Sport

Amerikansk OL-håp utestengt for doping – skylder på burrito

Mellom- og langdistanseløperen Shelby Houlihan (28) er utestengt fra idretten i fire år etter at hun testet positivt for det forbudte stoffet nandrolon.

ANKER: Shelby Houlihan har anket dommen mot seg selv. Hun er utestengt i fire år for brudd på dopingreglene.
  • Magnus Gamlem, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

– Jeg er fullstendig knust, forvirret, ødelagt, sint – og føler meg forrådt av sporten jeg elsker og har lagt hele min sjel for å bli god i, skriver Houlihan på Instagram.

Den amerikanske rekordholderen på 1500 og 5000 meter er utestengt i fire år etter at Idrettens voldgiftsrett (CAS) har opprettholdt avgjørelsen fra Friidrettens integritetsenhet (AIU).

Houlihan testet positivt for nandrolon, et anabolt sterorid, utenfor konkurranse i desember i fjor. Etter at hun fikk beskjeden, laget utøveren en logg over alt hun hadde spist i dagene før.

28-åringen har kommet frem til at hun mest sannsynlig fikk i seg det ulovlige stoffet fra en burrito med forurenset svinekjøtt hun hadde spist ti timer før testen ble utført.

Les også

Studie på syklister: Hevder doping-grensene er blitt tøyd med smertestillende

– La meg være helt tydelig: Jeg har aldri tatt noen prestasjonsfremmende midler. Og det inkluderer det jeg er anklaget for å ha tatt. Jeg tror på idretten og på å presse kroppen til grensen for å finne ut hvor grensen går. Jeg er ikke interessert å i jukse. Jeg gjør ikke dette for utmerkelser, penger eller berømmelse. Jeg gjør det fordi jeg elsker det, skriver hun.

Houlihan drømte om å kvalifisere seg til OL, akkurat som for fem år siden da hun representerte hjemlandet i Rio de Janeiro. Amerikaneren tilhører verdenseliten på 1500 meter og kom på 4.-plass under friidretts-VM i 2019.

Etter at dommen ble offentliggjort har Houlihan fått støtte fra en rekke av hennes lagvenninner i Nike-sponsede Bowerman Track Club. Der blir hun trent av Jerry Schumacher, som langer ut mot idrettsmyndighetene.

Les også

OL-medaljevinner funnet skyldig: Smuglet kokain for 1,3 milliarder kroner

– Gjennom de seks siste månedene har jeg lært mer enn jeg noen gang ønsket å vite om doptesting, og om prosedyrene og organisasjonene som styrer idretten vår. Det jeg har lært har pulverisert tilliten jeg hadde til deres evner til å beskytte rene utøvere, sier han i en uttalelse.

Både Houlihan og Schumacher hevder at de aldri har hørt om nandrolon før utøveren testet positivt for stoffet. Utøveren har anket dommen, men vil ikke rekke å kvalifisere seg til OL da det vil være en langvarig prosess.

Les også

Ingebrigtsen-konkurrent etterforskes: – Skremmer meg ikke

PS! Judo-utøveren Tong Wen mente svinekoteletter var årsaken til at hun testet positivt for clenbuterol i 2010, mens bokseren Tyson Fury hevdet villsvin sto bak hans positive nandrolon-test i 2015. Syklisten Alberto Contador skyldte på biffkjøtt da han testet positivt for clenbuterol i 2010.

Rettelse: VG skrev i en tidligere versjon av saken at det ble funnet spor av nandrolon i blodet til Shelby Houlihan. Det stemmer ikke. Det ble funnet spor av nandrolon etter en dopingtest. Dette ble endret kl. 18.14, 15. juni 2021.

Les mer om

  1. Friidrett
  2. OL
  3. Rettet