Slik vil Ruud tukte den russiske giganten: – Vi kjenner ham godt

Casper Ruud (23) har planen klar før han skal opp mot en russisk kjempe på nesten to meter i semifinalen i US Open fredag.

OVERRASKELSESMANNEN: Karen Khatsjanov i aksjon i kvartfinalen i US Open da han sendte ut Nick Kyrgios etter en maratonkamp i fem sett over tre timer og 39 minutter.

– Den som klarer å spille mest aggressivt med forehand, og får den andre til å røre på seg, den har best sjanse til å vinne, sier den norske tennisstjernen til Eurosport før møtet med dem digre russeren Karen Khatsjanov (26).

Forehand, altså slaget hvor man holder racketen med håndflaten vendt mot nettet, er Casper Ruuds beste våpen.

– Vi er litt like. Han er litt større enn meg, og han liker å serve og spille med forehand, beskriver Ruud.

Semifinalen spilles fredag 21.00 og sendes på Discovery+.

Khatsjanov er i sin første semifinale i Grand Slam. Den 1,98 meter høye russeren er siste hinder for nordmannen og det som kan være en historisk førsteplass på verdensrankingen – med mindre spanske Carlos Alcaraz blir motstander i en eventuell finale i US Open. Alcaraz møter Frances Tiafoe i den andre semifinalen. Dersom både Alcaraz og Ruud går til finalen vil vinneren stå igjen som verdensener.

– Han er en kraftfull spiller. Vi kjenner ham godt og har trent noen ganger med ham. Han er stor, server bra, slår hardt og er sterk, beskriver pappa og trener Christian Ruud den russiske motstanderen overfor VG.

Han mener Casper bør spille som mot Matteo Berrettini i kvartfinalen. Russeren må få smake på forehanden så ofte som mulig.

– Casper må ha mest fokus på sitt spill, og få Khatsjanov ut på løpeturer. Han er absolutt ikke treg, men han er stor. Å flytte på ham så mye som mulig er hovedplanen, røper han.

Casper Ruud har favorittstempelet før semifinalen klokken 21 fredag kveld norsk tid.

– Khatsjanov har et veldig høyt nivå på sitt beste. Han kan serve ekstremt hardt når det gjelder som mest, han tar store sjanser og er uredd når ting går veien. Så spørs det om russeren har erfaringen siden. Skal han ha noen mulighet til å slå Casper så må han lykkes med det spillet han har vist og samtidig holde mer i ballen, er analysen til Discovery-kommentator Christer Francke.

Russeren, som begynte å spille tennis i barnehagen som treåring, har fire ATP Tour-triumfer på merittlisten. Den forrige kom i 2018. Han er ranket som nummer 31 i verden. Casper Ruud holder 7. plassen.

Christer Francke tror russeren begynner å merke kjøret. Han har spilt flere femsettskamper og får én dag mindre hvile enn Casper Ruud før semifinalen.

– Jeg tenker at han blir litt sliten fysisk og mentalt. Der vet vi jo hvor god Casper er. For Khatsjanov er det uvant å nå så langt og han må begynne å kjenne litt på belastningen med mange og lange kamper.

Khatsjanov fikk publikum mot seg i kvartfinalen.

– Jeg var forberedt på det. Jeg forventet at publikum i det vesentlige ville støtte ham. Mange har ham som favoritt. Det påvirker meg ikke, uttalte Khatsjanov, gjengitt av Argumenti i fakti.

Han risikerer det samme mot Casper Ruud. Den russiske krigføringen i Ukraina kan komme til å påvirke publikum i New York til å støtte nordmannen.

SLO UT FAVORITT: Nick Kyrgios hadde publikum med seg, men Karen Khatsjanov var sterkest.

Russiske tennisfans var fortvilet etter at Daniil Medvedev ble utslått allerede i fjerde runde. I kvartfinalen var det farvel med Andrej Rubljov. Nå er Karen Khatsjanov den tiende russeren som kommer til semifinalen i en Grand Slam-turnering. Flest har Marat Safin med syv, mens Jevgenij Kafelnikov klarte det seks ganger. Daniil Medvedev har fem semifinaleopptredener i Grand Slam-turneringer.

Den tidligere toppspilleren, nå TV-kommentatoren Anna Dmitrijeva, sier dette om at russeren skal møte Casper Ruud:

– Ruud er det stikk motsatte av Kyrgios. Han er kul, stabil, feilfri. Nå er Ruud i veldig god form. Karen trenger å komme seg etter den vanvittige kvartfinalen, sier hun ifølge championat.ru.

PS! Ruud og Khatsjanov har møttes én gang tidligere. Den gangen vant Ruud 2–1 i sett i Roma.