Sport

20-åring er Norges sammenlagthåp

Onsdag snakket sykkelfolket mest om Alexander Kristoff i Tour of Norway. Mot slutten av uken skal det handle mest om Sondre Holst Enger.

Sykkelansvarlig i Olympiatoppen, Atle Kvålsvoll, tror Sondre Holst Enger har mulighet til å vinne Tour of Norway sammenlagt.
  • Arne Hole

Larvik (Aftenposten): – Skal jeg si det? Atle Kvålsvoll fikk et skjevt smil da han ble spurt om å tippe sammenlagtvinneren i Tour of Norway.

Atle Kvålsvoll er sykkelansvarlig i Olympiatoppen, men han er også trener for Sondre Holst Enger – unggutten som i fjor tok bronse i U23-EM. En "syk" serie av sykdom har ødelagt forsesongen for Horten-gutten, men i går kom friskmeldingen.

I en heftig spurt mot Alexander Kristoff måtte Holst Enger nøye seg med annenplass, men det var det flere som så på som en liten seier.

– Sondre er god oppover, bedre enn Kristoff. De to har hatt litt forskjellig matching før de kom hit, men Sondre er en type som kan gjøre hva som helst. Nå skal han prøve å kjøre godt over flere dager, og han har troen. Sondre kan kjempe i toppen, sier Kvålsvoll.

Imponert Kristoff

Alexander Kristoff gir også anerkjennelse til Holst Enger, selv om det ikke overrasker ham at 20-åringen ble tøffeste konkurrent.

– Han kjørte like bra i fjor, og nå er han ett år eldre. Han går bedre enn meg i bakkene, innrømmer Katjusja-rytteren.

– Det blir spennende å se hvordan Sondre utvikler seg. Jeg var aldri i nærheten av å klare medalje i U23-EM. Det gjelder bare å bygge stein på stein, sier Kristoff, som allerede har høstet en stor triumf: seieren i klassikeren Milano-Sanremo, som for første gang ble vunnet av en nordmann.

Som forventet

Ingen ble overrasket over at Alexander Kristoff tok spurten i Larvik sentrum, men det ergret Holst Enger.

– Det var noe j ... dritt. Men det var umulig å følge Alexander. Han var litt sterkere i spurten, innrømmet Holst Enger, som er klar på at han vil prøve på sammenlagtseieren. Etter bortimot norsk rekord i uflaks med sykdom på forsesongen, har 20-åringen fra Horten fått trent godt inn mot Tour of Norway.

Touren fortsetter med Drøbak-Sarpsborg i dag, og det kan ligge an til en ny Kristoff-seier i den nokså enkle løypa.

– Jeg har i alle fall som mål å vinne flere etapper, men sammenlagt blir det nok for hardt for meg, sier den eneste nordmannen som er klar for Tour de France. Ikke bare det. Det ligger an til at det er Kristoff Katjusja-laget skal kjøre for.

Lars Petter Nordhaug, som dro opp spurten i går, men måtte nøye seg med fjerdeplass har ennå ikke fått beskjed fra arbeidsgiver Belkin om å ta frem den franske lommeparløren.

Sondre Holst Enger da? Han skal kjøre for proffkontrakt med sveitsiske IAM i august.

Men først skal han vinne Tour of Norway?

Tour of Norway

21. mai: Larvik-Larvik. 152 km, flatt

22. mai: Drøbak-Sarpsborg. 198,3 km, flatt

23. mai: Årnes-Budor. 170,6 km kupert

24. mai: Brumunddal-Lillehammer. 198,2 km, kupert

25. mai: Gjøvik-Hønefoss. 168,9 km, kupert

Sportsdøgnet