Sport

Suksesstreneren etter nytt gull: – Jeg fikk mye tyn fra media og skøyteinteresserte

Sondre Skarli gir seg ved sesongslutt. Nå takker han løperne for innsatsen som har gitt fantastisk uttelling i Sør-Korea.

Trener Sondre Skarli gratulerer Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen, Sindre Henriksen og Håvard Bøkko med gull i Gangneung Oval. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • Roar Lyngøy

PYEONGCHANG/BERGEN: I fjor høst ble det kjent at dette er Skarlis siste sesong som landslagssjef for skøyteløperne. Og hvilken avslutning han skulle få: OL-gullet på lagtempoen fulgte opp Håvard Lorentzens strålende triumf på 500 meter, og fredag er Lorentzen kanskje den største favoritten på 1000 meter.

– Det er litt «bitter sweet» å slutte etter denne sesongen, for det har vært fantastiske og lærerike år. Jeg fikk mye tyn fra media og skøyteinteresserte da jeg fikk jobben for fire år siden. De sa at jeg var for ung og uerfaren. Men jeg hadde høy tillit hos utøverne, og det var dét som betydde noe for meg. Det er ingen som hadde klart dette her uten samarbeidet som løperne og teamet har hatt. Olympiatoppen har hjulpet oss, og alle har hatt ett felles mål. Det har betydd alt, sier Skarli.

Les også

Medaljeoversikt: 13. plass: Fana idrettslag: 2–0–1!

– Utrolig å være med på

Onsdagen ble helt ellevill sett med norske øyne. Først fikk Nederland juling i semifinalen, og så ble Sør-Korea slått i lagtempofinalen. Da kokte det godt hos Skarli.

– Jeg er alltid en sindig sørlending, men etter et OL-gull er det lov å gå ut av normalen og feire litt ekstra. Jeg brølte ganske kraftig da gutta kom i mål. Det var utrolig å være med dem på noe slikt. Vi har jobbet så hardt for dette og hatt knallharde prioriteringer. Vi har fått kritikk for flere av valgene, men nå ser vi at det lønnet seg. Det er utrolig moro å se gutta klare dette sammen, sier han.

Norge tok et overraskende OL-gull på lagtempo. – Jeg hadde nok ikke sett for meg at dette skulle skje, innrømmer Sondre Skarli. Foto: Rune Sævig

OL-gull på lagtempo var mer enn forventet.

– Jeg hadde nok ikke sett for meg at dette skulle skje. Jeg trodde på forhånd at vi kunne vinne, det har jeg sagt hele tiden, og det har gutta trodd på. Vi visste at det ville være vanskelig å oppnå, og det at vi vinner med så mye som vi gjør er helt vilt. Så jeg er utrolig imponert, sier Skarli.

– De har jobbet knallhardt og er veldig sammensveiset. Vi har jobbet veldig med å få en kultur der de skal hjelpe hverandre og gi hverandre feedback på hva som er bra og hva som er dårlig. Vi skal ha stor takhøyde, og vi har hatt en lagmoral og en lagprosess som har vært veldig god, sier han.

Les også

Gullvinner Pedersen: - Fantastisk å høre publikum bli stille

Les også

Historisk OL-gull til sørlending: Spieler Nilsen fikk drømmen oppfylt

Startet jobben etter Sotsji

Arbeidet med å gjøre Norge god på lagtempo startet etter Sotsji-OL. Våren 2014 hadde løperne en samling hjemme hos Skarli i Arendal.

– Vi går veldig mye sammen, og vi er vant til å gå i takt. Vi har vært veldig fokusert på tekniske detaljer, og en av de tingene som skiller oss ut fra de andre er at vi trener sammen i det daglige. Det er en kjempefordel, men det samme gjør også New Zealand og Sør-Korea. I Nederland sitter de litt på hver sine hauger, sier treneren.

Skarli hyller veteran Håvard Bøkko etter gullet.

– Jeg tror at Håvard var den første jeg klemte utpå isen etterpå, og sa at «Håvard, nå har du kronet karrieren din med et OL-gull. Det er under ett år siden du ble operert i beinet ditt tre ganger etter at du brakk det. Du har jobbet så hardt, og nå får du betalingen – og det med renter», forteller Skarli.

Med Sverre Lunde Pedersen i spissen gikk Norge inn til gull. Foto: Rune Sævig

Han kunne etter gullet fortelle at Norge hadde fått ekstra inspirasjon etter litt snakk før semifinalen.

– Vi deler garderobe med Nederland, og de sa de skulle knuse oss i semifinalen. Vi sa «vent og se». Koen Verweij kom bort til gutta og sa at «vi tar det rolig i semien, og så skal vi kline til i finalen». Da svarer Håvard Bøkko kontant med: «Ja, skal dere ta ut alt i bronsefinalen, da? For vi kommer til å gruse dere», forteller Skarli.

– Sverre er et unikum

Han er også full av ros til Sverre Lunde Pedersen, som nå ser ut til å nærme seg den «uovervinnelige» Sven Kramer.

– Sverre er helt rå. Han er et unikum og har jobbet knallhardt i mange år. Nå får han betalt for det. Lagtempo er han god på. Han er flink til å gå billig bak, og distansen passer ham perfekt. Han gruser jo det Sven Kramer gjør, sier Skarli.

– Sverre tar steg hele tiden, og det er faktisk mulig å slå Sven. Han har virket umenneskelig, men han som alle andre er menneskelig og kan gå på nederlag. Sverre er nok mer motivert enn noensinne til å ta ham, sier treneren.

Nå venter 1000 meter fredag, og et mulig nytt gull.

– Vi har et kjempeløp på fredag med en stor duell mellom Kjeld Nuis og Håvard Lorentzen som er de to store favorittene. Det blir veldig spennende og tøft, men vi har en stor sjanse til å klare enda mer der, lover Sondre Skarli.

Les mer om

  1. OL
  2. Skøyter
  3. Håvard Lorentzen
  4. Håvard Bøkko
  5. Sondre Skarli
  6. Sverre Lunde Pedersen