Boasson Hagen tapte spurten: - Litt surt

Nordmannen nummer tre på tirsdagens etappe. Michael Matthews var sterkest i spurten.

SPURTET BEST: Michael Matthews (t.v.) jubler for seier, mens Peter Sagan og Edvald Boasson Hagen ble nummer to og tre.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

Edvald Boasson Hagen gjorde et forsøk på å rykke fra konkurrentene i tetgruppen med snaut fem kilometer igjen å sykle på tirsdagens Tour de France-etappe.

Edvald Boasson Hagen prøvde, men satt igjen med "bare" en 3. plass på tirsdagens Tour de France-etappe.

Men verdensmester Peter Sagan tettet luken 4,5 kilometer fra mål. Dermed fikk ikke Rudsbygd-mannen luke ned fra den siste lille stigningen på den 10. etappen. Avslutningen ble i stedet en spurt mellom de seks i front etter en nervepirrende avslutning.Inne på oppløpet var Michael Matthews ble for sterk og sikret etappeseier på den 197 kilometer lange etappen.

— Ikke det siste dere ser

— Jeg hadde absolutt muligheten i dag. Det var en tøff dag, men jeg hadde muligheten til å ta det. Jeg følte meg bra. Og hadde en ganske bra spurt, men det var noen som var bedre. Litt surt sa Boasson Hagen til TV 2 etter målgang.

Peter Sagen knep 2.-plassen foran Boasson Hagen, mens Greg Van Avermaet, som åpnet spurten først, ble nummer fire.

Nordmannen kjørte seg opp til bruddet på etappen og lå i front siste halvdel av etappen. Som til slutt besto av seks ryttere.

— Dette er absolutt ikke det siste dere ser av meg. Det er lenge igjen, forsikret Boasson Hagen.

- Har funket før

Med snaut fem kilometer igjen av etappen forsøkte han å få luke til konkurrenrtene på vei ned fra 3. kategoristigningen syv kilometer før mål.

— Jeg prøvde å stikke av, det har funket før. Det funket bra i 2010. Jeg tenkte jeg skulle prøve, men da jeg så de fulgte etter ga jeg opp raskt. Så satt jeg bare på hjul helt inn. Der satt jeg for å spare krefter. Det var mye taktisk kjøring på slutten, sier 29-åringen til TV 2. Han kjørte seg opp til bruddet, og var med og kjempet om seieren til siste meter.

— Jeg satset litt for å komme opp til bruddet. Planen var å sitte der i dag. Det har vært et bra Tour de France til nå, oppsummerer Dimension Data-rytteren.

Sportsdirektør i Dimension Data, Douglas Ryder, applauderer sin elevs forsøk på tirsdagens etappe:

— Fantastisk av Edvald. Han er så sterk om dagen. Det kunne gått alle veier i spurten. Men Matthews ville vinne, Sagan satt der. Uansett var dette en fantastisk prestasjon av "Eddie". I spurten måtte han bremse og starte nesten på nytt to ganger. Det påvirket spurten hans. Men en 3. plass er fantastisk, sier Ryder til Tv 2. ## Rett til fjells

Dagen etter hviledagen var det tilbake på jobb, bokstavelig talt, for Tour-feltets 193 syklister.

Fra starten i Andorra bar det rett til fjells. Fra 1200 suste rytterne opp til Port d'Envalira på 2408 meter. Det var etappens eneste 1. kategoristigning, før resten av dagen var relativt flat.

En liten knekker, en 3. kategoristigning syv kilometer før mål, ga etappen en fin, liten dose krydder mot slutten.

Dagen startet med flere forsøk på å komme av gårde i brudd. Til slutt var det verdensmesteren fra 2013, Rui Costa, som stakk, og han var også førstemann over toppen.

I den 35 kilometer lange utforkjøringen som ventet fikk han raskt selskap av fartsfantomene Vincenzo Nibali og Peter Sagan. Og Sagan var svært aktiv tidlig på dagen. På flatene etter fjellet var det Sagan i verdensmestertrøyen og Samuel Dumoulin som førte an.

Bruddet holdt inn

Før Edvald Boasson Hagens gruppe kom jagende bak og etter hvert kjørte tetduoen inn.

Nordmannen kom seg løs fra hovedfeltet, gledelig sett med norske øyne, og fikk raskt tre minutters ledelse på feltet bak. Der satt Alexander Kristoffs Katjusja-lag og kjørte for å minske forspranget.

Men det økte, og rytterne i tet fikk over seks minutters ledelse. Det ble også støtet i bruddet, flere gjorde forsøk på å komme løs fra gruppen i front.

Men det samlet seg igjen, mens hovedfeltet bak begynte å spise innpå.

Hovedfeltet ga opp

Med 24 kilometer igjen ble bruddet splittet opp. En gruppe bestående blant annet av Edvald Boasson Hagen og Peter Sagan dro i fra, og satt igjen i det som til slutt ble finalefeltet.

Da ga også hovedfeltet opp å kjøre inn bruddet. Ingen av de i tet utfordret Chris Froomes gule ledertrøye, dermed satte de seg tilbake og det tok med ro inn til mål.

Inn i den siste bakken støtet de seks rytterne i front på hverandre, men ingen fikk luke.

Dermed skled de sammen inn mot mål. Før det smalt på oppløpet.

Der var det Michael Matthews som var den sterkeste.

— Dette er helt utrolig. Det er en drøm som går i oppfyllelse. Etter to dårlige Tour de France tenkte jeg at Touren kanskje ikke var for meg. Men lagkameratene ofret seg for meg, vi gir alltid 100 prosent, sier 25-åringen fra Australia.

Skuffet Kristoff

De øvrige nordmennene, inkludert Alexander Kristoff, kom i mål mange minutter etter. Kristoff og hans Katjusja forsøkte en stund å kjøre inn bruddet, men ga opp. Det var en avgjørelse Kristoff ikke var enig i.

— Jeg mener vi burde kjørt. Vi var en stund bare to minutter bak bruddet. Men det var ingen andre lag som ville hjelpe oss med å kjøre. Og sportsdirektøren ville ikke bruke opp klatrerne på laget som satt i front, så vi ga opp. Jeg mener vi burde kjørt, men sånn er det, sier Kristoff til TV 2, tydelig skuffet.