Fra B-landslaget til VM-sirkus på rekordtid

Tonje Nøstvold og Camilla Herrem kan bli nøkkelspillere i Serbia.

Håndballprofilene Tonje Nøstvold (tv) og Camilla Herrem er begge med til VM.

Camilla Herrem fikk halve året ødelagt av skade, og Tonje Nøstvold var drittlei håndball i fjor. Takket være en enorm formtopp i høst er de likevel klare for å kjempe om nok et VM-gull.

I dag setter de norske landslagsjentene sine bein på serbisk jord igjen.

Samme sted som EM-gullet glapp i desember i fjor skal de forsøke å hente hjem VM-tittelen i år. Med i troppen er Tonje Nøstvold og Camilla Herrem. Begge snek seg med i siste liten etter å ha vært ute av landslagsvarmen hele sesongen.

Les også

- Hun må være turneringens beste

Som rekruttlandslagstrener har Henriette Henriksen Løge ansvar for de spillerne som ikke vurderes gode nok for A-landslaget. Av de 16 spillerne som var med i rekruttroppen til turnering i Ungarn i oktober, er det kun Herrem og Nøstvold som er tatt opp i VM-troppen. Begge imponerte der nede, og det har også den tidligere Sola-treneren fortalt landslagstrener Thorir Hergeirsson.

— De var veldig gode. Det er Thorir som har siste ordet, men rekruttlandslaget er en del av seniorgruppen, og vi snakker sammen hele tiden. Jeg kom med mine anbefalinger, men det gjelder alle spillerne, og ikke bare Tonje og Camilla, sier Henriksen Løge.

Herrem har slitt med en skade i hælsenen, og hadde inntil forrige helgs oppkjøringsturnering i Drammen ikke spilt for A-landslaget siden EM-finalen i fjor. Nøstvold, som gikk lei av håndball i løpet av fjoråret, hadde ikke spilt siden OL-finalen for halvannet år siden. Dermed var det i siste liten de kom med.

— Camilla har jobbet knallhardt og målrettet for å komme tilbake. En ting er å komme tilbake til sitt gamle nivå, men hun skal jo helst forbi det også. Det har også vært fantastisk kjekt å se at Tonje har vist en herlig vilje til å ta tak i sin situasjon, og fått en utrolig god sesong i høst, sier Henriksen Løge.

Les også

Karo: – EM-kvalifisering kan ha vært fordel

Gikk ned i vekt

Claus Leth Mogensen tok over treneransvaret i Byåsen i sommer, og har fulgt de to rogalendingenes utvikling gjennom første halvdel av sesongen.

Camilla startet i august med kun to treninger per uke. Siden har hun økt treningsmengden, kommet i full trening, og er nå tilbake på sitt vante nivå. Hun er helt klart god nok for den norske VM-troppen, men jeg var overrasket over at hun ble tatt ut ettersom Linn Gossé har vært god lenge nå, sier Leth Mogensen til Aftenbladet.

Mens Herrems formtopp skyldes naturlig skaderestituering, mener klubbtreneren at Nøstvolds utvikling har kommet etter spillerens egne endringer.

— I sommer tror jeg hun bestemte seg for å ta sjansen igjen. Hun har gått litt ned i vekt, kommet i veldig god fysisk form, og trent mer eksplosivt enn tidligere. Det har resultert i en enorm formtopping nå, og hun er som forvandlet sammenlignet med da vi startet i sommer. Tonje har hatt et par vanskelige sesonger i Norge, men i år har hun en kjempestor spillelyst, sier Leth Mogensen.

Nøstvold har flest spillemål

Nøstvold ble tatt opp i troppen som 16. og siste spiller, og med skyttere som Linn Jørum Sulland og Nora Mørk på høyrebacken, kan det bli vanskelig å få mye spilletid.

— Jeg har en plan om å snike til meg litt spilletid her og der, og virkelig ta vare på de sjansene jeg får. Så får vi se hva det fører til utover i mesterskapet, sier Nøstvold.

Får hun først spilletid er muligheten god for at hun gjør det skarpt. 44 spillemål er flest av samtlige i den norske eliteserien hittil denne sesongen. Kun Nordstrands Nerma Pandza og landslagskollega Sulland i Larvik har scoret flere mål totalt, men de har tatt langt flere straffekast enn Nøstvold.

— Jeg har lagt om treningen i år, og sluttet å løfte tunge vekter i sesongen. Nå trener jeg bare lette vekter, og mer eksplosive øvelser. Da har snerten kommet tilbake i skuddet mitt, sier Nøstvold.

Camilla Herrem kan regne med mye spilletid helt fra start i mesterskapet. Hun utgjør kantduo sammen med Stabæk-spiller Sanna Solberg, og er den desidert mest rutinerte av de to. Trolig vil Hergeirsson la kantene spille omtrent like mye, hvert fall i de innledende kampene, slik han har for vane å gjøre.

Norges tropp

Målvakter: Katrine Lunde (Györ), Sanna Solberg (Stabæk).

Utespillere: Mari Molid (Levanger), Stine Bredal Oftedal (Issy Paris), Ida Alstad (Holsterbro), Heidi Løke (Györ), Nora Mørk (Larvik), Karoline Dyhre Breivang (Larvik) Isabel Blanco (Larvik), Anja Hammerseng-Edin (Larvik), Silje Solberg (Stabæk), Linn Jørum Sulland (Larvik), Veronica Kristiansen (Glassverket), Linn-Kristin Riegelhuth Koren (Larvik), Camilla Herrem (Byåsen), Tonje Nøstvold (Byåsen).