Norge mottok fotball-pris i Asia

Norsk fotball sliter kanskje i motbakke når det kommer til å vinne kamper, men på ett område leder vi an: bærekraftige fotballprosjekter for barn og unge i andre deler av verden.

HUE, VIETNAM 20140320. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit under feltbesøket på Huong An Secondary School i Hue, Vietnam hvor kronprinsparet filk se prosjekter som blir drevet av Fottball for All in Vietnam, Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp i forbindelse med det offisielle besøket i Vietnam 18–21 mars. Anders Krystad i rødt har ledet FFVA-prosjektet.

Torsdag kveld mottok det Norges fotballforbund-initierte prosjektet Football for All in Vietnam (FFAV) pris som beste frivillige fotballorganisasjon i Asia under den årlige Dream Awards Asia i Hongkong, delt ut av Asian Football Confederation, Asias svar på UEFA.

Utfordringer i kø

– At det skjer i den delen av verden hvor 2/3 av jordens befolkning bor er en enorm inspirasjon for tusenvis av stab, frivillige og partnere, forteller Anders Krystad (60), på telefon fra Vietnam, der han bor på 15. året. Han har vært primus motor i Football for All in Vietnam-prosjektet siden 2002.

– Det er klart det har vært ganske utfordrende innimellom. Det finnes ikke fri organisasjonsrett i Vietnam, blant annet, noe som medfører at det ikke bare er å danne fotballag – du må få tillatelse fra myndighetene. Som utlending må alt det formelle være 100 prosent, og vi fant veldig tidlig ut at vi var ganske nakne på dette, og trengte en partner som kunne landet. Da fant vi Kirkens Nødhjelp, som hadde vært her i ti år allerede.

Les også

Alt håp er ikke ute: Slik går Norge videre til kvartfinale i EM

Utligne forskjellene

I løpet av de påfølgende 15 årene har FFVA satt i gang fotballaktiviteter for over 17000 spillere i Hue-regionen, med mer enn 1,1 million innbyggere.

– I Vietnam er det slik at mange spiller fotball på parkeringsplasser og betong, og så har det vært en rivende utvikling på mini-baner, som man kan leie. Men disse banene er kommersielle, og dermed oppstår det et skille mellom de som kan betale, og de som ikke kan, og forskjellene på lønnsnivået er store i Vietnam. Da vi kom hit fantes det en del såkalte Community pitches, men gressbanene led under av lite vedlikehold, og i byene er det trangt om plassen i skolegårdene, sier Krystad, som forteller at halvparten av barna i Football for All in Vietnam-prosjektet er jenter.

Trenger flere trenere

– Det har vært et absolutt krav fra oss helt siden oppstarten.

– Skoler som ønsker å være del av prosjektet har ikke anledning til kun å opprette guttelag – de må lage et tilbud for jentene også.

I dag har FFVA ventelister på vietnamesiske skoler som har lyst til å bli del av prosjektet, og også innad i skolene ventelister på barn som har lyst å bli med.

Les også

Norge U21 fratatt tre poeng etter Ajer-tabben

– Det mest prekære er trenere. Vietnam trenger 100.000 fotballtrenere. Og derfor jobber vi med å få trenerutdanning inn på pensum for gymlærere – det aller siste er at utdanningsdepartementet i Vietnam har bedt oss om å levere læreplan og pensum for gymfaget på barne-, ungdoms- og videregående skole, for hele landet.

Planen er at det nasjonale fotballforbundet i Vietnam skal ta over prosjektet selv i 2019, når NORAD ikke lenger bidrar med økonomisk støtte. Sentralt i den oppgaven står vietnamesiske Nguyen Hoang Phuong, som har spilt en viktig rolle i å etablere grasrotfotballen i vietnamesiske skoler, og også videreført konseptet til både Laos og grensen mellom Myanmar og Thailand.

– FFAV-modellen med skolebaserte breddeklubber egner seg godt i hele Asia, og en slik pris kan kanskje også inspirere og motivere flere fotballforbund og frivillige organisasjoner til å satse på bredden, fortsetter Krystad, som sitter i det asiatiske fotballforbundets grasrotpanel.

– Denne modellen håper og tror vi flere kommer til å bruke. Kina er for eksempel i gang, med 20.000 skoler, ler Krystad.

– I Kina er tyve tusen skoler et «pilotprosjekt».