Sport

Viruskaos blant skiskytterne – positive tester hos fem nasjoner

Det er påvist koronasmitte hos fem skiskytternasjoner foran verdenscupåpningen i Finland kommende helg. Den russiske leiren er blant annet rammet.

Anton Babikov har avgitt positiv koronatest.
  • NTB

Det opplyser Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Samtlige utøvere og deres støtteapparat skal gjennom omfattende testing i forkant av åpningsrennene i Kontiolahti. Den første testrunden har så langt endt med positive prøver hos fem nasjoner.

Onsdag kveld bekreftet IBU at lagene fra Russland, Latvia og Moldova er rammet. Torsdag opplyses det at ytterligere tester har gitt positive prøver også i den franske og rumenske leiren.

«De aktuelle personene er underrettet og isolert», skriver IBU.

– Det skal kanskje godt gjøres at det ikke blir noen positive tester i det hele tatt med så mange folk. Det viser at det er viktig med testing på plassen man kommer til, sier Norges landslagssjef Per-Arne Botnan til NTB.

Botnan sier at alle i den norske troppen er friske og raske, og at det ikke er registrert smitte. Alle tok en ny test torsdag morgen i tillegg til testen som ble tatt onsdag.

– Vi får håpe at vi er innenfor. Vi har i alle fall gjort det vi kan i forkant og på reise, sier han.

Botnan sier videre at han ikke har hørt noe annet enn at det blir renn

Babikov testet positivt

Det internasjonale forbundet opplyser videre at det er konkludert med at smittesituasjonen i Frankrike ikke utløser noen form for karantene.

Videre heter det at finske helsemyndigheter er informert om situasjonen, og at de vil beslutte hva som skal skje videre i saken.

Det russiske skiskytterforbundet bekrefter på sin Instagram-konto at profilen Anton Babikov og tre medlemmer av det medisinske apparatet har testet positivt på koronaviruset.

Hele den russiske troppen skal være isolert på sitt hotell.

Sa nei

IBU opplyser at i tilfeller der det påvises smitte i troppen eller blant støtteapparatet til en skiskytternasjon, settes aktuelle personer umiddelbart i isolasjon.

Deretter overtar nasjonale myndigheter den videre håndteringen. Det er således ikke det internasjonale forbundet som beslutter hvilke praktiske konsekvenser en positiv test vil få for utøverne og laget.

I forbindelse med verdenscuprennene i alpint i finske Levi sist helg havnet det svenske kvinnelandslaget i karantene som følge av påvist koronasmitte hos en lagleder. Svenskene håpet likevel å stille utøverne til start, men finske myndigheter sa nei.

Les også

  1. Langrennstrener Eirik Myhr Nossum er likevel ikke koronasmittet

  2. Johaug om smitte-risikoen: - Jeg føler meg trygg