Sport

IOC må fike til Putin eller tape ansikt

Kommentar: IOC-president Thomas Bach står foran sin mest krevende oppgave når han forsøker å gjete russiske dopingsvin vekk fra OL.

Stemningen mellom IOC-president Thomas Bach og Vladimir Putin er nok ikke like god nå som IOC truer med å utestenge Russland fra OL.
  • Kjetil Kroksæter
    Kommentator i Adressa

OL i Vancouver var en katastrofe for russisk idrett. Med litt kreativ regning på stafettmedaljer, vant Trøndelag med sine 300000 innbyggere flere medaljer enn den russiske bjørnens 150 millioner. Noe måtte gjøres for at OL på hjemmebane i Sotsji skulle bli en russisk suksess.

Da jukset ble avslørt og IOC følte behov for å sette foten ned, oppsto det en situasjon full av konflikter som ingen kunne forutse. Noe handler om bevismateriale, noe om rettferdighet, litt om økonomi og ganske mye om storpolitikk.

Les også

  1. Forvirret av dopingskandalen i Russland? Disse fem punktene gir deg oversikt

  2. Russland mister nye OL-medaljer: Nå er Norge beste nasjon fra Sotsji

Et av de sentrale spørsmålene er om ærlige russiske idrettsutøvere, det finnes noen av dem også, skal utestenges fordi russiske myndigheter jukset for å vinne flest medaljer for fire år siden? Skal ikke også russiske idrettsutøvere ha et rettsvern? Og de som allerede er fratatt sine medaljer, har faktisk mistet dem uten å ha avlagt positive tester.

Straffer IOC dem som kan gjøre en forskjell? Er ikke utøverne bare et redskap for russiske politikere og idrettsledere som har egne agendaer. Korrupte bakmenn vil som vanlig slippe unna. Det er trist at utøvere skal straffes for korrupte lederes handlinger.

Sett fra den andre siden har vel rene utøvere krav på at sannheten kommer for en dag, og at gullmedaljene havner på rette hender.

Les også

Eksperter mener IOC er feige: - De tør ikke å provosere Russland

Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter.

Den vanlige russer viser ingen forståelse for IOCs trussel om utestengelsen fra OL i Pyeongchang. Godt hjulpet av en hysterisk retorikk stiller russerne seg bak sine idrettshelter og fordømmer varsleren Grigorij Rodsjenkov som avslørte hvordan jukset i dopinglaboratoriet foregikk.

President Vladimir Putin løftet saken opp på et høyere nivå. Ved å anklage erkefienden USA for å bruke dopinganklagene til å påvirke det kommende valget, samlet han folket bak seg. Putin benekter hardnakket juks med russiske dopingprøver, og når han først har tatt det standpunktet, finnes det ingen vei tilbake uten å tape ansikt. Russerne kommer ikke til å fire en tomme.

Stadig flere vestlige utøvere har rykket ut i forsvar for sine russiske kolleger, men det veier tyngre at flere av vinteridrettene kvier seg for å utestenge russerne. Russland er en viktig arrangør i mange vinteridretter. Det internasjonale ishockeyforbundets leder René Fasel er skremt av tanken på en boikott. NHL-spillerne er allerede uaktuelle, og skulle han miste de beste fra den russiske ligaen også, får OL-turneringen et sterkt B-preg.

Les også

Russisk idrettstopp slår tilbake: - Alle våre utøvere skal til OL

Under OL i Rio fikk noen uskyldige russiske utøvere delta under nøytralt flagg. Det vil ikke skje denne gang. Vladimir Putin kjører en kompromissløs linje og er tydelig på at Russland vil svare på utestengelse med boikott.

Putin ble anklaget for et av tidenes alvorligste brudd på den olympiske eden da han sendte tropper inn i nabolandet Ukraina midt under OL i Sotsji. Nå henger krigstrusselen igjen som en skygge over OL. Hvis Russland får delta, reduserer det risikoen for at Nord-Korea forstyrrer den olympiske freden.

Som man forstår har IOC-president Thomas Bach fått en krevende sak i fanget. Han og den indre sirkelen vil nok styre beslutningen dit det passer dem under IOC-sesjonen som starter 5. desember. IOC ønsker jo å fremstå som upolitisk, men det er umulig i denne saken. Bach skal ta hensyn til IOCs verdigrunnlag og samtidig holde idrettsfamilien samlet. Etter å ha gått så høyt ut, er det vanskelig å se at de lar russerne delta. Det skal mot til å gi Vladimir Putin en ørefik, men det vil være et knefall som svekker tilliten til IOC å ikke gjøre det.

Les mer om

  1. OL
  2. Vladimir Putin
  3. IOC
  4. Russland
  5. Kjetil Kroksæter