Høie klar for bronsefinale i VM

Othelie Høie (20) kjemper om en meget sjelden norsk bryte-medalje i kveld.

MEDALJE I SIKTE: Othelie Høie skal i aksjon i bronsefinalen i kveld.

– Det er stort med bronsefinale i første år som senior. Hun har vært ekstremt dedikert og lagt ned mye arbeid, roser mamma Gudrun Høie som selv har fire VM-gull på CV-en i perioden 1989 til 1998.

Grace Bullen tok VM-sølv i 59-kilosklassen i fjor, men før det må vi helt tilbake til Lene Aanes og hennes bronse i 2005 for å finne forrige norske kvinne med VM-medalje i bryting.

Høie tapte 0–5 for Julija Tkatsj i mandagens kvartfinale i Beograd. Da den ukrainske bryteren tok seg helt til finale, fikk Høie sjansen til å sikre seg plass i bronsefinalen gjennom en såkalt rekvalifisering.

STERK DEBUTSESONG: Othelie Høie tok EM-bronse i april. Her jubler hun for en plass i bronsefinalen i VM.

Det klarte hun etter 4–4 mot russiske Anastasiia Sidelnikova i en dramatisk duell tirsdag formiddag. Sidelnikova ledet 4–0, men Høie reduserte til 2–4 før pausen.

Høie har møtt den russiske motstanderen flere ganger i aldersbestemte klasser, men ikke vært i nærheten av å matche henne før dagens kamp.

Tysk motstander

– Othelie fikk til et benangrep og to poeng da det gjensto ett minutt og 20 sekunder av kampen. Hun er veldig sterk kondisjonsmessig og hadde selvtillit, men det var fryktelig spennende, forteller mamma Gudrun som så kampen fra tribunen i Beograd.

OPPHENTING: Othelie Høie lå under 0–4 mot Anastasiia Sidelnikova. Her er hun i ferd med å snu kampen.

I kveld skal hun kjempe om VM-bronse i 59-kilosklassen mot tyske Elena Brügger. 26-åringen har sikret seg EM-bronse de to siste årene.

20 år gamle Høie representerer BK Atlas i Fredrikstad, og har tatt steget opp i verdenstoppen for seniorutøvere denne sesongen. Hun tok EM-bronse i 59-kilosklassen i april.

Ikke OL-klasse

Det er helt bevisst at hun ikke har forsøkt seg i 57-kilosklassen, som også er OL-vekt, i dette mesterskapet.

– Det har vært for å ta bort litt av presset og forventningene. Nå har hun prestert veldig bra her, og kan gå inn i Europa-kvalifiseringen i april og eventuelt verdenskvalifiseringen i mai, forklarer Gudrun Høie.

I Europa-kvalifiseringsturneringen er det to OL-plasser, og i verdenskvalifiseringen er det tre.

Bullen tok VM-sølv i 59-kilosklassen i fjor, men hun kjemper nå i 62-kilosklassen som også er vektklasse i OL. Bullen skal i aksjon onsdag, og må bli blant de fem beste for å kvalifisre til Paris-OL.

PS! De norske herrebryterne skal i aksjon fra torsdag.