Sport

Paralympics-helten avslutter karrieren med VM i USA

Etter 12 år med toppidrett vil Mariann Vestbøstad Marthinsen sette strek med å ta VM-gullet hun mangler.

GIR SEG: Mariann Vestbøstad Marthinsen.
  • Magnar Taule

Tirsdag drar hun til USA for å delta i ski-VM for funksjonshemmede.

— Det blir nok mitt siste mesterskap, sier hun.

— Det er vanskelig å bo i Bergen og drive med vinteridrett. Det blir mye reising for å oppsøke snø, erkjenner 30-åringen fra Fitjar på Stord.

Vant gull i Sotsji

Den siste finpussen før avreise til VM har hun gjort på Beitostølen. Hun har også vært mye på Sjusjøen, og i Tromsø – der ektemannen Hermund Marthinsen kommer fra.

— Det krever mye å satse slik. Det gjør det også vanskelig å ha en jobb ved siden av, sier 30-åringen – som er utdannet vernepleier.

I fjor fikk hun oppfylt alle sine drømmer da hun staket seg inn til Norges eneste gullmedalje i de paralympiske lekene i Sotsji.

— En helt ubeskrivelig følelse. Jeg klarer ikke helt å skjønne det som skjedde. Jeg kan leve på dette resten av livet, sa Marthinsen til NRK etter det mildt sagt spennende gull-løpet.

Med bare få meter igjen til mål i finalen i sprinten i den kilometerlange løypen, så det ut som om hun skulle bli låst inne. Hun lå bare som nummer fire ut på oppløpet. Men langrennspiggeren fra Loddefjord klarte på imponerende vis å manøvrere seg frem og i posisjon, og bare få meter før mål gled hun forbi amerikanske Tatjana McFadden.

Bare VM-gullet mangler

Gullet ble sikret med en margin på 0,1 sekund.

— En magisk opplevelse, sier hun.

- Hvordan har det vært å motivere seg for en ny sesong etter å ha vunnet Paralympics?

— Jeg var i tvil om jeg skulle fortsette etter Paralympics, men så fant jeg ut at jeg hadde lyst til å satse et år til i et forsøk på å vinne gull i ski-VM. Det er nemlig en medalje jeg mangler, sier hun.

I svømming har hun imidlertid VM-gull, fra Rio de Janeiro i 2009. I 2013 fikk hun Egebergs Ærespris for sine prestasjoner i både sommer- og vinteridrett.

Marthinsen måtte amputere høyrebenet som toåring etter en bilulykke.

Hun har deltatt i fem Paralympics; i svømming i 2004, 2008 og 2012 og i vinterlekene i Vancouver i 2010 og i Sotsji i 2014. Siden 2008 har hun satset på langrenn ved siden av svømmingen. Etter London-OL bestemte hun seg så for å satse utelukkende på langrenn. I Sotsji fikk hun lønn for strevet.

— En fantastisk følelse endelig å få stått øverst på pallen etter å ha satset på idretten i 12 år, sier hun.

Deltar i tre VM-øvelser

I Cable i Wisconsin skal hun nå jakte på VM-gullet som mangler i samlingen. I VM i Sverige i 2013 tok hun to sølv og en bronse. To år før det igjen tok hun to bronse i VM i Russland.

— Dette blir jo mitt siste mesterskap som skiløper, så jeg har jo lyst til å gjøre en god avslutning på karrieren, vedgår hun.

Mesterskapet begynner med langdistanse (12 km) 25. januar. Så er det sprint (1 km) 30. januar og mellomdistanse (5 km) 1. februar.

— Det er jo gullet jeg har trent for og håper på å klare. Jeg tror kanskje sjansen er størst på de to korteste distansene, sier hun.

— Men lett blir det ikke. Det er sikkert flere av mine konkurrenter fra Sotsji-lekene som har skikkelig lyst på en revansj her, tror Mariann Vestbøstad Marthinsen.

Les også

  1. Alexander Kristoff fikk folkets pris: - Bærer ikke nag til juryen

  2. Tommy Urhaug er idrettsgallaens prisgrossist