Sport

Flere lag med doping-fortid til Tour des Fjords

Fire nye lag er klare for Tour des Fjords. Ett av lagene har en fersk dopingsak på seg. – Uproblematisk, mener arrangøren.

21 lag er klare for årets Tour des Fjords. Årets ritt går fra 22.- til 24. mai. Rytterne på bildet har ingenting med dopingsakene å gjøre. Foto: Pål Christensen

  • Anders Boine Verstad
    Anders Boine Verstad

Nippo Vini Fantini Europa Ovin hadde så sent som i desember en dopingsak. Laget kommer nå til Tour des Fjords.

I desember 2017 testet en av lagets ryttere positivt på anabole-androgene steroider. 31-åringen Pier Paolo De Negri var fortsatt under kontrakt med det italienske laget, men hadde signert for et nytt lag.

I 2013 ble to av lagets største stjerner, Danilo Di Luca og Mauro Santambrogio, tatt for EPO-bruk underveis i treukersrittet Giro d'Italia. Etter dopingavsløringene fikk Di Luca utestengelse på livstid på grunn av flere tidligere dommer. Santambrogio var utestengt frem til november 2014.

– Dersom de ikke har ryttere på laget stående med en dopingdom når de kommer hit, så synes jeg det går fint å invitere de, sier Roy Hegreberg som er daglig leder for Tour des Fjords.

– Så lenge de ikke har en dopingdom i laget, så må vi gå videre, sier Roy Hegreberg (bildet). Her fra presentasjonen av årets trasé. Foto: Pål Christensen

Flere svin på skogen

21 lag er klare for årets utgave av Tour des Fjords, som går fra 22. til 24. mai.

Det spanske kontinentallaget laget Caja Rural – Seguros RGA er også invitert. Deres ryttere har også hatt urent mel i posen.

Les også

Les også: Tour des Fjords-vinneren: – Dette kan bli blant de største rittene i verden

Manuel Sola ble i 2017 suspendert for å ha testet positivt på testosteron i en dopingkontroll under Vuelta a Navarra. Stavanger-mannen Erlend Sør-Reime ble suspendert av spansk antidoping mens han syklet for farmerlaget i 2017.

Aftenbladet har prøvd å komme i kontakt med Sør-Reime, men har ikke fått svar på henvendelsene.

I 2016 ble Alberto Gallego løst fra kontrakten etter kun 26 dager i Caja Rural – Seguros RGA, han testet positivt for det forbudte stoffet stanozolol.

– Dersom vi ikke kunne invitert lag med en dopinghistorikk, ville vi hatt et problem, sier Hegreberg.

Les også

Halvorsen slo tilbake etter marerittstarten: – Deilig å vise at jeg har noe der oppe å gjøre

Tydelig antidopingprofil

Fjorårets Tour de France-vinner, Chris Froome som sykler for Team Sky, har en pågående dopingsak mot seg. Han testet dobbelt av tillat mengde salbutamol i urinprøven hans fra Vuelta a España i fjor.

Hegreberg har valgt å invitere lagene fordi de har ryddet opp i dopinghistorikken. Et eksempel på dette er laget Nippo Vini Fantini Europa Ovini som jevnlig publiserer rytternes biologiske blodpass.

– Vi har et par lag som vi mener ikke har ryddet opp i rekkene etter dopingsaker. Disse lagene har vi valgt å ikke invitere. Tour des Fjords skal ha en tydelig antidopingprofil, sier Hegreberg.

Chris Froome (nærmest) deltok i firedagersrittet Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista Del Sol til tross for at han har en dopingsak hengende over seg. Foto: JAIME REINA, AFP

Det polske laget CCC – Sprandi – Polkowice ble nektet deltagelse i fire år. Etter at Davide Rebellin, med flere dopingdommer bak seg, forlot laget fikk de innpass. I år har Tour des Fjords takket nei til det italienske laget Bardiani-CSF og det russisk-registrerte laget Gazprom – RusVelo på grunn av en utydelig profil, ifølge Hegreberg.

Til tross for de tidligere dopingsakene mener Hegreberg at det er tidenes startfelt i årets Tour des Fjords.

Les mer om

  1. Tour des Fjords
  2. Sykkel
  3. Tour de France
  4. Chris Froome
  5. Team Coop