Sport

Fotografen er håndballkeeper selv

GRANOLLERS (Aftenposten): Fotograf Beate Oma Dahles blinkskudd av et bilde går sin seiersgang

Pang, dette så ikke godt ut! Danmarks målvakt Althea Rebecca Reinhardt fikk seg en på trynet under den første semifinalen i VM mellom Frankrike og Danmark.
  • Mette Bugge
    Journalist

Den danske målvakten Althea Reinhardt kjente godt ballen som kom fra den franske høyrekanten Alicia Toublanc. Det skjedde i semifinalen mot Frankrike fredag, som danskene tapte med ett mål (23–22).

Den norske NTB-fotografen sto klar på sidelinjen og fyrte løs. Bildet viser at målvakten er uforberedt. Hun rekker ikke å få opp armene. Ansiktet legger seg i folder.

«Årets sportsbilde» mente mange som så bildet på trykk i aviser og på nett. Så tok det av. Lørdag har bildet gått viralt, delt på en rekke kontoer verden over.

– Jeg har sett det, og det er meget hyggelig, sier fotografen til Aftenposten.

Hun står i mål i Bækkelaget når hun ikke studerer eller er på jobb som frilanser. 26-åringen har selv flere ganger opplevd å få en ball der man minst ønsker det. Dahle har til og med operert nesen tre ganger på grunn av slike «treff».

Beate Dahle Oma på jobb.

Vondt og farlig

Det er vondt å få ballen i ansiktet på den måten, men kan også føre til hjernerystelse. Heldigvis kom den danske målvakten seg etter tårene som naturlig spretter ut og en pause på benken.

– Ja, det var et kantskudd og veldig ofte velger man å fotografere spilleren som hopper inn. Jeg føler at det sjelden gir uttelling å ta bilde av målvakten i den situasjonen, sier Dahle.

Hun gjorde det likevel. Deretter sikret hun seg bilder av målvakten som ligger ned.

– Jeg visste jeg jo at det lå en bildeserie på kamera. Da jeg begynte å bla, skjønte jeg veldig fort at det var noe bra. Det var kult å få det bildet, samtidig føler jeg det var jobben min, sier NTB-frilanseren.

Hun er glad for at det gikk bra med burvokteren.

– Det spesielle er at det med skudd i ansiktet er et omdiskutert tema i håndball, sier Dahle.

Hun kjenner til de nye reglene som kommer fra neste sesong. Den som skyter en ball i ansiktet på målvakten får to minutters utvisning. Derfor ble bildet også aktuelt.

– Åhhh. Nei. Jeg må ha skutt veldig hardt, sa den franske VM-debutanten Alicia Toublanc da VG viste henne bildet.

– Jeg så at hun gråt og sa sorry, la hun til.

Reinhardt reagerte på at Frankrikes høyrekant ikke fikk noen straff av de spanske dommerne.

– Det er selvfølgelig frustrerende. Det var en helt åpen sjanse og et helt fritt skudd. Men jeg er sikker på at hun ikke gjorde det med vilje, sa Odense-keeperen til VG.

Tok eksamen samme dag

Dahle er fra Haugesund og er halvveis i en bachelor i fotojournalistikk. I Granollers, der VM-finalen spilles søndag, rakk hun å levere en eksamensoppgave samme dag som semifinalene ble spilt. Den handlet om etikk og manipulasjon av bilder.

Dette blinkskuddet var autentisk.

Siden bildet kom ut, har hun fått meldinger fra mange folk.

– Ja, og ikke minst dyktige sportsfotografer som jeg ser opp til. Kolleger, venner og folk jeg kjenner, har sendt hyggelige meldinger, forteller hun.

Dahle har spilt håndball fra hun var åtte-ni år og alltid stått i mål. Nå i Bækkelaget. Hun er kjæreste med landslagets Kevin Gulliksen, som er proff i Tyskland. Dette er hennes første mesterskap der hun har et oppdrag. Tidligere har hun fotografert i to herremesterskap for egen regning for å samle bilder til en god portefølje.

– Målet er å bli en av verdens beste sportsfotografer, sier hun.
Dahle er ydmyk når det gjelder at hun på ingen måte er utlært. Hun vil utvikle seg mer og krever mye av seg selv.

Mange vil ha det

Christina Dorthellinger Nygaard, redaktør for NTB visuell, opplyser at bildet var det mest nedlastede sportsfoto i går, og det nest meste nedlastede totalt av byråets mange tilbud. Bare et bilde om strømstøtten var enda mer populært.

NTB har registrert at håndballjentene selger godt, at mange vil ha bildene av dem. Selv gleder hun seg stort til finalen, i likhet med Dahle, og kommer til å følge med hjemmefra hva slags bilder som kommer inn i NTB-basen.

– Det første jeg tenkte da jeg så bildet fra semifinalen, var: Hvordan har det gått med henne? S å skjønte jeg at det gikk bra.

Nygaard mener at det er en fordel at Dahle er keeper med tanke på å plassere seg riktig.

– Jeg håper virkelig at hun sender det inn til Årets sportsbilde, ellers vil vi pushe på.

Vidar Ruud, som i mange år dekket håndballmesterskap for NTB, sendte umiddelbart en melding til Nygaard: «Fikk uten tvil årets bilde».

– Nå kan jo ikke det forskutteres, men det er en god kandidat.

Heldigvis gikk det bra med den danske målvakten.

Les mer om

  1. Håndball-VM 2021
  2. Håndball-VM
  3. Fotojournalistikk
  4. Håndball
  5. Bildeserie