Sport

Friidrettstjerne fortsetter samarbeidet med dopinganklaget trener

Omstridte Alberto Salazar har trent Mo Farah til VM— og OL-gull.

Langdistansestjernen Mo Farah fortsetter sammen med trener Alberto Salazar.
  • Eirik Løkkemoen Bjerklund

I en uttalelse fredag kveld kunngjør friidrettsstjernen Mo Farah at han fortsetter samarbeidet med den omstridte amerikanske treneren Alberto Salazar.

Amerikaneren er mannen som sto bak Farahs to OL-gull og tre VM-gull. For øyeblikket etterforskes han av det amerikanske anti-dopingbyrået USADA. I et følelsesladd monsterbrev tidligere i måneden svarte Salazar på beskyldningene. Med 12000 ord forsvarte han seg mot angrepene fra BBC og ProPublica.

− I kjølvannet av alle spekulasjonene vil jeg klargjøre hva mitt standpunkt er. Jeg ba Alberto svare på beskyldningene. Til tross for at det har vært en tøff tid, gjorde han det fullt og helt, skriver briten med somalisk opphav.

Det er engelske The Guardian som gjengir innholdet fra pressemeldingen.

Friidrettsforbundet støtter Farah

Videre i pressemeldingen gjør Farah det klart at trenerens åpne brev var en viktig grunn til at han nå tror på Salazar.

− Jeg føler at jeg må tro på Alberto og bevisene han har lagt frem, først og fremst fordi vi har jobbet sammen i mange år. Nå skal jeg fortsette å jobbe med han og rette blikket mot det jeg kan best: Å trene hardt med mål om sikre gullmedaljer til meg selv og landet mitt, sier han.

Mo Farah vant dobbelt i Moskva 2013 og London 2012.

I et brev skriver UK Athletics at de har notert seg og respekterer Farahs avgjørelse. Lederen Niels de Vos skriver følgende:

− For øyeblikket er Mo på høydetrening under veiledning av UK Athletics. Han forbereder seg på å forsvare VM-titlene sine i Beijing i august.

Les også

Dopinganklaget trener krever dementi fra BBC

— Vi vil, som vi alltid har gjort, fortsette å ta ansvar for alle ernæringsmessige, medisinske og fysiske aspekter ved Mo Farahs treningsregime, legger han til.

Anklaget for oppfordring til dopbruk

I en BBC-dokumentar tidligere i år ble det fremmet en rekke påstander om trenerens metoder, deriblant at han med viten hadde oversett dopingbruk av Galen Rupp, Farahs treningskamerat.

− Jeg tror på en ren sport og hard jobbing. Det samme gjør utøverne mine. Jeg ville aldri godtatt doping, skriver han i brevet hvor han avviser anklagene.

Påstandene gjorde at Mo Farah trakk seg fra Diamond League-stevnet i Birmingham. Neste konkurranse for Farah er i Lausanne 9. juli.

Er du glad i friidrett? I forkant av Bislett Games rangerte Aftenposten de aller største øyeblikkene på den legendariske friidrettsarenaen. Les kåringen her!

Les også

  1. Trekker seg fra Diamond League grunnet dopinganklager mot treneren

  2. Nå kjemper OL-helten fra London for hele nasjonens tillit

  3. Eksperimentene som skal gi Ingebrigtsen OL-suksess

Les mer om

  1. Friidrett