Tour de France-kongen Chris Froome sikter mot historisk dobbel

Bare to ryttere har klart det Froome skal prøve seg på. Lørdag er det klart for Spania rundt.

Her skåler Chris Froome i sjampanje etter årets seier i Tour de France. 13. september håper han å gjøre det samme i Madrid.

Britiske Chris Froomes (Team Sky) prestasjoner i sommer gjorde at Tour de France aldri ble virkelig spennende. Selv om colombianske Nairo Quintana (Movistar) kun fullførte ett minutt og tolv sekunder bak, hadde den kjøresterke klatrekongen god kontroll i fjellene.

Froome hanket også inn den rødprikkete trøyen, som går til rytteren med flest poeng i klatrekonkurransen. Alejandro Valverde sørget for en Movistar-dobbel på pallen. På fjerdeplass endte fjorårsvinner Vincenzo Nibali.

Alle fra denne kvartetten står på startstreken i den sydlige byen Porto Banus når etapperittet starter med lagtempo lørdag.

Ingen norske ryttere deltar i etapperittet.

Froome kan bli historisk

Nevnte Froome har to ganger fullført på andreplass i det spanske rittet. Nå er han den aller største favoritten til etappeseier.

– Jeg har hvilt godt og er klar for min neste utfordring, sier 30-åringen til britiske BBC.

Og utfordringen, den er vanvittig. Kun to ryttere har vunnet Tour de France og Spania rundt i samme år. Franskmennene Jaques Anquetil (1963) og Bernard Hinault (1978) klarte bragden. De to er ikke hvem som helst, sammen med belgiske Eddy Merckx og Miguel Indurain har de begge vunnet Tour de France fem ganger — flest av alle.

Se hele startlisten på rittets hjemmesider (ekstern lenke)

Dét er en historisk prestasjon Froome garantert også sikter mot i fremtiden. Den doble Tour-vinnerne mangler tre titler. I 2012 hjalp han lagkamerat Bradley Wiggins til seieren, i 2014 krasjet han ut av rittet den første uken.

Sammen med Mads Kaggestad gir Ole Kristian Stoltenberg deg Vueltaen på TV2 Sportskanalen.

Fjell på fjell på fjell

Hele ni ganger, men kun i løpet av de to første ukene, avsluttes en etappe på toppen av et fjell. Dermed kan mye være avgjort lenge før rytterne når hovedstaden Madrid på siste etappe. Ingen av fjelltoppene i jubileumsutgaven (70. gang) har faktisk vært en del av rittet tidligere, opplyser arrangøren på hjemmesiden.

Sammen med Mads Kaggestad skal Ole Kristian Stoltenberg kommentere rittet på TV2. Dette blir tiende gangen han refererer fra det spanske rittet. Både for TV2 og sin gamle arbeidsgiver Eurosport.

– Noen kaller det tidenes startliste som arrangøren har "rasket sammen", sa Stoltenberg til Aftenposten fredag kveld, kun en liten time før han kommenterte lagpresentasjonen kvelden før åpningsdagen.

Fabio Aru (til høyre) og Mikel Landa (i hvit trøye) danner en farlig trio sammen med Vincenzo Nibali i Astana. Alberto Contador (midten) deltar ikke.

Voldsomme fremskritt

De siste årene har rittet tatt store steg arrangørmessig. På prestisjelisten er tredjeplassen bak Giro D'Italia og Tour de France soleklar. Hva gjelder infrastruktur har spanjolene nærmet seg, og også gått forbi, italiernerne på mange områder, synes Stoltenberg.

– De har forbedret seg veldig på TV-siden og på løypedesign. Fra kjedelige timer på spansk motorvei til årets løype med så mange klatreetapper, beskriver han.

Les også

Kristoffs trener tror fylleskandalen vil skape enorme problemer

Foruten den nevnte kvartetten, bør de norske seerne følge med på Astanas Fabio Aru og Mikel Landa. Nummer to og tre fra giroen danner en fryktinngytende trio sammen med Vincenzo Nibali.

Første etappe sendes kl. 18.35 lørdag på TV2 Sportskanalen