Drama i årets siste sykkelritt: Nederlandsk stjerne havnet i grøfta

Sven Erik Bystrøm var lenge i brudd og kjempet om seieren, men hjemmehåpet Yves Lampaert havnet øverst på pallen i De Panne.

Mathieu van der Poel måtte hjelpes opp av grøfta.

Dagen da ingen av de helt store kanonene hadde dagen, stakk Yves Lampaert fra og vant på hjemmebane. Det var til tider svært tøffe forhold i det som var sesongavslutningen for mange, og en av forhåndsfavorittene blåste av veien og ble liggende i en grøft.

Sven Erik Bystrøm var lenge med i teten, men hang ikke med helt inn. Heller ingen andre av de åtte norske på start markerte seg i toppen.

Årets siste

Helgens Paris-Robaix er avlyst, og dermed var dagens ritt i Belgia sesongens siste konkurranse for mange av verdens beste syklister, inkludert Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Sistnevnte kom fra en topplassering i Flandern Rundt søndag.

Sven Erik Bystrøms brudd holdt ikke helt inn. Alexander Kristoff markerte seg heller ikke.

KRISTOFF ETTER TREDJEPLASS: – Jeg var helt ferdig

Da det dro seg til mot finalen av onsdagens ritt, var Kristoffs lagkompis Sven Erik Bystrøm Norges eneste håp. Med cirka 30 kilometer igjen hadde Bystrøm akkurat tatt igjen ledergruppa som inkludert rogalendingen besto av 15 stykker. Store navn som John Degenkolb og søndagens vinner Mathieu van der Poel var med i gruppen.

Alexander Kristoffs gruppe lå 1,30 bak de beste på det tidspunktet.

I grøfta

Løpet ble kortet ned underveis på grunn av værforholdene. Den sterke vinden gjorde at juyen kuttet fra 202 til 188 kilometer. Flere fikk trøbbel, blant dem van der Poel, som kjørta av veien og i en grøft. Det gikk bra med nederlenderen, som etter å ha summet seg ble kjørt bort i en følgebil.

Heller ikke Bystrøm klarte å henge med da det dro seg til. John Degenkolb og Matteo Trentin ble regnet som de sterkeste i gruppa. Men Yves Lampaert lurte alle og skaffet seg en ledelse ingen klarte å ta igjen.

– Det var voldsomt mye vind, sa Lampaert etter målgang.

Tim Declercq ble nummer to, Tim Merlier tredjemann. Dermed en helbelgisk seierspall. Bystrøm ble beste norske på 11.plass, Kristoff endte på en 25. plass.

Kristoff vant De Panne i 2015 og har flere andre gode plasseringer i konkurransen. Vanligvis sykles det tre etapper, men koronapandemien har ført til flere endringer i sykkelkalenderen. En av dem er at De Panne ble redusert fra tre til en dag.

PS: Både Vuelta à España og Giro d´ Italia sykles ennå, men De Panne ble årets siste store endagsritt.