Sport

Berge reagerer på utvikling: – Hadde det ikke vært for oss voksne, ville ungene hatt det vanvittig moro

Tidlig spesialisering er ikke veien å gå, mener herrelandslagets suksesstrener. Han vil la ungene holde på med flere idretter lenger.

Christian Berge er sterk motstander av for tidlig spesialisering i barneidretten.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

ZAGREB: Christian Berges håndballherrer er fortsatt på skuddhold med tanke på semifinalespill i EM.

Treneren, som ledet Norge til et historisk VM-sølv i fjor, har også sterke meninger om barneidrett. Spørsmålet er hvordan norsk håndball og idrett kan beholde flere i aktivitet lenger, og samtidig få frem talentene som utvikler seg til å bli blant verdens beste.

– Hadde det ikke vært for oss voksne, ville ungene hatt det vanvittig moro. Det er satt litt på spissen, men jeg synes vi voksne er veldig flinke til å sette barn i rammer veldig tidlig, med trening og hvor resultatorienterte vi er i tidlig alder, sier landslagssjefen.

Han er sterk motstander den trenden vi ser spesielt i fotballen, hvor barn og unge i stadig yngre alder oppfordres til å velge hvilken idrett de vil satse på så tidlig som mulig.

– Gutta spiller ofte fotball og håndball eller en annen idrett. Så må de velge. Det er noe jeg synes er «høl i hauet», sier Berge.

– Hva tenker du om tendensen med tidlig spesialisering?

– Jeg er helt motsatt og mener allsidighet først og fremst er viktig. Idretten skal være lek i den alderen der. Jeg tror at hvis det er preget av lek, så varer det lenger. Så skal vi selvfølgelig lære bort kunnskap til dem, men det finnes mange måter å gjøre det på.

Les også

Ståle Solbakken roper varsko om utviklingen i barnefotballen. Han frykter utbrente tenåringer.

Christian Berge forsøker å lede Norge til den tredje strake semifinalen i et håndball-EM.

Ingen trickskudd fra treneren

Landslagssjefen mener også at den frie leken med ball og egenorganisert aktivitet er veldig viktig.

– Jeg ønsker at ungene utvikler noe eget i stedet for at de blir fortalt hele tiden hva de skal gjøre. La dem heller utvikle noe selv. Det er viktig, mener suksesstreneren.

Berge mener å se en utvikling hvor flere og flere barn bruker de mange ballbingene også til å spille håndball.

– Det er jeg jo glad for med mitt håndballhjerte, men jeg ønsker også å få det inn i skolen så de blir kjent med idretten der, sier han.

Berge ser noe i de beste spillerne på eget lag, en ekstra lekenhet som har vært med og danne deres personlighet som spillere.

– De fleste på landslaget har hatt de ekstra timene i hallen for å leke. Trickskuddene tror jeg ikke kommer fra en trener. Det er en spiller som prøvde å leke, så kom det noe smart. Alle de ekstra detaljene i spillet tror jeg kommer fra lek.

Les også

«I mitt miljø var det ekstremt stigmatiserende for gutter å spille håndball. Det var en jenteidrett.»

Christian Berge er også trener for et guttelag. Der skal treningene være så artige at alle vil komme hver gang.

Topper ikke guttelaget

I tillegg til å være sjef for landslaget er også Berge trener for Elverums gutter-12-lag. Der er det ikke snakk om å spisse laget på noe vis, alle skal spille like mye under kampene.

– Vi differensierer kanskje litt på trening for å få nok repetisjoner på dem som henger litt bak, men de 21 spillerne deler vi i to lag hvor alle spiller like mye. De må føle tilhørighet og kjenne at de er med. Så kan vi kanskje senere, når det handler om noe mer, spisse mer. Men det blir først om noen år for de gutta der, sier Berge.

Han mener det er viktig for en trener å treffe på mestringsnivået til hver enkelt spiller. Hvis ikke blir det ikke morsomt å gå på trening.

Berge har en filosofi om at hver trening skal være så gøy at spillerne på laget alltid velger å komme i hallen.

Kristian Bjørnsen (nr. 19) scoret ni ganger for Norge mot Østerrike tirsdag.

Må velge for tidlig

Landslagsving Kristian Bjørnsen, som var banens beste og scoret ni mål mot Østerrike tirsdag, mener at samarbeidet mellom ulike klubber og idretter gjerne var bedre før.

– Nå skal du begynne å velge så tidlig hvilken idrett du skal satse på. Det var nok lettere å kombinere håndball med fotball og andre idretter tidligere, sier Bjørnsen.

Han er også usikker på om fokuset på å få inn andre trenere enn foreldrene er så positivt som mange gjerne vil ha det til.

– Men det er vanskelig å si. Jeg tror det svinger fra generasjon til generasjon, sier Bjørnsen.

Les også

Ishockeyforbundet får ros for håndtering av Mørk-saken

Bjarte Myrhol er blant dem som vil ha flere kvalifiserte trenere også ned i aldersgruppene i barnehåndballen.

Han mener det er et viktig grep for å få flere til å holde på lenger med idretten. Også han vil gjerne ha mer idrett i skolen.

Gøran Johannessen fortalte mandag om hvordan mange på hans håndballag sluttet fordi det ble for mange treninger på fotballaget ved inngangen til tenårene.

Han mener det er for tidlig at barna må ta valget allerede i 12-14-årsalderen.