerens egenskaper som skytter, men hans påståtte uærlige metoder.

— Han jukset før OL, under OL og har fortsatt å jukse etter det. Han burker ammunisjon som har større og flere hagl, som lettere slår ut leirduene.

Dahlby ble nummer to bak britiske Peter Wilson. Den påståtte jukseren Francesco D'Aniello havnet utenfor pallen.

4: Motor på sykkelen. Elektriske sykler er lov å bruke privat, ikke i konkurranse. Men det er flere som har beskyldt for å bruke slike sykler, blant annet Lance Armstrong, som ble symbol på et annet type juks. Også Tour de France-vinner Alberto Contador har fått slike beskyldninger rettet mot seg.

En av dem som er blitt avslørt, er belgiske Femke Van den Driessche. Under VM i sykkelcross fant arrangøren en motor på 19-åringens ritt. Selv nektet Van den Driessche for å ha jukset og skyldte på at hun hadde fått feil sykkel.

Åtte dager etter tiumfen i 1980 forklarer Rosie Ruiz seg for amerikanske presse.

Tilbake til 1980: Åtte dager etter Boston Marathon ble Rosie Ruiz fratatt seieren, og canadiske Jacqueline Gareau ble tildelt seieren.

– Folk synes fortsatt synd på meg, men jeg mener de burde synes mer synd på henne, sier Gareau.

Herrenes vinner Bill Rogers (midten) sammen med Rose Ruiz (t.v) og Marco Marchei (t.h). Italieneren ble nummer to i herreklassen.

Det er aldri blitt bekreftet hvordan Ruiz nådde målstreken før alle andre, men det antas at hun tok T-banen.

– Hun svettet ikke nok, hun hadde på seg en tung trøye, og hun visste ikke noe om løping, sier Rodgers.