Sport

Kontroversiell sykkeltopp truer med boikott av Tour de France

Oleg Tinkov foreslår drastiske endringer i sykkelsporten.

Tinkov
  • Eirik Løkkemoen Bjerklund

Eieren av sykkellaget Tinkoff-Saxo, russeren Oleg Tinkov, truer på sin egen blogg med å boikotte neste års utgave av Tour de France.

Han ønsker at lagene skal få en større andel av TV-inntektene fra de populære sykkelrittene. I dag får de nærmest ingenting, mens arrangøren av rittet, Amaury Sports Organisation (ASO) håver inn.

− Jeg er klar for å boikotte Tour de France i 2016 for å få ASO til å forstå at ting må endres. En boikott er ikke så dramatisk, skriver russeren på sin egen blogg på sykkelnettstedet Cyclingnews. Samtidig underspiller han effekten en boikott vil ha for interessen av rittet

Eieren sammenligner med den nord-amerikanske ishockeyligaen (NHL) og basketballigaen (NBA). De har i flere omganger hatt lockouter, først og fremst på grunn av uenighet om lønnsavtalene. I 2004-05 ble hele NHL-sesongen kansellert. Forrige NBA-lockout var i 2011-12-sesongen.

Tinkov vil at lagene skal organisere seg

Tinkov er en iherdig forkjemper for at World Tour-lagene skal bli med i interesseorganisasjonen Velon. Per dags dato er 11 av 17 lag med i organisasjonen, som jobber for lagenes økonomiske interesser.

− Selvfølgelig skjønner jeg at ASO er mektige fordi de arrangerer Tour de France, men jeg tror at lagene vil få større makt hvis de blir med i Velon. Hvis alle lagene bestemmer seg for å stille boikotte rittet, hva skal ASO gjøre da? De kan ikke gjøre noe, påstår Tinkov i bloggen sin.

Les også

Tour de France-favorittene: De fantastiske fire

22 lag deltar i Tour de France. Fem av dem er altså ikke World Tour-lag, men får likevel delta. Blant disse er Edvald Boassons Hagens sørafrikanske lag MTN-Qhubeka.

World Tour-lagene slikter økonomisk

Flere lag sliter økonomisk. Det franske laget Europcar ble blant annet nektet lisens for årets sesong på grunn av dårlig økonomi. Grunnen er lave budsjetter samtidig som rytternes lønninger øker, hevder den russiske 47-åringen.

Hvis Oleg Tinkovs trusler stemmer, blir det ingen passering av Triumfbuen i 2015.

− Jeg tror det er en del lag som engang ikke klarer å overholde årets budsjetter. Det virker som om de signerer ryttere kun for å tiltrekke seg sponsorer i 2016, skriver den frittalende russeren.Til tross for mengder av dopingdommer, blant annet mot Lance Armstrong, er interessen for sykling i Norge rekordstor. TV2 satser større enn noen gang. NRK har sikret seg radiorettighetene til rittet og skal overføre alle etappene direkte på DAB-kanalen NRK Sport.

Ingen bekymringer for Tinkov

Tinkovs lag, Tinkoff-Saxo, har derimot ingen problemer med økonomien. Den styrtrike russeren behøver ikke å bekymre seg for inkassokrav i nærmeste fremtid.

− Vi skal møte Saxo Bank som vanlig på Tour de France, men hvis de trekker seg, får vi uansett en stor, fin Tinkoff-logo på brystet, forklarer han.

Les også

Kristoff har vinnersjanser på ni Tour de France-etapper

Laget stiller i Tour de France med to av sykkelverdenens aller største stjerner: Peter Sagan og Alberto Contador. Spanjolen Tour de France sammenlagt to ganger og regnes som en av de aller største favorittene. Nairo Quintana, Chris Froome og fjorårsvinner Vicenzo Nibali blir de største utfordrerne.

Slovakiske Sagan har vunnet den grønne poengtrøyen i de tre siste rittene. Før årets sesong meldte han overgang fra Liquigas-Doimo til Tinkoff-Saxo.

PS! Tour de France starter lørdag 4. juli med en 13,8 kilometer lang prolog i nederlandske Utrecht.

Les også

  1. Løgnerens nye jobb vekker harme: - Ville aldri skjedd i Norge

  2. Alle tror på Kristoff-suksess

  3. NM-sølvvinner Eiking blir proff i utlandet

Les mer om

  1. Tour de France