Johaug svarer Välbe: – Hun får si det hun selv vil

Therese Johaug (33) mener den russiske skipresidenten Jelenä Välbe ikke snakker sant om henne i russiske medier.

NM-GULL: Therese Johaug utklasset alle og vant 10-kilometeren i Harstad lørdag.

Den russiske skipresidenten og langrennslegenden Jelena Välbe har uttalt i russiske medier at Therese Johaug er blitt presset til å uttale seg kritisk om russisk deltagelse i langrenn.

Välbe mener beviset er at Johaug klemte Natalja Neprjajeva etter 10-kilometeren under verdenscupen Lahti 27. februar.

– Alle har rett til sine meninger og kan gi uttrykk for dem, men når man ser en norsk utøver klemme Natalja Neprjajeva etter målgang, og så gi et intervju hvor hun snakker om at hun ikke vil konkurrere mot russere.. Det er tydelig at lederne har bedt henne si det, sa Välbe til russiske Sport24, skrev Dagbladet mandag.

Johaug vant 1,2 sekunder foran russiske Neprjajeva.

32-åringen lader opp til Reistadløpet (50 kilometer) utenfor Bardufoss lørdag. Langrennsdronningen svarte på spørsmål fra pressen i noen minutter på et digitalt medietreff onsdag ettermiddag.

VG stilte spørsmål om Välbes anklager.

– Har du blitt presset til å uttale deg kristisk om russisk deltagelse i langrenn?

– Nei, svarer Johaug.

– Hva tenker du om russisk deltakelse i langrenn fremover?

– Så lenge krigen pågår så syns jeg ikke det er greit, svarer Johaug.

– Hva tenker du om måten Välbe velger å legge ord i munnen din på?

– Hun får si det hun selv vil, svarer Johaug.

Johaugs manager Jørn Ernst sa dette til NRK om Välbes uttalelser mandag:

– Therese har ikke vært bedt om å si noe som helst fra skiledelsen. Hun uttaler seg på eget initiativ og har sine selvstendige meninger.

MEKTIG: Jelena Välbe styrer langrennssporten i Russland. Hun er kjent for å være en nær venn med Vladimir Putin. Her under et VG-intervju under ski-VM i Lahti i 2017.

Etter verdenscuprennene i Lahti ble Russland utestengt fra rennene i Drammen, Holmenkollen og verdenscupavslutningen i Falun. Aleksandr Bolsjunov, Natalja Neprjajeva og resten av de russiske stjernene var i Norge da beskjeden kom om at de ikke fikk gå mer i verdenscupen etter Putins krigføring mot Ukraina.

Den russiske smørebussen i Holmenkollen ble tagget ned med ukrainske flagg og slagord.

– Nå er det ikke trygt der, traileren vår ble tilgriset med maling. Nordmennenes oppførsel er veldig uverdig. Jeg er sjokkert over dette, sa den russiske stjerna til MatchTV da han ankom flyplassen i Moskva, skrev NRK.

Flere av Bolsjunovs sponsorer har brutt med den russiske OL-helten etter at han, sammen med flere andre idrettsstjerner, stilte opp for Putin på i jubileumsmarkeringen av anneksjonen av Krim-halvøya på Luzhniki stadion i Moskva 21. mars.

Neprjajeva raste da de russiske utøverne ble utestengt fra paralympics.

– I en situasjon som dette finnes det ikke ord som er tilstrekkelige for å trøste. Jeg kan ikke sette meg inn i hvordan utøverne har det, sier Neprjajeva til nyhetsbyrået TASS.

Det er opp til styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS council) om russerne skal få delta i verdenscupen når den starter opp igjen i slutten av november.

Foran tremila i Holmenkollen varslet Johaug at dette er hennes siste sesong på toppnivå. 32-åringen tok tre OL-gull i Beijing.

De siste dagene har hun satt alle grundig på plass i NM i Harstad. Først tok Johaug gull på 10-kilometeren lørdag, nesten to minutter foran nummer to, Marte Skaanes. Tirsdag ble hun norgesmester på tremil, nesten fire minutter foran Margrethe Bergane på 2. plass.