Sport

I 2913 dager har Sven Kramer ventet på å rette opp tabben som kostet ham OL-gullet

Skøytekongen Sven Kramer (31) får ikke fred med seg selv før han har vunnet OL-gullet på 10.000 meter.

Sven Kramer jublet for OL-gull på 5000 meter. Men det er gullet på 10.000 meter han ønsker seg mest av alt. Foto: Phil Noble, Reuters/NTB scanpix

  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje
    Journalist

PYEONGCHANG: – Jeg har noe uoppgjort. Jeg slutter ikke før oppdraget er fullført.

Nederland er representert med to konger i Gangneung Oval:

Willem-Alexander, jublende til stede på tribuneplass i sin oransje boblejakke.

Og Sven Kramer. Gullmaskinen. Tidenes beste skøyteløper.

Søndag vant han 5000 meter for tredje gang i et OL – og er totalt oppe i fire gull. Legg til 8 VM-gull i allround, 19 gull i VM enkeltdistanser, samt verdensrekordene på de lengste distansene, så har Kramer all grunn til å være fornøyd med sin karrière.

Men Kramer er ikke det. Ikke før han har vunnet OL-gull på 10.000 meter, distansen han har regjert i over 10 år.

Les også

Hege Bøkko fikk en gullgutt som trener. Det kan gi EM-medalje.

Sven Kramer blir omtalt som en kontrollfrik. Under trening i OL-hallen har han full kontroll på hvem som er til stede og ser på. Foto: Petr David Josek / TT / NTB scanpix

Han var for ung i Torino-OL og ble nummer syv. En av historiens største OL-tabber fratok ham gullet i 2010. Og da nederlenderen skulle revansjere fadesen fire år senere, snappet en landsmann gullet fra Kramer.

OL og 10.000 meter er blitt en besettelse for 31-åringen fra Heerenveen.

– Det er vel ingen hemmelighet at dette er veldig viktig for meg. Men det har vist seg å være veldig, veldig vanskelig. Jeg har vunnet mye i OL, men jeg har også tapt mye.

Ropte «drittsekk» til treneren

Vancouver, 24. februar 2010:

Han kastet solbrillene på isen.

En av klossene som skiller banene, fikk et spark av høyre skøyte.

På tribunen i Richmond Olympic Oval satt pappa Yep fullstendig lamslått.

Blikket Sven Kramer sendte til treneren, var nådeløst.

– Drittsekk!, hylte Kramer til sin gode venn.

Gerard Kemkers (til venstre) sendte Sven Kramer i indre bane i stedet for ytre åtte runder før slutt på 10.000-meteren i 2010-OL. Foto: Jerry Lampen, Reuters/NTB scanpix

Sven Kramer kastet solbrillene i isen da trener Gerard Kemkers sendte ham i feil bane i OL for 10 år siden. Foto: Chris Carlson, Reuters/NTB scanpix

Mannen han hadde stolt blindt på i fem år, trener Gerhard Kemkers, gjorde en fatal feil på vekslingssiden åtte runder før slutt på 10.000-meteren.

Kemkers sendte Kramer i indre bane i stedet for ytre. Treneren så med én gang at han hadde gjort en brøler og sank sammen på vekslingssiden. Men lot likevel verdens suverent beste skøyteløper fortsette løpet i feil bane.

Den store forhåndsfavoritten vant gull, løftet hendene over hodet og jublet. I nøyaktig 15 sekunder. Kramer skjønte med én gang på Kemkers triste ansikt at noe var galt.

Han var disket.

– Det var grusomt. Det er umulig å beskrive hva jeg følte. Det var min verste dag, sa Kramer i et intervju med Aftenposten for fire år siden.

Les også

Nå er OL-gull Lunde Pedersens neste mål

Sven Kramer og trener Jac Orie i en pause under trening. Foto: Petr David Josek, Reuters/NTB scanpix

Har kontroll på alt

2913 dager senere i Pyeongchang: Konsentrert og innbitt går Kramer noen rolige runder på isen i skøytehallen i Gangneung. Så et kraftfullt drag på 300 meter. Deretter en pause. Slik fortsetter han.

Kramer nøyer seg med en drøy halvtime på isen dagen før sitt livs viktigste løp.

I sin hvite singlet sitter han på en benk i et kvarters tid på, pusser litt på skøytestålet og veksler noen ord med sin personlige servicemann som han har tatt med til Pyeongchang.

Skøytekongen tar en titt opp på tribunen. Der sitter det en funksjonær som hoster.

Han vender blikket opp mot pressetribunen. Der sitter journalistveteran Luc Blijboom i De Telegraaf og skriver en artikkel om Kramer.

Selv om han gir uttrykk for å være i sin egen sfære, har han full oversikt over hvem som er i hallen.

– Han er en fullstendig kontrollfrik. Sven vet hvem som er her inne. Hvilke journalister som er her, hvilke trenere og utøvere fra andre land som er her, hvem som jobber her. Det er nesten skremmende, forteller Blijboom.

Sven Kramer er godt forberedt til 10.000-meteren som venter torsdag. Foto: Phil Noble, Reuters/NTB scanpix

Har vært sint i åtte år

Han hevder at Kramer har våknet sint hver eneste dag etter tabben i Vancouver-OL. Fordi kontrollfriken ikke hadde kontroll på situasjonen.

– Det er ikke noe du spøker med ham om. Det plager ham virkelig. Han har vært sint i åtte år. Dersom det hadde vært hans egen feil, ville det vært halvparten så vondt. Det at han mistet det gullet som han hadde så lyst på, fordi treneren sendte ham i feil bane, er en tabbe han ikke vil tilgi seg selv for resten av livet. Så sant han ikke vinner her.

Han mener gullet på 10.000 meter er blitt en besettelse for Kramer.

– Hvis han ikke hadde hatt den tabben i Vancouver, ville han ikke vært her nå. Det er den eneste grunnen til at han har holdt på. Sven sier at han ikke kommer til å slutte før han har vunnet OL-gullet på 10.000 meter.

Nederlenderen har annonsert at han tar to nye år uavhengig av hva som skjer i Pyeongchang. Han ønsker å ta tilbake verdensrekordene på 5000 og 10.000 meter. Begge har han mistet til Ted-Jan Bloemen.

Men dersom det ikke blir gull på 10.000-meteren, tror journalist Blijboom at han kommer til å gå også i Beijing-OL i 2022.

Da Kramer ble spurt om Beijing-OL på en pressekonferanse før dette OL startet, svarte han:

– Det er fire år til. Jeg har bestemt meg for å holde på i to sesonger til. Da er det slutt. Men samtidig går to år fort ...

Les også

«Du kan ikke være kjedelig. Folk vil underholdes. De vil se personer med litt karisma.»

Favoritt siden han var 18 år

Om presset på det å vinne OL-gull åtte år etter marerittet, sier han:

– Jeg har levd med favorittstempelet siden jeg var 18 år. Nå er jeg eldre og klokere.

Han akter å gi full gass i resten av karrièren.

– Du kan vinne løp selv om du ikke gir alt. Men dersom du vil bryte barrièrer, kan du ikke gjøre det på den måten. Da må du gå som du gjorde da du var 18 eller 19 år. Du må løpe gjennom en vegg.

Kramer har med seg et stort team til OL. Egen trener, egen fysioterapeut, egen servicemann, egen manager, som igjen har med egen assistentmanager.

Men privatsjåfør har han ikke.

Kramer kastet seg på sykkelen de fem kilometerne fra Gangneung Oval til deltagerlandsbyen etter endt trening.

I oransje boblejakke, blå lue og en svær ryggsekk la han i vei mens vindkastene slo mot ham.

Men det var ikke snakk om å gå av sykkelen. Sven Kramer er ikke en mann som gir seg.

Les mer om

  1. Skøyter
  2. OL