Sport

Nå vil håndballen bli mektigere

Gulljentene gir ekstra fart i jakten på nye mål. Håndballforbundet ber nå om hjelp fra statsministeren og kulturministeren.

Håndballjentene innfridde da det gjaldt som mest under VM.
 • Mette Bugge
  Journalist

Vel hjemme fra Spania mandag og en avslutning som ingen regissør kunne ha tenkt på før VM-finalen, er håndballforbundets president Kåre Geir Lio i sitt ess.

På tribunen, der han satt sammen med generalsekretær Erik Langerud og kommersiell sjef Jan-Erik Aalbu, skjønte alle tre at den gevinsten som ble servert i form av finaleseier, fører mye med seg.

– I 2014 var vi 116.000 medlemmer. Nå har vi nesten 137.000. Norsk håndball er den særidretten som har vokst mest de siste seks årene, med over 20.000 nye medlemmer. Vi har dessuten hatt mest utvikling når det gjelder antall jenter og de mellom 12–16 år, kommer det fra presidenten.

Han sammenligner årsrapportene fra 2014 med 2020. Den for 2021 kommer ikke før langt utpå neste år.

Fotball er desidert størst i Norge, men har mistet nesten 14.000 medlemmer på disse årene. Skiforbundet har måttet si farvel til over 48.000.

Håndballen ønsker å ta nye jafs. Ski ble passert for noen år siden. Norges Bedriftsidrettsforbund ligger riktignok på 2. plass, selv om antall medlemmer er mer enn halvert på seks år. Pandemien har hatt stor innvirkning. Bedrift har en rekke idretter i porteføljen.

– Målet for håndballen er å få 140.000 medlemmer fortere enn fy. Og vi vet at det inspirerer og motiverer unge når de ser hva som skjer med A-landslagene, sier Lio.

Nora Mørk holder hardt rundt VM-trofeet og ser Henny Reistad dypt inn i øynene.

Da herrelandslaget begynte å hevde seg i toppen, strømmet unge gutter til. Og med triumfene, kommer mediedekningen og sponsorene. God økonomi, med andre ord. Forbundet har gjort mye riktig de siste årene.

Her er suksessformelen:

1. Kontinuitet

Kun tre landslagstrenere i denne perioden: Sven-Tore Jacobsen, Marit Breivik og fra 2009 Thorir Hergeirsson. De siste 38 årene har det kun vært tre generalsekretærer i forbundet: Niels Hertzberg, Per Otto Furuseth og nåværende Erik Langerud.

2. Rød tråd

I forbundet henger alt sammen med alt. Det går en linje fra de yngre til dagens landslagsspillere og de læres opp i en skole. Mia Hermansson Högdahl, tidligere landslagstrener, har hovedansvaret for å følge opp overfor trenerne for ulike landslag.

3. Økonomi

Fra daværende styre i 1984 lånte på husene sine for å finansiere landslagssatsing, er økonomien blitt gradvis bedre hele tiden. I dag er den meget god med et årlig budsjett på ca. 200 millioner kroner.

4. Sponsorer

De er langsiktige og bidrar med ca. 70 millioner kroner hvert år. Hovedsponsorene Posten, som nylig undertegnet for fire nye år, og Gjensidige har vært med i over 30 år. Rema 1000, den tredje store, har akkurat forlenget for fire nye år og har like mange år allerede. Noen andre på nivå to, som VG, har vært med i 30 år. Scandic og Norsk Tipping er også trofaste.

5. Støttespillerne

Alt starter med arbeidet i klubbene, gjort av gode trenere, ledere og frivillige. De er uunnværlige for at Norge skal være høyt oppe, fordi de legger grunnlaget. NHF har satset mye på utdanning og kvalitet i dette faget. Regionene jobber godt.

6. Rekruttering

Håndball har vokst til å bli Norges nest største særidrett etter fotball. Ambisjonene er høye og tallet 140.000 innen rekkevidde.

7. Likestilling

Forbundet har alltid tenkt at gutter og jenter skal ha samme utviklingsbetingelser. I ledelsen for seniorlagene, spesielt på kvinnesiden, har en mann og en kvinne nesten alltid hatt hovedansvaret sammen. Nå har Hergeirsson med seg Tonje Larsen. Tidligere var han selv i duo med Breivik.

8. Supportere

De Norge har, er trofaste. År etter år sees de røde på tribunene i mesterskap, som viktige bidragsytere for å heie frem laget og skape stemning. Landslagsspillerne setter stor pris på dette og takker mot fansen etter kampene.

9. Aldersbestemte landslag

Har en bred åpning i bunn, slik at alle som vil og kan skal få mulighet til å prøve seg. Mange speidere saumfarer lag i Håndball-Norge. De unge plukkes opp fra de er 14–15 år. Norge har i dag seks landslag før rekrutt og deretter senior. Utenom det finnes en rekke bylagsturneringer, landsdels- og regionale samlinger. Mange aktiviteter og ikke bare for de beste.

«Vive la Norvège! For en håndballkamp, for en snuopperasjon, for et gull-lag og for noen håndball-jenter!». Dette skrev statsminmister Jonas Gahr Støre på Twitter søndag kveld.

Kjære statsminister...

Selv om svært mye fungerer, har Lio en oppfordring til myndighetene med statsminister Jonas Gahr Støre og kulturminister Anette Trettebergstuen:

– Kjære statsminister og kulturminister. Et av de viktigste virkemidlene for å få barn og unge til å drive idrett, og i vårt tilfelle håndball, er at det bygges flere haller og en egnet arrangementsarena for de store anledningene. Så skal vi gjøre vår del av jobben.

Han siterer Winston Churchill, tidligere statsminister i Storbritannia: «Give us the tools and we are going to do the rest of the job».

Kulturdepartementert sier de er enige i at haller er viktige for at barn og unge skal få prøve håndball:

–Så er det også sånn at det først og fremst er lokale prioriteringer som styrer hvilke anlegg som bygges, og siden haller får såpass stor del av spillemidlene tyder det på at man også lokalt prioriterer idrettshaller, sier statssekretær Gry Haugsbakken.

En hall til kommende mesterskap er det i alle fall behov for på Østlandet. For nå har Norge fått en rekke mesterskap de neste årene.

– Vi har mesterskap herfra og til månen, ler telemarkingen og lister opp:

 • VM for kvinner 2023
 • VM for menn 2025
 • EM for menn 2026
 • EM for kvinner 2028.

Når det gjelder hele organisasjonen til Norges Håndballforbund, mener Lio at kvinnelandslaget har pustet ekstra liv i den ved å ta VM-gullet med hjem. Nå blir det riktignok en liten julepause, men allerede i januar er det fullt trøkk. Da skal herrene ha sitt EM og i mars skal kvinnene ut i EHF-cup der laget møter Montenegro hjemme og borte.

Les mer om

 1. Håndball-VM
 2. Kåre Geir Lio
 3. Håndball
 4. Gjensidige
 5. Norsk håndball