Huskelisten på hånden avslører bronsevinneren: – Jeg er tidsdyslektiker

Gliset gikk nesten helt rundt. I en sesong hvor mye har gått galt, var det veldig greit med OL-bronse for Tiril Eckhoff.

Tiril Eckhoff tar i bruk alle hjelpemidler for å bli mer systematisk.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli

PYEONGCHANG: På den venstre hånden har Tiril Eckhoff tatt frem tusjen og skrevet opp tre tallrekker.

15.30

19.30

20.15

– Det er tidspunktene jeg måtte huske i dag. Når jeg skulle reise fra hotellet, når jeg skulle skyte inn og når starten på løpet gikk. Jeg er tidsdyslektiker, humrer 27-åringen fra Bærum.

Litt surr, rot og distraksjoner passer egentlig ikke når man driver med presisjonsidretten skiskyting.

Og så handler det mye om tålmodighet. Eckhoff hadde helt til hun i den siste verdenscuphelgen før OL vant et renn, prestert langt dårligere enn hun ønsket.

Skal du lykkes som skiskytter er trolig tålmodighet, tålmodighet og tålmodighet de tre viktigste egenskapene.

– Er du en tålmodig person?

– Nei. Jeg har jo valgt helt feil idrett. Egentlig.

– Men nå sitter du jo her som med individuell bronse i skiskyting for andre gang?

– Det betyr at alle kan hvis de vil noe. Jeg har jobbet hardt for å være der jeg er nå. Alle kan.

Her tar storebror Stian Eckhoff et minne med seg fra Pyeongchang. For andre gang har lillesøsteren tatt bronse i et OL. Endelig lykkes hun i en idrett som hun tviler på var riktig å begynne med.

Deppa dagen før

For Fossum-løperen vil så mye. Det er ikke snakk om å gi seg når hun har satt seg mål. Men senest dagen før fellesstarten lørdag kveld var hun nedfor. Hun kalte seg deppa.

– Jeg var nedfor dagen før løpet. Det som skjedde på 15 kilometeren var tøft. Jeg var der jeg skulle være, men var uheldig. Når du har jobbet hele året for dette og ikke får det til blir det tungt. Det er en så marginal idrett jeg driver med. Det er litt rart jeg har valgt den.

Tiril Eckhoff hadde skrevet ned dagens tre viktigste tidspunkt på den ene hånden.

På fredagskvelden tok hun en skikkelig praterunde med dem som hun mener kan bidra.

En av dem er psykologen Britt Tajet Foxell som jobber med flere av de norske utøverne.

– I går fikk jeg kjeft for at jeg manglet rutiner. Jeg må være litt mer proff. Hun har hjulpet meg, og hun har bursdag i dag. Det er godt å ha gitt noe tilbake til henne, sier hun og smiler.

«Just a game»

Siegfried Mazet, guttenes skytetrener som også tar seg av Tiril Eckhoff, ble også en naturlig samtalepartner.

– Han fortalte at det er mange som er nervøse nå og tenk på at det er «just a game». Så han fikk meg til å roe meg ned. Det er viktig å ha troen, sier hun.

Når man vinner OL-medalje risikerer man å få møte statsministeren. Erna Solberg tok turen direkte fra langrennsjentenes gull til Eckhoffs bronseløp.

Men i perioder denne sesongen har det vært mindre smil og mer motgang enn de siste sesongene. Spesielt er det tøft når man satser så hardt, og jobber så mye.

Hun har ikke vært hjemme med enn èn dag siden slutten av november. Det var 20. desember før hun dro til Hochfilzen. Hun trente og feiret jul i den østerrikske bygda. Med på juletreningen var også samboer Ånund Lid Byggland, men han har hun ikke sett siden jul.

– Jeg tok noen valg som kanskje ikke var sånn kjærestemessig bra, men jeg er veldig fornøyd med at jeg nå har medalje. Jeg har gjort alt for å være i god form nå.

Stolt storebror

Bronsevinneren har sin storebror Stian som sjef på kvinnelandslaget. Han var stolt etterpå.

– Det blir en tåre i øyekroken. Det blir det, sa han.

Meget godt fornøyd med innsatsen til de to beste norske løperne. Bronsevinneren og Marte Olsbu nådde begge sine OL-mål om individuell medalje.

Medaljer tok Eckhoff også i Sotsji for fire år siden. Også den gang ble det bronse.

– Dette var nok en mer forventet bronse enn den i Sotsji. Den gang kom det mer ut av det blå. Før dette OL var hun en klar medaljekandidat, sier storebror.

Ole Einar Bjørndalen gir kona Darja Domratsjeva et kyss etter at hun lykkes i det siste individuelle rennet i OL. Domratsjeva tok sølv.

Bjørndalen på plass

Slovakiske Anastasia Kuzmina vant OL-gullet, mens Ole Einar Bjørndalens kone Darja Domratsjeva tok sølvet. Mannen har vært i OL i hele perioden og han fulgte løpet ringside.

Det var en smilende opplagt ektemann som snakket med mediene etterpå. Men sin rolle for Darjas suksess spiller han ned.

– Akkurat den jobben har hun gjort selv. Jeg har testet ski og vært til stede, sier han hengende over et gjerde på skistadion.