Sport

Denne familien fostrer stortalenter

Foreldrene flyttet nær sandvolleyballhallen med fem unger. Nå er de to eldste i verdenstoppen.

Etter verdensseriedebuten ble Anders Berntsen Mol omfavnet av mamma Merita, pappa Kåre og de to minste brødrene Markus (12) og Adrian (9). Storebror Henrik er på turnering i Sveits, mens lillesøster Melina (7) fikk malt flagg i ansiktet da bildet ble tatt.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Stavanger (Aftenposten.no): 16 år gamle Anders Berntsen Mol og 18-åringen Mathias Berntsen debuterte i verdensserien i Stavanger torsdag. De er tidenes yngste lag som er med i denne turneringen.

Det er en drøm som går i oppfyllelse, sier den yngste, oppvokst i en sterk volleyballfamilie.

Mamma Merita Berntsen (45 år) har 65 landskamper innendørs og OL-deltagelse i sandvolleyball fra Atlanta i 1996. Pappa Kåre Mol (52) har 96 landskamper fra parketten, og mange kamper utendørs. Han har vært landslagstrener og sportssjef i en tid da norske spillere kom med i tre OL, og er i dag trener på volleyballgymnaset på Sand i Ryfylke. Han var med og startet skolen for ti år siden. Kona er både trener og «husmor» for de 70 elevene.

For tre år siden, da skolen fikk en splitter ny sandvolleyballhall, tok foreldrene valget om å flytte dit. Det har gitt uttelling.

Nylig ble eldstesønn Henrik Mol (20) sølvvinner i U23-VM sammen med makker Lars Fredrik Tvinde. Denne helgen spiller paret turnering i Sveits.

Lillebror først ut

Nestemann Anders tok innersvingen på broren. Han og fetter Mathias Berntsen, med en pappa Jetmund Berntsen, som har 50 landskamper, vant turneringen i Norge som ga wild card til Grand Slam i Stavanger.

Åtte norske par var med der, de fleste med bakgrunn fra ToppVolley, som satsingen på skolen nær Sauda kaller seg. Der er det vokst frem et miljø som gjør at volleyballen er på opptur.

Indoktrinert

Også de tre yngste Markus (2 år), Adrian (9) og Melina (7) spiller volleyball.

— Ungene hadde ikke noe valg, ler pappa.

Sammen med makker Mathias Berntsen, håper Anders Mol å etablere seg i verdenstoppen. Dette var starten.

Han og kona hadde med barna sine over alt på turneringer fra de var små.— Vi ble indoktrinert, fleiper Anders, før han legger til:

— Dette er så desidert våre egne valg.

Første møte i verdensserien for de to tenåringene var mot polske Michal Kadziola og Jakub Szalankiewicz. Det ble tap i to sett 21–15 og 21-13, men ungguttene imponerte. Dette til tross for at Anders Mol merket en kneskade og måtte ha time out.

President Stein-Gunnar Bondevik i Norges Volleyballforbund ser allerede at ungdommen gjør seg gjeldende i denne idretten. Han vet at Norge er helt avhengig av påfyll, for å kunne holde liv i turneringen i Stavanger, der det er spillere fra omtrent 30 nasjoner og alle kontinenter.

— Her møter de to ungdommene verdensvante typer med hår på brystet, men de norske har vist at det ikke er tilfeldig at de har tatt seg til verdensserien. Jeg er imponert.

Les også

  1. Anders (16) yngst på hovedarenaen

Les mer om

  1. Volleyball