Sesongen ble en stor skuffelse. Nå varsler landslagstrener endringer.

Trenerne vet godt hva skihopperne trenger. En realitetssjekk før sesongen starter.

Raw Air er over for denne gangen. Robert Johansson vinker til fansen.
  • Mette Bugge

VIKERSUND: Robert Johansson endte på tredjeplass sammenlagt i Raw Air. På tre av de fire bakkene var nordmenn på pallen. I den siste, i Vikersund, ble Robert Johansson søndag beste norske på sjetteplass. Men da trioen i sammendraget fikk sin heder, fant han sin plass på det tredje trinnet.

Likevel er både trenere og utøvere enige om at sesongen ikke helt ble som forventet. Kontrasten til gullsesongen året før, med stor suksess i OL, ble stor. Og trenerne har dannet seg et bilde av hva som kan ventes fremover, hvilke grep som er nødvendig med tanke på kommende vinter.

– Vi må vurdere å konkurrere mer om sommeren. Da får vi hele tiden en realitetssjekk, og ser hvordan vi ligger an sammenlignet med konkurrentene, sier landslagstrener Magnus Brevig.

Brevig minner om at det var slik i de første årene da han og Alexander Stöckl var ledere for troppen. Sist sesong valgte Norge imidlertid å trene mer på hjemmebane, istedenfor å konkurrere i Sommer Grand Prix.

Sportssjef Clas Brede Bråthen og skihopper Robert Johansson er enig i den vurderingen.

Magnus Brevig skal evaluere sesongen sammen med de andre i støtteapparatet og utøverne. Det skjer når sesongen er over.

Vil prioritere konkurranser

Etter å ha fått en sjekk på 10.000 Euro for tredjeplass i sammendraget, tok Johansson seg tid til å snakke med journalistene. Og det er flere ting han tenker på før neste sesong.

– Vi har alltid godt av å konkurrere, helt klar. Det vil vi prioritere hakket mer.

Han mener dessuten at det handler om å ta grep tidligere og være på hugget når det kommer til utstyr.

– Jeg skal legge opp hele treningssommeren bedre og ha ordentlig kontroll på det. Jeg vil bli sterkere, raskere, spenstigere og hele sulamitten, sier han.

Sportssjef Clas Brede Bråthen (t.v.) likte godt at Robert Johansson fikk tredjeplassen i Raw Air-sammendraget.

Må teste hoppstøvler om sommeren

Lillehamringen mener at han kan være tidligere ute med å få kontroll på utstyret. Det betyr at han til sommeren skal velge ut og hoppe inn de hoppstøvlene han skal ha til vinteren.

– Dermed slipper man å prøve ut nye ting når det allerede er konkurranseperiode og ha selvtilliten som trengs når sesongen smeller i gang. Vi må tidlig ha kontroll på tin.

Johansson er glad for at laget har stått sammen denne vinteren, der det har vært mange nedturer, men også flere oppturer.

For 28-åringens del har Raw Air på mange måter vært oppløftende. Han mener det har vært en sesong der laget virkelig har måttet jobbe for å oppnå resultater.

Han fikk også spørsmål om han hadde lært noe fra lørdag, da han var sur, og søndag, da mustasjen virkelig pekte oppover igjen.

– Blir du ikke sur på deg selv, betyr det ikke noe for deg. Det er noe jeg må bli, og jeg er jævlig glad for at jeg blir irritert. Det gjør at jeg tar meg sammen og begynner å tenke slik jeg bør tenke.

Underveis i Raw Air ble han mer sliten enn han hadde trodd. Hopprenn ti dager på rad er heftig.

– Jeg skulle ønske at jeg holdt det nivået her som jeg startet på hele veien.

Har mark et visst sted

Robert Johansson ble beste nordmann med 3. plass sammenlagt. I fjor kom han på 2. plass i Raw Air.

Selv om Planica gjenstår, er han glad for at han en periode skal slippe å pakke bagen hver uke og kjøre fra Lillehammer til Gardermoen. Men han vet også dette, hva som vil skje etter kort tid:

– Jeg kjenner meg selv ganske godt. Jeg kommer til å få mark i rumpa.

– Hva skal du bruke de 10.000 Euro på?

– Spare. Kjøpe meg hus.