Engelsk avis: Blatter kalt inn til politiavhør

Men FIFA-presidenten skal ikke ha status som mistenkt.

I kjent stil avfeide Sepp Blatter alle kritiske spørsmål på en pressekonferanse etter valgseieren.
  • Nicholas Bergh

To dager før presidentvalget i FIFA smalt bomben: 14 sentrale personer i FIFA ble arrestert.

Turbulente dager fulgte, men Sepp Blatter klarte likevel å gå seirende ut av presidentvalget.

Faren er imidlertid langt fra over for Blatter. FIFA-presidenten kan stadig bli dratt inn i korrupsjonsskandalen.

Den sveitsiske statsadvokatens kontor har annonsert at ti FIFA-topper vil bli tatt inn til avhør i sammenheng med etterforskningen av tildelingen av Russland-VM i 2018 og Qatar-VM i 2022. Ifølge den velrenomerte avisen Sunday Times, er Sepp Blatter én av dem.

De ti FIFA-toppene blir intervjuet som «personer som kommer med informasjon», som er en status mellom vitne og mistenkt i sveitsisk lov. Dermed vil ikke nødvendigvis fokuset i avhøret være rettet på Blatters egen involvering i saken.

Les også

Vinneren Blatter kan bli taperen Blatter

UEFA-presidenten skal også til avhør

Blatter har hele veien vært klar på at han ikke har vært korrupt som FIFA-president. På en pressekonferanse lørdag fikk imidlertid 79-åringen et lass med kritiske spørsmål.

UEFA-president Michel Platini (til høyre) ba Sepp Blatter (til venstre) om å trekke seg tidligere denne uken. Slik gikk det ikke. Her gratulerer Platini Blatter etter valgseieren. Nå skal begge angivelig til avhør.

Blatter ble for eksempel spurt om hvorvidt han var bekymret for å bli arrestert. Da svarte han slik:— Nei, hvorfor det? Hva skulle jeg blitt arrestert for?

I tillegg til Blatter, skal president i det europeiske fotballforbundet Michel Platini og Russlands sportsminister Vitaly Mutko være blant de ti som må snakke med sveitsisle myndigheter.

Les også

FIFAs nyvalgte visepresident trekker seg i protest mot Blatter

Håper på FBI

FIFA har som kjent sin base i Sveits, og sveitsisk politi har samarbeidet med amerikanske FBI i etterforskningen.

På en pressekonferanse etter onsdagens aksjon mot FIFA-toppene uttalte den amerikanske statsadvokaten Kelly T. Currie at dette var «bare begynnelsen, ikke slutten».

Etter Blatters presidentvalg, håper mange av hans politiske motstandere at FBI til slutt vil sørge for at Blatter ikke kan fortsette å styre FIFA.

FA-formann Greg Dyke er blant fotballederne som har vært mest kritiske til Sepp Blatters valgseier.

Formann i det engelske fotballforbundet Greg Dyke er blant dem som har fremstått som sikker på at Blatter ikke vil beholde jobben helt til neste presidentvalg i 2019. Når han ble bedt om å begrunne det inntrykket lørdag, svarte Dyke slik:— Fordi myndighetene i Sveits og USA vil komme med mye mer. Og, som dere alle vet, det er mye mer som kan komme frem. Til og med jeg ble sjokkert over summene som ble stjålet av Jeffrey Webb (president i CONCACAF, fotballforbundet i Nord- og Mellom-Amerika, journ. anm.) og Co. Webb ble sett på som Blatters arvtager. Jeg blir veldig overrasket dersom Blatters valgseier blir slutten på dette. Jeg kan allerede vedde på at han ikke sitter i fire år til, sa Dyke.

Inntil videre er det uansett Sepp Blatter som sitter med makten i FIFA. Sveitseren gikk til valg med et løfte om å rydde opp i egne rekker.

Spesielt store deler av det europeiske fotballforbundet UEFA nekter å tro på det løftet. Det norske fotballforbundet NFF er ett av flere forbund som har åpnet for å trekke seg ut av FIFA i protest.