Verdens beste skrek av smerte. Nå har hun fått legebeskjeden alle fryktet.

Cristina Neagu (30), verdens beste håndballspiller, er ute i ni til tolv måneder med korsbåndskade.

Her vrir Cristina Neagu seg i smerte etter skaden i oppgjøret mot Ungarn.
  • Mette Bugge

PARIS: Det var i Romanias kamp mot Ungarn at det skjedde. Bakspilleren, med et skudd som ingen andre har, falt sammen og tok seg til kneet. Hun ble ikke hardt taklet.

Situasjonen lignet på den fra Møbelringen Cup, der Amanda Kurtovic pådro seg samme skade. I den siste kampen mot Frankrike skjedde det alle håndballspillere frykter. Korsbåndet ble ødelagt. Kurtovic venter på operasjon før jul. De er lagvenninner i samme klubb, SCM Bucuresti.

Dermed har et av verdens beste klubblag blitt hardt rammet i EM-perioden.

Se situasjonen her (NB: Vi advarer mot sterke bilder):

Kan bli finale

Neagu har dratt med laget sitt til Romania fra Nancy, der hovedrunden ble spilt. Hun ligger i sengen sin på rommet på Marriott Rive Gauche hotell, der også Norge bor.

30-åringen har det høyre benet høyt hevet, og har is rundt kneet. Det er viktig å få ned hevelsen.

Her jubler Cristina Neagu for én av hennes mange scoringer i håndball-EM.

Spillere på Romanias lag sier til Aftenposten at hun gjerne vil være med hele veien.

Hun må bruke krykker for å komme seg fra sted til sted. Som Romanias kaptein føler hun likevel at hun vil være rundt sine egne.

Romania spiller mot Russland i semifinalen fredag. Kanskje blir det EM-finale i Paris søndag? Hvis det skulle bli medalje, vil hun ha en stor del av æren.

Så stygt ut

– Jeg skjønte at det ble en slik skade da jeg så hva som skjedde i kampen, sier Anne Froholdt, en av Norges to lagleger.

Hun er hjemme nå, og har sett kampene på TV.

– Dette er synd for Bucuresti, men kanskje tilfeldig? spør Froholdt.

Cristina Neagu er en stor stjerne hjemme i Romania.

Men hun har fått med seg at mange trenere i EM har klaget på store belastninger, som Romanias Ambros Martín etter at Neagu ble båret ut av hallen i Nancy.

– Han og flere med ham ba en bønn om at galskapen må stoppes, rovdriften på spillerne.

– Selv brukte treneren Neagu mer enn noen andre EM-spillere. Hun er rett og slett så viktig at han ikke ville bytte henne ut.

Alltid på topp

Neagu er kommet på All star-laget i tre EM ( (2010, 2014 og 2016), og muligens gjør hun det igjen i Frankrike, selv om hun nå er ute.

I 2010 ble hun mesterskapets toppscorer med 53 mål. Da tok Romania bronse.

Vipers og CSM Bucuresti er i samme pulje i Champions League. Her fra en kamp mellom lagene.

Den høyrehendte er nesten umulig å stoppe, noe kaptein Stine Bredal Oftedal og resten av spillerne fikk merke da de ble overkjørt i innledningspuljen.

Trist for Amanda, sa lagvenninnen

Da Aftenposten møtte Neagu ved ankomst Frankrike få dager før EM, var hun lei seg på Amanda Kurtovic sine vegne. Hun sa det var hardt å miste en så god spiller, og selvsagt også for Norge.

Selv har hun hatt en korsbåndskade tidligere. I 2013 var hun ute i seks måneder etter å ha operert venstre kne for et sprukket korsbånd.

Før det hadde hun en omfattende skulderskade som tok nesten to år å lege. Når hun fungerer, er hun i særklasse.

Neagu er den eneste håndballspilleren i historien som har vunnet tittelen Årets spiller tre ganger. Like mange ganger har hun oppnådd å spille finalen i Champions League med lagene sine.