Sport

Her er Oilers' nye profil

Nick Schaus har fire mål på tre treningskamper og får skryt fra alle hold. Men hvem er han egentlig, den nye Oilers-backen som har alt?

BRILJANT: Nick Schaus har bare vært to uker i Stavanger, men har allerede rukket å imponere lagkameratene.
  • Kristian Oftedal Kvendseth
    Kristian Oftedal Kvendseth

DNB Arena (Aftenbladet): – Jeg er bare en forsvarsspiller som liker å jobbe hardt, sier Nick Schaus.

Som de fleste nordamerikanske ishockeyspillere er han beskjeden. Tirsdagens Oilers-trening er akkurat over, og vi har bedt den 27 år gamle amerikaneren om å beskrive seg selv som spiller. Det er et spørsmål Nick Schaus ikke er veldig komfortabel med å svare på. Likevel. Vi gjør et nytt forsøk og får et litt lengre svar.

– Det viktigste er å være bra bakover, men jeg liker også å bidra framover. Jeg er vel en ganske fysisk spiller som kan gjøre litt av alt, utdyper han.

Tidlig

Like beskjeden er ikke Schaus på isen. En skal selvfølgelig være varsom med å skryte for mye av en spiller som bare har vært to uker i Norge og fortsatt har til gode å spille en tellende kamp for sin nye klubb. Men i dette tilfellet er det vanskelig å la være.

Schaus er stor og tung, fysisk og teknisk, sterk og bra i alle spillets faser. En forsvarsspiller som lyser autoritet og tar stor plass på isen. En ledertype.

– Robbie Bina og Tim Kunes var veldig gode. Schaus er på det samme nivået, kanskje til og med et par knepp opp, sier Petter Thoresen til Aftenbladet.

Robbie Bina spilte bare en halv sesong i Stavanger, men klarte likevel å opparbeide seg legendestatus i Oilers da han var med på å vinne det første norgesmesterskapet i 2010. Tim Kunes var lagets beste forsvarsspiller de to siste sesongene, før han gikk til svenske Rögle i sommer.

– Schaus kan fortsatt roe ned spillet sitt litt, men det er kvalitet hele veien. Hans er en spiller som kan levere ett poeng i snitt per kamp fra backposisjon. Så bra er han, fortsetter Petter Thoresen.

Oilersbloggen

«De som kommer til å innfri mest, er også de som man forlanger mest av. Blant annet av backen Nick Shaus (Nick Skævv som Thoresen introduserte han som) som ser fryktelig bra ut. Du får ikke høy odds på han på årets lag! En back som takler, jobber og skyter steinhardt. Det er tydelig at han har spilt i en liga som er bedre enn den norske.»

Dette skrev keeper Ruben Smith i Oilersbloggen på Aftenbladets nettsider etter forrige ukes turnering i Slovenia.

Sportsdirektør Pål Higson vil ikke skru opp forventningene for mye, men smiler bredt når han får spørsmål om dem nordamerikanske backsigneringen.

– Det er en spiller som holder høyt nivå. Svært høyt, faktisk. Han ser veldig bra ut.

Etter å ha spilt nesten 150 kamper i AHL, nivået under NHL, var Schaus lei av livet på veien i Nord-Amerika. Han ønsket å prøve noe nytt. Etter å ha rådført seg med kamerat og tidligere Oilers-spiller Cleve Kinley, var ikke valget vanskelig.

– Stavanger er en bra mulighet for meg. Dette er første gangen jeg er i Europa, så alt er nytt. Men heldigvis snakker alle engelsk godt. Jeg trives veldig bra og har fått god kjemi med lagkameratene mine, sier 27-åringen, som er født og oppvokst i Buffalo – helt nord i staten New York.

Turnering i Sveits

Oilers-troppen satte seg tidlig i morges på flyet til Gèneve. I småbyen Yverdon – Les Baines, like nord for Lausanne, skal de regjerende norgesmesterne spisse formen mot toppserielag som Lausanne og Banskà Bystrica (Slovakia) denne uken.

– Dette vil gi en god pekepinn på hvor vi står. Disse lagene er vesentlig bedre enn lagene vi slo i Slovenia i forrige uke, sier Petter Thoresen.

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Stavanger Oilers