- Det eksploderer<br/>en av dagene i Alpene

Sportssjefen spår hardkjør de neste dagene.

Sammenlagtfavorittene tester hverandre opp et av fjellene i Pyreneene. Nå er det Alpene som står for tur. FOTO: Bernard Papon/Reuters

Kampen om sammenlagtseieren i Tour de France er uvanlig åpen inne i rittets tredje uke. – Det eksploderer på minst én av etappene i Alpene, tror Steffen Kjærgaard.

Kun fire minutter skiller de åtte beste i sammendraget etter 15 av 21 etapper, da det tradisjonelt har vært mulig å peke ut én eller to klare favoritter.

– Vanligvis er veldig mye satt på dette tidspunktet. Sammenlagtbildet er litt annerledes nå. Vi så på etappen opp til Plateau de Beille at mange ryttere kjørte sammen opp til mål, sier sykkelforbundets sportssjef Steffen Kjærgaard til NTB.

Taktisk spill

– Situasjonen var litt fastlåst, og det var mye taktisk spill. Det kommer av at det er lite som skiller og at det fortsatt er langt igjen. Dersom noen hadde gått skikkelig i kjelleren lørdag, ville de fått svi for dette senere, sier Kjærgaard.

Han tror at sammenlagtrytterne har vært redde for å gå tomme, og på den måten forspille sine egne sjanser.

– Men det kommer to etapper i Alpene der det vil eksplodere på minst én av dem, spår den tidligere US Postal-rytteren.

Han mener minst fem ryttere fortsatt har gode muligheter til å vinne rittet. Kjærgaard trekker fram Cadel Evans, brødrene Fränk og Andy Schleck, fjorårsvinner Alberto Contador og outsideren i gul trøye, Thomas Voeckler.

— Tempoløype passer Andy

– Tempoetappen på nest siste dag taler til fordel for Andy Schleck. Hans største problem på tempoetapper er at han ikke får opp den samme farten som konkurrentene. Han er stor av vekst og får for mye luftmotstand. Men han er enormt god i vanskelig terreng og vil dra fordel av det kontra for eksempel Cadel Evans.

Sammenlagtleder Voeckler tapte overraskende ikke tid i Pyreneene. Det franske hjemmehåpet lever videre, og Kjærgaard tror Voeckler kan gjøre situasjonen svært interessant dersom han henger like bra med i Alpene.

Men han understreker at den antatt tøffeste etappen gjenstår. Den går torsdag fra Pinerolo i Italia til Galibier Serre-Chevalier.

– De skal over tre ukategoriserte stigninger. Den andre av dem, Col d'Izoard, er helt jævlig. Jeg har kjørt det fjellet i både Tour de France og Giro d'Italia, forteller mannen som syklet Tour de France for Lance Armstrongs lag i 2000 og 2001. ## - Evans er favoritt

Thor Hushovds trener, Atle Kvålsvoll, holder Cadel Evans som vinnerfavoritt. Ingen av konkurrentene klarte å vinne nevneverdig med tid på australieren gjennom Pyreneene.

– Sånn det ligger an nå, er Evans min favoritt. Det har ikke virket som de andre har hatt mer å kjøre med på fjelletappene til nå, sier Kvålsvoll til NTB.

Han tror ikke Thomas Voeckler vil klare å holde unna sitt forsprang på rundt to minutter, selv om han skulle klare å holde følge i Alpene.

– Han kjører mye bedre teknisk enn han har gjort tidligere. Men han er for dårlig på tempo. Tempoetappen på nest siste dag er over fire mil lang. Der kommer det til å bli store utslag på tidene, spår trønderen, som deltok i seks utgaver av Tour de France i årene 1988-1994.