Sport

VIF-legendene tok farvel med Jordal: - Både gøy og vemodig

Tidligere helter tok farvel med sin gamle lekegrind torsdag kveld.

Roy Johansen, Marius Rath, Arne Billkvam, Espen "Shampo" Knutsen, Petter Thoresen og Jon Magne Karlstad sammen en siste gang i VIF-garderoben på Jordal etter å ha slått Storhamar 4–2 i torsdagens showkamp.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

JORDAL AMFI (Aftenposten): Roy Johansen, Marius Rath, Arne Billkvam, Espen «Shampo» Knutsen, Petter Thoresen og Jon Magne Karlstad smilte bredt i VIF-garderoben etter sin siste kamp i sin gamle lekegrind. Nå forsvinner hallen der de praktisk talt vokste opp. Men minnene lever videre.

- Å ha fått tatt del i dette har vært fantastisk. Det kan nesten ikke beskrives. Vi har hatt det fantastisk sammen og vi har hatt et fantastisk publikum i alle disse årene. Det er vi takknemlige for, sier Jon Magne Karlstad, som har over 500 kamper for Vålerenga.

Vålerenga og Storhamar har utkjempet mange klassiske slag på Jordal Amfi. Torsdag møttes de to bautaene i norsk ishockey for aller siste gang i den gamle OL-hallen. Og det var de gamle heltene som fikk skinne mest en aller siste gang.

Etter 2 x 15 minutters spill vant VIF 4–2.

Marius Rath scoret to, mens Petter Thoresen og Roy Johansen noterte seg for ett mål hver. Morten Fjeld scoret Storhamars to trøstemål.

Les også

Gladnyhet for norske fotballfans: FA-cupen blir vist på TV til helga

En siste hilsen

Før Roy Johansen og Sjur Robert Nilsen sendte sine spillere på isen til nest siste seriekamp noensinne på Jordal, fikk de to klubbenes gamle helter snøre på seg skøyter og utstyr en siste gang i hallen fra 1952-OL.

Hallen var utsolgt, og mange hadde kommet tidlig for å se de gamle heltene en siste gang. For de som løste billett til hockeyhallen på Oslo øst på 80-, 90- og tidlig på 2000-tallet, var det mange kjente fjes å se.

Tempoet var vesentlig roligere enn i velmaktsdagene og temperaturen adskillig mer behagelig enn da det kokte som verst mellom lagene. Det var det nok mange som var fornøyde med.

– Litt korte bytter, mente Karlstad. Det var nok dem som mente byttene var mer enn lange nok.

– De som er mest røde i ansiktet får være med på bildet, meldte Petter Thoresen da Aftenposten samlet et knippe VIF-helter til fotografering etter kampen.

Tomålsscorer Marius Rath med Espen «Shampo» Knutsen trampende opp på siden, vant greit mot Storhamar.

Kameratskap og samhold

– Det er fint å treffe igjen de gamle gutta. Og så er det en fin måte å avslutte på å møte Storhamar en siste gang, sier Roy Johansen, som trener Vålerengas A-lag.

Han peker på vennskapet og samholdet som det viktigste han tar med seg fra et nesten helt liv på Jordal.

Arne Billkvam vant fem kongepokaler med VIF mellom 1982 og 1991 og spilte i tre OL for Norge. Han nikker og er enig.

– Dette er akkurat som i gamledager. Kameratskapet og samholdet er det samme. Kampen er ikke det viktigste, selv om det også var gøy, sier 56-åringen til Aftenposten.

– Hvordan har det vært å være en del av VIF-historien og Jordal Amfi?

– Det har vært fantastisk flott. Stryrken her har vært vinnerkulturen. Vant du kongepokalen en dag, men tapte drillepartiet dagen etter, så var du nede på jorden igjen.

Les også

Var med på Oilers' første og siste seier på Jordal: - Det beste stedet å vinne

Karlstad: - Ubeskrivelig

– Det er veldig spesielt å være tilbake. Både gøy og vemodig. For min del er det lenge siden jeg spilte en klassiker som dette oppgjøret er, gliserJon Magne Karlstad.

– Å få ta del i dette har vært fantastisk. Det kan nesten ikke beskrives. Vi har hatt det fantastisk sammen og vi har hatt et fantastisk publikum i alle disse årene. Det er vi takknemlige for, sier Karlstad, som har over 500 kamper for Vålerenga.

Fullt så gamle som selve hallen var ikke spillerne som inntok isen en drøy time før torsdagens eliteseriekamp. Men flere av spillerne som publikum fikk se i showkampen har vært med på mye.

Les også

Tande-fiasko i kvalifiseringen: - Det har ikke noe med nerver å gjøre

Vålerenga hadde stablet spillere som Espen «Shampo» Knutsen, Roy Johansen, Petter Thoresen, Øystein Olsen, Atle Olsen, Lars Erik Lund, Arne Billkvam, Jon Magne Karlstad, Marius Rath og Stig Johansen. Fra Hamar kom Ole Eskild Dahlstrøm, Jonas Norgren, Carl Oscar Bøe Andersen, Jon Hroar Nordstrøm, Rune Gulliksen, Pål Johnsen og Geir Svendsberget.

For enkelte satt nok utstyret strammere enn i velmaktsdagene. Noe Roy Johansen påpekte.

– Jeg ser at enkelte har sluntret med treningen og spist for mye i julen, smalt det fra den tidligere landslagstreneren. Med kallenavnet «Tåka».

Landslagstrener Petter Thoresen scoret ett mål og var godt fornøyd med det.

Øystein Olsen var populær hos Klanen da han spilte. Nå er han mest glad for at klubben får en ny og moderne hjemmearena.

– Denne hallen er gått ut på dato, den ligger etter på det aller meste, sier Olsen.

Petter Thoresen var rød i «pappen» etter kampen. Og mente kampen kom for tidlig.

– Jeg har lagt opp til å være i form til åpningen av den nye hallen i 2018, så denne kampen kom litt for tidlig for meg, sier han og gliser bredt.

Storhamar fikk sin seier

Selve hovedkampen mellom de to lagene ble en batalje som vi har sett i mange år. tett, jevnt og tøft.

Storhamar vant oppgjøret 4–2, og leverte en sterk prestasjon på en arena de har spilt 222 kamper totalt opp gjennom årene. Og fikk dermed en slags revansje fra oppvisningskampen tidligere på kvelden.

Martin laumann Ylven sendte hjemmelaget i føringen, før Hampus Gustafsson utlignet til 1–1.

Joakim Jensen sendte Hamar-laget i føringen, før Jonas Oppøyen utlignet.

Men gjestene ga seg ikke. Daniel Hermansson sendte Storhamar opp i 3–2-ledelse halvveis i 2. periode.

Et kvarter ut i 3. periode la Joakim Jensen på til 4–2 til gjestene, hans andre for dagen.