Gullhåp i OL: – Dale Oen gjorde det enklere for meg å vite at det er mulig å bli best i verden
OL-gull er målet til Kristian Blummenfelt (27). Som ung gutt var det spesielt én person som inspirerte ham til å drømme stort.
Han omtales som en kondisjonsmaskin av de sjeldne.
Under OL i Tokyo stiller Kristian Blummenfelt på startstreken som Norges gullhåp i triatlon. Der får han selskap av Gustav Iden (25) og Casper Stornes (24). De tre bergenserne har sørget for at det norske laget har fått et favorittstempel i det som er en global idrett.
Ved hjelp av en ny løpsdrakt, gode lagkamerater og erfaringer fra OL i Rio i 2016, er Blummenfelt klar for å kjempe i toppen i år.
Det var en annen utøver som satte fart i de store drømmene hans.
Fra svømmeklubben i Bergen til triatlet i verdenseliten
Blummenfelt startet sin idrettskarriere i Vestkansvømmerne i Bergen. Han var fortsatt en av de yngste i bassenget da en av de eldste i klubben begynte å ta internasjonale medaljer.
I 2003 ble Alexander Dale Oen historisk. Han ble da den første mannlige norske svømmeren til å ta sølvmedalje under Junior-EM i Glasgow.
Hjemme i Norge fulgte en ung Blummenfelt med på bragden til «klubbkollegaen». Hverken svømming eller triatlon er idretter som historisk sett er blitt viet stor oppmerksomhet i Norge.
Dale Oen satte svømming på kartet her til lands. Blummenfelt kan være med på å gjøre det samme for triatlon.
Han føler seg heldig som fikk kjennskap til Dale Oen tidlig.
– Dale Oen viste meg at med hard trening kan du bli best. Det han gjorde, beviste for meg at det er mulig å bli best i verden, selv i en idrett som ikke har noen tradisjon i Norge, forteller Blummenfelt.
– Vi har en felles drøm
Blummenfelt finner selvtillit i å vite at han og laget har prestert sterkt i oppkjøringen til OL. At de har jobbet sammen så lenge, gjør prestasjonene bedre, tror han.
Han forteller om en kultur i laget der de ønsker å gjøre hverandre sterkere. Blummenfelt, Iden og Stornes drømmer alle tre om det samme. De unner hverandre suksess.
– Vi begynte på ungdomslaget sammen, og OL-drømmen har vi jo hatt helt siden vi var juniorer, forteller han.
De tre triatletene kan nå skilte med at de er et av de best rangerte landslagene i verden. På herresiden har Norge tre plasser i OL. Hverken Storbritannia eller USA har det.
– Det er spennende å ha vært med på reisen vi har hatt med laget. Å gå fra å være en sport vi i Norge har få tradisjoner med, til at vi nå stiller med et så sterkt lag på herresiden, er ekstremt kult, forteller Blummenfelt.
Ny løpsdrakt
Når det kommer til stykket, er det formen det står på om du skal bli best i triatlon. Den nye drakten til det norske laget kan likevel være forskjellen på pallplass eller listefyll i en sport der konkurransen er tøff.
Den er spesielt designet for varmen utøverne vil møte i Tokyo. Den skal dessuten være like rask i vann som på land.
Sportssjefen i Triatlonforbundet, Arild Tveiten, mener utstyrsinnovasjon er vel så viktig for at et lag skal prestere, som treningen som legges ned.
– Vi har en klar målsetting. Det er å ta igjen våre konkurrenter og bli bedre enn dem. Da er det veldig kortsiktig å tenke at du skal kopiere det andre gjør. Da blir du i beste fall kun like god. Vi vil gjøre ting annerledes, fortalte sportssjefen under et pressemøte nylig.
Håpet er at den nye løpsdrakten skal gi dem en fordel.
– Det er ikke bare draktene som er utslagsgivende i en konkurranse. Det er også formen og det komplekse som ligger i at vi er gjennom tre idretter. I hver enkelt del kan det være små marginer som avgjør. Små fordeler, som denne drakten, gjør at man kanskje kan ligge under terskel og har mer å gå på i løpsdelen, forklarer Blummenfelt.
Når den olympiske ilden tennes i «soloppgangens land», er det en guttegjeng fra Bergen som skal gjøre det store på herresiden.
De er alle sterke utfordrere til verdenseliten.
Lenge har drømmen om OL-medalje stått i hodet på Blummenfelt.
På veien fra at han så Alexander Dale Oen leke seg med verdens beste, til at han nå selv hevder seg i toppen, har han lagt ned utallige treningstimer og døgn på reisefot. I Tokyo kan 27-åringen kopiere sitt første forbilde og få en OL-medalje rundt halsen.