Flere lag med doping-fortid til Tour des Fjords

Fire nye lag er klare for Tour des Fjords. Ett av lagene har en fersk dopingsak på seg. – Uproblematisk, mener arrangøren.

21 lag er klare for årets Tour des Fjords. Årets ritt går fra 22.- til 24. mai. Rytterne på bildet har ingenting med dopingsakene å gjøre.
  • Anders Boine Verstad

Nippo Vini Fantini Europa Ovin hadde så sent som i desember en dopingsak. Laget kommer nå til Tour des Fjords.

I desember 2017 testet en av lagets ryttere positivt på anabole-androgene steroider. 31-åringen Pier Paolo De Negri var fortsatt under kontrakt med det italienske laget, men hadde signert for et nytt lag.

I 2013 ble to av lagets største stjerner, Danilo Di Luca og Mauro Santambrogio, tatt for EPO-bruk underveis i treukersrittet Giro d'Italia. Etter dopingavsløringene fikk Di Luca utestengelse på livstid på grunn av flere tidligere dommer. Santambrogio var utestengt frem til november 2014.

– Dersom de ikke har ryttere på laget stående med en dopingdom når de kommer hit, så synes jeg det går fint å invitere de, sier Roy Hegreberg som er daglig leder for Tour des Fjords.

– Så lenge de ikke har en dopingdom i laget, så må vi gå videre, sier Roy Hegreberg (bildet). Her fra presentasjonen av årets trasé.

Flere svin på skogen

21 lag er klare for årets utgave av Tour des Fjords, som går fra 22. til 24. mai.

Det spanske kontinentallaget laget Caja Rural – Seguros RGA er også invitert. Deres ryttere har også hatt urent mel i posen.

Les også

Les også: Tour des Fjords-vinneren: – Dette kan bli blant de største rittene i verden

Manuel Sola ble i 2017 suspendert for å ha testet positivt på testosteron i en dopingkontroll under Vuelta a Navarra. Stavanger-mannen Erlend Sør-Reime ble suspendert av spansk antidoping mens han syklet for farmerlaget i 2017.

Aftenbladet har prøvd å komme i kontakt med Sør-Reime, men har ikke fått svar på henvendelsene.

I 2016 ble Alberto Gallego løst fra kontrakten etter kun 26 dager i Caja Rural – Seguros RGA, han testet positivt for det forbudte stoffet stanozolol.

– Dersom vi ikke kunne invitert lag med en dopinghistorikk, ville vi hatt et problem, sier Hegreberg.

Les også

Halvorsen slo tilbake etter marerittstarten: – Deilig å vise at jeg har noe der oppe å gjøre

Tydelig antidopingprofil

Fjorårets Tour de France-vinner, Chris Froome som sykler for Team Sky, har en pågående dopingsak mot seg. Han testet dobbelt av tillat mengde salbutamol i urinprøven hans fra Vuelta a España i fjor.

Hegreberg har valgt å invitere lagene fordi de har ryddet opp i dopinghistorikken. Et eksempel på dette er laget Nippo Vini Fantini Europa Ovini som jevnlig publiserer rytternes biologiske blodpass.

– Vi har et par lag som vi mener ikke har ryddet opp i rekkene etter dopingsaker. Disse lagene har vi valgt å ikke invitere. Tour des Fjords skal ha en tydelig antidopingprofil, sier Hegreberg.

Chris Froome (nærmest) deltok i firedagersrittet Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista Del Sol til tross for at han har en dopingsak hengende over seg.

Det polske laget CCC – Sprandi – Polkowice ble nektet deltagelse i fire år. Etter at Davide Rebellin, med flere dopingdommer bak seg, forlot laget fikk de innpass. I år har Tour des Fjords takket nei til det italienske laget Bardiani-CSF og det russisk-registrerte laget Gazprom – RusVelo på grunn av en utydelig profil, ifølge Hegreberg.

Til tross for de tidligere dopingsakene mener Hegreberg at det er tidenes startfelt i årets Tour des Fjords.