Sport

Slik blir Norge klare for OL-kvalifiseringen

Håndballguttas mål var å komme til hovedrunden i EM med poeng og å kjempe om en OL-kvalifisering. Første mål er oppnådd, det andre er svært nært.

Landslagssjef Christian Berge har ikke bare ført Norge til mellomspillet i EM. Han er også svært nære ved å holde OL-drømmen i live.
  • Arne Hole

KRAKOW: Seks lag fra Europa er allerede klare for OL-kvalifiseringen i april, mens resten kjemper om to ledige plasser. Med fire poeng inn i hovedrunden ligger Norge best an av alle.

Polen har like mange poeng som Norge i hovedrunde 1, men polakkene er allerede klare for kvalifiseringen. Det samme er Kroatia, som ligger to poeng bak Norge, mens Frankrike, som også ligger to poeng bak, er klare for OL gjennom sin VM-seier i fjor.

På plassene bak der igjen kommer Hviterussland og Makedonia. Hviterusserne er i hovedrunden med null poeng og må følgelig ta fem poeng for å passere Norge. Det virker nokså usannsynlig, med motstandere som Polen og Frankrike.

Det er mer sannsynlig at Makedonia slår Hviterussland. Slår de også Norge, samtidig som Norge taper mot Polen og Frankrike, vil Makedonia passere oss på innbyrdes oppgjør. (Men her kan det skje ting. Se lenger ned i artikkelen.)

Les også

Dårlige nyheter for Norge: Kapteinen neppe klar lørdag

Sverige sliter tungt

I den andre hovedrunden leder Danmark og Spania med fire poeng. Begge disse er klare for OL-kval. Det samme er Tyskland med to poeng, mens Russland – også med to poeng – ikke er det.

Sverige ble slått 24-22 av Spania onsdag kveld og kommer til hovedrunden uten poeng, akkurat som Ungarn, som ble holdt lekestue med av danskene i den siste gruppekampen i Gdansk og tapte 22-30. Ungarn og Sverige er heller ikke OL-kvalklare, og begge disse kan i teorien få fire poeng – som Norge. Det samme kan russerne.

Les også

Norge-profilen forklarer TV-tårene: - Det ble veldig emosjonelt

Intet lett regnestykke

Hvis ikke dette var komplisert nok, kan det gjøres enda verre ved at et av lagene som er i OL-kvalifiseringen vinner EM. Da går dette laget direkte til OL, og det blir en ledig plass i OL-kvalifiseringen. Denne overtas av Makedonia, som var beste lag i VM som ikke gikk til OL-kvalifisering. Og da er ikke Makedonia lenger en konkurrent for Norge.

Hvis Frankrike vinner EM, vil sølvvinneren få Rio-tur, ettersom Frankrike allerede er OL-klare.

For å slippe å bruke krefter på å regne, kan Norge ta ett poeng mot Polen lørdag. Da er OL-kvalifiseringen sikret. Eller blir det noe lettere mandag mot Makedonia?

Med resultatene med seg i de andre matchene, kan Norge også gå til OL-kval med tap i de tre neste kampene.

Les også

EM-håpet fra Bergen: - Jeg holder med Rosenborg

Kvalifiseringspuljene

Frankrike, Qatar og arrangør Brasil er allerede OL-klare. OL-kvalifiseringspuljene er også satt opp, og det er holdt av to ledige Europa-plasser. Puljene ser slik ut:

Pulje 1: Polen, Slovenia, Chile og Afrikas representant.

Pulje 2: Spania, Tyskland, Irak og Europa 2. Pulje 3: Danmark, Kroatia, Bahrain og Europa 1. De to beste lagene i hver pulje går til OL i Rio. Kvalifiseringssteder er ennå ikke bestemt, men kampene skal spilles 8.-10. april.

Les også

  1. Tror på sensasjonell semifinale: - Blir ikke overrasket om vi klarer det

  2. - Ble rørt av å se Christensen

  3. Til Krakow uten hornmusikk

Les mer om

  1. Håndball
  2. Herrelandslaget håndball