Idretten har mistet over seks millioner i grasrotmidler: – Grasroten blør mer enn noen gang

I løpet av 2020s første tredjedel har spillere hos Norsk Tipping generert rundt 2,5 millioner mindre i grasrotmidler enn året før. For idretten er reduksjonen betydelig større.

Norsk idrett mottar over 6 millioner mindre i grasrotmidler i første utbetaling i 2020 enn i 2019.
  • Sondre Moen Myhre

Totalt vil det de neste dagene utbetales 225.860.234 kroner i oppsparte grasrotmidler fra 1. januar til 30. april til lag og foreninger landet rundt. I fjor var tallet på årets første utbetaling på 228,4 millioner.

– Alt tatt i betraktning, må dette sies å være positive tall for grasrotmottagerne, totalt sett. Vi har hatt god omsetning på lotteriene, sier pressekontakt i Norsk Tipping Roar Jødahl.

Idrettens utbetaling betydelig mindre

For idretten er tallene derimot ikke like lyse.

En gjennomgang som Aftenposten har gjort, viser at idretten i årets første utbetaling av grasrotmidler mottar 6.192.355 kroner mindre enn de gjorde i 2019. Det er en nedgang på 5 prosent.

Noe av forklaringen kan ligge i at spilltilbudet rundt tipping på idrett har mer eller mindre ligget brakk under koronapandemien.

– Lag og foreninger som har høy andel sportsspillere blant sine grasrotgivere vil kunne få en høyere prosentvis nedgang enn hva vi ser totalt, sier Jødahl.

9273 idrettslag får de neste dagene tilsammen i overkant av 117 millioner inn på konto. Det gir et gjennomsnitt på 12.711 kroner per lag.

Det betyr at idretten har tapt mer enn dobbelt så mye i grasrotmidler enn det totale tapet. Norges idrettsforbund (Nif) oppfordrer nå flere til å registrere seg som grasrotgivere.

– Andelen har gått ned. Det er muligheter nå for dem som ikke har registrert seg til å gi til grasroten som blør mer enn noen gang, sier kommunikasjonsansvarlig i Nif, Finn Aagaard.

– Hva brukes grasrotmidlene til?

– Det er å betrakte som frie midler til idrettslag og klubber. Det er opp til idrettslagene å forvalte de på best mulig måte. De bruker det til å styrke økonomien slik at det blir billigere å drive med idrett.

Haugesund er den eneste klubben i Eliteserien som mottar mer grasrotmidler i starten av 2020 enn i starten av 2019.

Vålerenga med betydelig nedgang

Aftenposten har også gått gjennom den totale grasrotsituasjonen til toppklubbene. De får nå utbetalt over 700.000 mindre enn de gjorde på samme tidspunkt i fjor.

Kun FK Haugesund, som først ble grasrotmottager i 2019, mottar en større pengepott i 2020.

Vålerenga Fotball, som ikke omfatter eliteserielaget Vålerenga, har tradisjonelt sett vært høyt oppe på listen blant grasrotmottagerne. I fjor var de den grasrotmottageren i Norge som mottok mest.

De har også mottatt mest av idrettslagene i Norge i starten av 2020 med 1.087.747 kroner. Det er likevel 171.569 kroner mindre enn på samme tidspunkt i fjor.

Da idretten ble stengt ned, estimerte Vålerenga Fotball med et tap på rundt 300.000 i grasrotmidler. Det foreløpige tapet, er høyere enn daglig leder i Vålerenga Fotball, Morten Grødahl, hadde forventet.

– Det er noe høyere. Vi så tendensen egentlig relativt kort tid etter at aktiviteten i Europa begynte å falle på fotballen. På den annen side så håper vi at de signalene om oppstart av Bundesliga og Premier League skal komme raskere enn det vi hadde fryktet. Gjerne også norsk fotball, sier han.