Sport

Den forhatte gullvinneren: – Bolt sa jeg ikke skulle bry meg om buingen

Justin Gatlin ødela Usain Bolts festkveld.

Her kneler Justin Gatlin for Usain Bolt etter å ha sikret VM-gullet.
  • Nicholas Bergh
    Journalist
  • Erlend Nesje
    Journalist

LONDON/OSLO: Dette var kvelden Usain Bolt skulle fullbyrde sin utrolige sprintkarrière. Da de åtte finalistene sto i startblokkene, hadde Bolt 11. VM-gull og 8 OL-gull.

Men det hjalp han lite da startskuddet gikk.

Bolt slet i starten, og på slutten kom amerikanske Justin Gatlin (35) som en kule. Gatlin vant på tiden 9.92, foran landsmann Christian Coleman og Bolt. Tidligere dopingutestengte Gatlin tok til tårene etter at seieren var et faktum.

– Det var et surrealistisk øyeblikk, sier Gatlin til NRK.

Den merkelige måten Usain Bolt løper på, forundrer forskerne. Les hvorfor her:

Les også

Den merkelige måten Usain Bolt løper på, forundrer forskerne: – Det utfordrer konvensjonell visdom

Dette sa Bolt til Gatlin

Usain Bolt var storfavoritt før finalen. Jamaicaneren var ikke raskest i hverken forsøket eller semifinalen, men de fleste trodde han ville mobilisere og vinne finalen. Slik gikk det ikke.

Gatlin ble i stedet tidenes eldste 100-metervinner i VM. Etter løpet knelte han for Usain Bolt - i en hyllest til sprintlegenden.

– Jeg snakket med Usain Bolt på bakrommet. Han ba meg ha det gøy, og slappe av. Da han klemte meg etter løpet, sa han: «Ikke bry deg om buingen. Du har jobbet hardt for dette. Du er en god mann, og du fortjener dette», forteller Gatlin.

– Har Bolt vært en inspirasjonskilde for deg?

– Han har inspirert meg. Han har inspirert meg til å løpe raskere enn jeg noensinne har gjort. Jeg ville bare være ved siden av ham på banen, bare være hans største konkurrent. Jeg vil at våre episke slag skal stå i historiebøkene. Jeg respekterer ham skikkelig, sier Gatlin.

Se 100-meteren her:

Pipekonsert

Utfallet var svært lite populært på Olympiastadion i London. Gatlin har nemlig to ganger vært utestengt for brudd på dopingreglene.

Både før og etter finalen ble Gatlin buet på av London-publikummet. Bronsevinner Bolt ble på sin side hyllet av publikum. «Usain Bolt! Usain Bolt!», ropte de.

Her er Justin Gatlin rett etter at han sikret 100-metergullet.

Bolt reagerte imidlertid ved å gratulere Gatlin med en bamseklem.

– Han er en stor konkurransemann, sier Bolt om gullvinneren.

– Du må være på ditt beste for å slå ham. Jeg har satt virkelig pris på å konkurrere mot ham, og han er et godt menneske.

Les vår hyllestkommentar til Usain Bolt her:

Les også

«Da idretten skrek etter en ny stjerne, dukket Usain Bolt opp. Er han tidenes aller største?»

Bolt: – Jeg er veldig lei meg

Bolt skal løpe stafetten for Jamaica på VMs nest siste dag. Men som individuell idrettsutøver pensjonerte Usain Bolt seg klokken 22.47 i kveld. Han gjorde det med VM-bronse på 100 meter.

– Jeg er veldig lei meg for at jeg inne kunne avslutte med seier, sier Bolt, som likevel understreker:

– Det var vidunderlig å være her i kveld. Jeg setter stor pris på all støtte jeg fikk. Tusen takk, jeg har virkelig nytt det.

Han hadde klare tanker om hva som gikk galt.

– Starten ødela for meg. Normalt kommer det seg utover i rundene, men det ville seg ikke helt. Det faktum at jeg ikke fikk til starten er grunnen til at jeg tapte.

Sensasjonen i 100-meterfinalen fikk det til å koke i sosiale medier:

Les mer om

  1. Friidrett