Sport

Kulturministeren tvinger NIF-toppene til full åpenhet

Kulturminister Linda Hofstad Helleland krever at toppledelsen i Norges Idrettsforbund gir innsyn i alle regnskaper helt ned på bilagsnivå i framtiden.

tac4196f.jpg
  • Fredrik Saltbones

Statsråden varslet idrettspresident Tom Tvedt og hans stab om de nye kravene i et brev tirsdag.

– Situasjonen i norsk idrett og offentlighetens behov for innsyn i hvordan fellesskapets penger blir brukt gjør at jeg mener det er nødvendig å kreve full åpenhet av NIFs toppledelse, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Flere møter med idrettstoppene

Linda Hofstad Helleland har hatt to møter med ledelsen i Norges Idrettsforbund med tema åpenhet. Det siste møtet var i går morges. Hun har ikke vært fornøyd med de svarene som er gitt. I dag ga hun sin tilbakemelding. Kulturministeren er klar på at hun nå kommer til å sette absolutte krav til idretten.

— I mitt tilskuddsbrev til Norges Idrettsforbund vil jeg gjøre det til et absolutt krav at det er fulll åpenhet om regnskapene helt ned på bilagsnivå, sier Helleland.

Det er i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet at det nye kravet vil komme til Norges Idrettsforbund.

Selv om disse reglene blir gjeldende først fra 1. januar neste år, ser hun gjerne at Norges Idrettsforbund praktiserer full offentlighet allerede fra i dag av. Den nye kravet fra Helleland vil ikke ha tilbakevirkende kraft. Dermed vil det ikke komme noen krav om at tidligere tiders pengebruk skal legges frem.

— Full åpenhet er det jeg krever og de kan gjerne begynne med en gang, sier hun.

Skattebetalernes penger

Det er kun paraplyorganisasjonen Norges Idrettsforbund som får direkte bevilgninger fra Kulturdepartementet. Derfor gjelder kravene om full åpenhet bare dette forbundet. Norges Fotballforbund og andre særforbund kommer ikke inn under kravet fra Helleland. Hun ber heller ikke om at offentlighetslovens skal følges til punkt og prikke.

— 90 prosent av pengene som idrettene forvalter kommer fra det offentlige. Skattebetalernes penger. Dette er et avgjørende tiltak for at vi skal ha full tillit. Det er felleskapets midler og vi må være sikre på at de brukes til det beste for norske alle som driver idrett rundt om i landet, sier Helleland.

Vil sette ned utvalg

I mandagens møte hvor idrettspresident Tom Tvedt, generalsekretær Inge Andersen og visepresident Krinstin Kloster Aasen møtte kulturministerene, hadde NIF-ledelsen med forslag til løsning. Det ble foreslått å sette ned et utvalg som skal se på åpenhet i idretten. Dette utvalgets arbeid skal ledes av tidligere Høyre-politiker og kringkastinssjef John G. Bernander.

Detter var åpenbart ikke nok for kulturminister Helleland. I dag kom altså kravet om at, uansett konklusjon fra Bernander-utvalget, skal full offentlighet gjelde for Norges Idrettsforbund.

  • Bakgrunn: Idrettstoppene brukte 160.000 kroner på én tur

Kravene gjøres gjeldende fra og med 1. januar 2017, og det vil ikke ha tilbakevirkende kraft.

I pressemeldingen fremstiller kulturministeren to krav overfor NIF.

1. I tilskuddsbrevet til NIF for 2017 stilles det nye krav om innsyn for allmenheten i regnskap ned på bilagsnivå for NIFs sentralledd. Kravene gjøres gjeldende fra og med 1. januar 2017.

2. Kulturministeren forventer at idretten vil praktisere åpenhet for allmenheten om blant annet anskaffelser, rammeavtaler og styrevervsregister. Hun oppfordrer idretten til selv å klargjøre særforbundenes forhold til den nye åpenhetskulturen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det diskuteres hvor åpen vi skal kunne kreve at idretten er:

Les også

  1. «Det folk ikke vet, har de vondt av. Det har ikke idrettstoppene skjønt.»

  2. Kulturministeren krever full åpenhet fra NIF-toppene

  3. Frykter økt åpenhet vil bli en begrensning

  4. Idrettstoppene brukte 160.000 kroner på én tur