Sport

Bergens VM-håp fortviler etter å ha blitt disket: – Kan bare skylde på meg selv

Håvard Haukenes måtte gi seg 15 kilometer før mål på femmilen.

Nedslått: Håvard Haukenes var en svært skuffet mann etter å ha blitt disket i VM.
  • Kim Bøyum

THE MALL, LONDON: Håvard Haukenes var på vei inn i medaljekampen da han fikk sitt tredje røde kort og dermed ble disket på 50 km kappgang.

I kappgang må man ha én fot i bakken til enhver tid, hvis ikke får man advarsel. Med tre slike er man ferdig. Rett etter at han ble vinket ut av løypen, sa Haukenes følgende til NRK.

– Jeg kjente meg veldig sterk i dag, og jeg har gjort alt riktig når det gjelder trening og formtopping. Jeg prøvde å jobbe med å holde meg nede på bakken, men fikk plutselig to røde tidlig. Jeg har vært i den situasjonen før, men det er klart at disk er jævlig kjipt, sier Haukenes.

– Nå må jeg bare prøve å glemme dette og analysere hva som var bra og dårlig. Så må jeg lære av det, det er det eneste jag kan gjøre. Jeg er velig lei for det, beklager på det sterkeste. Disk er alltid rett, dommerne har rett, jeg kan ikke skylde på andre enn meg selv her, sier Haukenes til NRK.

Ble hissig

Han innrømmer at han ble preget av de tidlige advarslene.

– Jeg ble satt ut. Ble litt hissig, og prøvde skyve det vekk, men det gikk litt inn meg, sier Haukenes.

Midt i London startet bergenseren og de andre kappgjengerne 50-kilometeren klokken 8.45 søndag (7.45 engelsk tid).

Les også

Slik er den evige dragkampen mellom VM-håpet og treneren

BT var på plass og fulgte Haukenes direkte:

Etter 5 kilometer: Haukenes ligger som nummer fem i en diger gruppe. Franske Yohann Diniz leder an.

Etter 10 kilometer: Haukenes ligger på femteplass i en stor gruppe. Diniz har stukket fra og leder med 41 sekunder til Horacio Nava (Mexico), som igjen har 14 sekunders forsprang til gruppen Haukenes ligger i.

Etter 15 kilometer: Diniz har hele 1 minutt og 32 sekunder ned til den store gruppen. Nava har falt ned til de andre. Haukenes ligger som nummer åtte.

Etter 20 kilometer: Diniz leder nå med hele 2 minutter og 10 sekunder på en gruppe bestående av ni utøvere. Haukenes henger med helt på halen av denne gruppen. En liten stund så det småskummelt ut da han måtte han slippe noen meter, men den luken har han nå tettet. Paradis-mannen passerer to mil på 1.29.29.

Advarsel til Haukenes: Etter rundt 1 time og 35 minutter får Håvard Haukenes en advarsel fra en av de åtte dommerne! Advarselen har han ifølge NRK fått for manglende markkontakt. Tre av de åtte dommerne må si fra om det samme før man er ute av konkurransen, men dette er selvsagt ingen gunstig utvikling for Haukenes.

Etter 25 kilometer: Diniz leder nå med 2.59. Haukenes er nummer ni, men har sluppet noen meter til gruppen på syv foran ham. Han er syv-åtte sekunder bak den gjengen.

Andre advarsel til Haukenes: Det som ikke skulle skje, har skjedd! Haukenes har fått nok en advarsel. Får han én til, er han ute av VM. – Nå har vi situasjonen vi helst ville unngå, en veldig kritisk fase. Han må inn i tunnelen og holde fokus på teknikken. Fysisk ser det bra ut, sier trener Stephan Plätzer til NRK. Når Haukenes passerer BT og heiagjengen «Team Howard The Walker», slår 27-åringen ut med armene og roper «dommerne!», tydelig misfornøyd med advarslene.

Heiagjeng: «Team Howard The Walker» følger spent med på Haukenes på The Mall i London.

Etter 30 kilometer: Haukenes går fortsatt alene, og ligger på niendeplass. Han har 37 sekunder opp til gruppen foran, som består av nummer to til åtte. Diniz er helt suveren, 3 minutter og 18 sekunder foran nestemann. Det er solid fart på kappgjengerne i dag, og Haukenes ligger foran skjema til personlig rekord. Han passerer tre mil på 2.13.47.

Haukenes diskes: Nei, nei, nei! Da er VM over for Haukenes. Han får sitt tredje røde kort før han har passert 35 kilometer, og blir dermed disket.

– Gå mitt eget løp

Da BT møtte Haukenes på fredag, ville han ikke si for mye om planen for femmilen.

Forberedt: – Jeg må gå mitt eget løp, og så må jeg få ut det jeg har på slutten, sa Haukenes til BT på forhånd.

– Jeg liker egentlig ikke å si på forhånd at jeg skal gjøre sånn eller sånn. Hvis du legger for mye strategi før et løp, kan du psyke deg selv helt ut. Det vi har snakket om, er at jeg må gå mitt eget løp, og så må jeg få ut det jeg har på slutten, sa Haukenes.

Les også

Mellom Mo Farah og Usain Bolt løp Martin Roe inn til 12.-plass: – Helt vanvittig og dritgøy

I OL i Rio i fjor imponerte Haukenes med syvendeplass. I 2017 har han best tid i verden (3.43.40) av dem som er med i VM. Den listen lyver rett nok litt, i og med at langt fra alle hans konkurrenter har gått 50 km denne sesongen. Likevel forteller statistikken om en bergenser som befinner seg i den absolutte verdenstoppen på en god dag.

– Må være smart

Trener Stephan Plätzer var på forhånd opptatt av at Haukenes ikke må bli overivrig og åpne for hardt.

Les også

Isabelle Pedersens VM endte i rullestol

– Når man skal konkurrere i nesten fire timer, må man være smart. Vi skal nok passe på ham, sier Plätzer, og snakker om seg selv, forbundslege Ove Talsnes og fysioterapeut Jan Henning Løken.

Det er de tre som står på siden og skal gjøre de taktiske valgene for Haukenes underveis.

Les også

  1. Usain Bolts melding i natt: – Ikke slik jeg ønsket at VM skulle ende

  2. Isabelle Pedersens VM endte i rullestol

  3. Mellom Mo Farah og Usain Bolt løp Martin Roe inn til 12.-plass: – Helt vanvittig og dritgøy

  4. Slik er den evige dragkampen mellom VM-håpet og treneren

Les mer om

  1. Friidretts-VM