Sport

Sagan sikret etappeseier - spurtslo Chris Froome

Chris Froome sjokkerte sammenlagtutfordrerne da han rykket fra og spurtet for seier. Der var han sjanseløs.

MERKELIG SPURT: Peter Sagan jubler for etappeseier, mens Chris Froome (t.h. i gult) ble nummer to. Bak er Maciej Bodnar glad for å bli nummer tre.

Det ble en spesiell og dramatisk avslutning på den 11. etappen iTour de France onsdag.

Slik så det ut da Peter Sagan og Chris Froome rullet i mål i Montpellier onsdag.

Peter Sagan, i grønn poengtrøye, spurtet inn til seier på den 162 kilometer lange etappen. Men i spurten kjempet han ikke mot Marcel Kittel, André Greipel, Mark Cavendish eller Alexander Kristoff. Denne gangen var det mannen i gul ledertrøye, Chris Froome, som satt med i finalen.

— Helt "crazy"

Det ble aldri noen reell kamp om etappeseieren, til det var Sagan for sterk. Men likevel nok en innholdsrik avslutning på en etappe i Tour de France.

— Det var helt "crazy". Jeg trodde ikke vi skulle komme av gårde. Vi fire var sterke, ingen kom til å ta oss igjen. Og vi klarte det. Helt utrolig, sier Sagan etter seieren.

Chris Froome overrasket alle på dagens etappe og ble nummer to - på en spurtetappe.

— Det var helt vilt mye vind hele tiden i dag. Man måtte bare holde seg foran. Men å komme i et brudd med den grønne og den gule trøyen, det er ikke noe man kan planlegge. Det er bare sånn som skjer, sier han og smiler.For med 12 kilometer igjen til mål rykket en gruppe på fire, med Froome og Sagan, fra hovedfeltet. De tok feltet på sengen og holdt unna til mål.

Froome åpnet spurten først, men var selvsagt sjanseløs i duell med Sagan, som vant greit. Dette var hans andre etappeseier i årets Tour.

Alexander Kristoff vant spurten i hovedfeltet bak og ble nummer fire. Tre nordmenn endte topp ni på etappen, med Holst Enger på 9. plass. Edvald Boasson hagen ble nummer syv.

  • Boasson Hagen tapte spurten: - Litt surt

Kristoff prøvde

Kristoff vant spurten i hovedfeltet rett bak de tre som gikk først i mål. Men heller ikke denne gangen var marginene på Alexander kristoffs side.

— Det var litt bittert. Jeg prøvde å kjøre inn bruddet, men klarte det ikke. Sånn er det noen ganger. Etappen var egentlig perfekt slik det utviklet seg. Dessverre var jeg ikke sterk nok på slutten. Vi var heller ikke sterke nok som lag heller, sier Kristoff til TV 2.

Alexander Kristoff vant spurten i hovedfeltet og ble nummer fire på onsdagens etappe i Touren.

Han jager sin første etappeseier i årets Tour, og sier selv han har tre sjanser til. Men tiden begynner å bli knapp.— Vi visste det kunne gå et rykk i sidevinden. Men jeg skulle gjerne sittet foran der selv, jeg følte meg ganske bra, men de fire foran var for sterke. Spurten min holdt til seier i hovedfeltet, men det er vanskelig å si hva det kunne blitt om jeg satt med foran. Det hjelper uansett ikke å spurte bra når det ikke er for seier, sier Katjusja-rytteren til TV 2. ## Sidevind fra start

Det ble en dag i den beryktede og fryktede sidevinden på onsdagens etappe fra Carcassonne til Montpellier.

På den 11. arbeidsdagen i årets Tour skulle rytterne tilbakelegge 162,5 kilometer. I utgangspunktet en overkommelig etappe. Men etter noen tøffe dager i Pyreneene ble rytterne kastet ut i vinden, og det ble raskt kaotisk og uro i hovedfeltet.

Sidevinden preget onsdagens Tour de France-etappe. Det ga som vanlig dramatikk.

Etter rundt tre mils kjøring gikk det en velt i hovedfeltet, hvor blant annet to ryttere stupte over syklene og ned i en grøft på siden av veien. Det var nervøs stemning i feltet.Etappen bød på to 4. kategoristigninger for de 192 som startet etappen, men ikke verre enn at det luktet massespurt lang vei.

To ryttere kom seg etter hvert av gårde i et brudd, Arthur Vichot og Leigh Howard, og fikk fire minutter ned til hovedfeltet.

Skogbrann

Som om det ikke var nervøst nok fra før, så begynte meldingene å tikke inn om en skogbrann rett i nærheten av løypen. Det kunne skape problemer for rytterne når de skulle passere det aktuelle området.

Edvald Boasson Hagen, som ble nummer tre på tirsdagens etappe etter å ha tapt spurten for Michael Matthews og Peter Sagan, hadde rollen som spurtopptrekker for Mark Cavendish.

Derfor satt Dimension Data-laget og flere av de typiske spurtlagene fremme i feltet og tauet inn bruddet. Samtidig var det flere ryttere på halen av hovedfeltet, og i mindre grupper rett bak hovedfeltet, som slet med å holde følge.

Med seks mil igjen å kjøre var det Team Sky med sammenlagtleder Chris froome på laget, som kjørte inn bruddet. Det ble holdt stort tempo i front av feltet, og ryttere ble skrellet av bakfra. Mannen i gult tok også føringer.

Velt i front

I Froomes gruppe satt også Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Sondre Holst Enger, mens Vegard Breen virket å være kjørt av.

Rett før rytterne akom landsbyen Pézenas, på vei ut av en mindre landsby, gikk det en velt langt fremme i hovedfeltet. Ingen av de store kanonene gikk ned selv om alle spurterne satt der, rett før den innlagte spurten på etappen.

Marcel Kittel var først over spurtstreken, med Peter Sagan og Mark Cavendish rett bak. Alexander Kristoff gjorde ingen forsøk på å bli med i den kampen.

Inn mot mål ble det kjørt i rykk og napp. Flere lag satte ekstrem fart i front, før det roet seg ned igjen.

Med tre mil igjen gikk det jevnt. Stille før stormen. Før feltet sprakk opp med 12 kilometer igjen til mål.

Igjen fikk rytterne påminnelsen: Følger du ikke med, så kan du være hektet av. Chris Froome var en av fire i en gruppe som forsøkte å rykke i fra de siste ti kilometerne. Sammen med Peter Sagan.

Katjusja forsøkte å kjøre Alexander Kristoff opp til bruddet, og det var ikke så mye om å gjøre, men i stedet fikk Froome og Sagan & co. luke.

— Dette er dramatisk, kommenterte Johan Kaggestad på TV 2. — Dette er krise, fulgte Dag Otto Lauritzen opp.

Cavendish punkterte

De tenkte da på at Nairo Quintana var i ferd med å tape verdifulle sekunder til Froome.

På spurternes etappe var det mannen nemlig i gult som sjokkerte alle.

Mark Cavendish ga opp med fem kilometer igjen. Dermed lå sjansen åpen for Boasson Hagen. Han ble til slutt nummer syv etter at Cavendish punkterte med fem kilometer til mål.

Inne på oppløpet var det Peter Sagan som var sterkest og sikret etappeseieren. Han spurtslo Chris Froome i en høyst uvanlig avslutning på etappen.

Maciej Bodnar ble nummer tre.

Les også

  1. Boasson Hagen tapte spurten: - Litt surt

  2. Tour de France-sjefen vil ikke forhindre Riis-comeback

  3. Offensiv Kristoff: - Denne uken kan etappeseieren komme

Les mer om

  1. Tour de France